Έντυπη Έκδοση

Ράμπο για off shore

ΣΑΡΩΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ για την εξακρίβωση των ελλήνων πολιτών που κρύβονται πίσω από εξωχώριες εταιρείες -τις γνωστές off shore- διεξάγουν τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, στοχεύοντας να έχουν ολοκληρώσει μέσα στο επόμενο διάστημα λίστα μετόχων off shore εταιρειών.

Τις τελευταίες ημέρες το Σώμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών ζητούν από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να τους παραδώσουν λίστα φυσικών προσώπων που πληρώνουν με προσωπικούς λογαριασμούς την ετήσια χρέωση για συντήρηση off shore εταιρείας.

Ελεγχος τέτοιου είδους διενεργείται πρώτη φορά και στοχεύει να ξεκλειδώσει τις off shore προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές. Σημειώνεται ότι κατηγορίες ελλήνων φορολογουμένων είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις εξωχώριες εταιρείες που διατηρούν.

Η ενεργή εμπλοκή του υποτμήματος δίωξης ναρκωτικών και διακίνησης όπλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δείχνει επίσης ότι οι διωκτικές αρχές επιδιώκουν, ακολουθώντας πρώτη φορά τους δρόμους του χρήματος, να συλλάβουν ποσά που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υπερτιμολογήσεων ορθοπεδικών ειδών DePuy το υπουργείο Οικονομικών στρέφει τους ελέγχους του στις συναλλαγές εντός ομίλων όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες για όργιο υπερτιμολογήσεων ιδιαίτερα σε αναλώσιμα υλικά και εξοπλισμό νοσοκομείων.

Κεντρικό ρόλο στις υπερτιμολογήσεις παίζουν και πάλι οι off shore εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα το ΚΕΠΥΟ, μέρος των off-shore που έχουν συστήσει οι Ελληνες στο εξωτερικό δραστηριοποιείται στη μεσολάβηση για εισαγωγές ειδών στην Ελλάδα ή εξαγωγές.

Οι επιχειρήσεις -κυρίως πολυεθνικές- χρησιμοποιούν τις off shore για να φουσκώνουν τις τιμές των προϊόντων που εισάγουν στην Ελλάδα και να υποτιμολογούν τις τιμές των προϊόντων που εξάγονται από τη χώρα μας. Και στις δύο περιπτώσεις προκύπτει σημαντική απώλεια φορολογικών εσόδων και πρόκειται για καραμπινάτη φοροδιαφυγή και παράνομη δραστηριότητα.

Το κόλπο λειτουργεί ως εξής: Ενώ το προϊόν εισάγεται απευθείας στην Ελλάδα το πρώτο τιμολόγιο πώλησης εκδίδεται στην off shore εταιρεία συμφερόντων του έλληνα αντιπροσώπου με αξία για παράδειγμα 100 ευρώ. Στην συνέχεια η off shore εκδίδει νέο τιμολόγιο πώλησης προς την εν Ελλάδι πλέον εταιρεία όπου τιμολογεί την ίδια παρτίδα προϊόντων με 110 ευρώ. Η διαφορά τιμής μένει στην off shore συμφερόντων του αντιπροσώπου και μάλιστα αφορολόγητη, ενώ ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει ακριβότερα το προϊόν.

Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει υψηλά πρόστιμα στην περίπτωση διαπίστωσης υπερτιμολογήσεων μέσω συναλλαγών με εταιρείες συμφερόντων του βασικού μετόχου (transfer pricing).

Η ΥΠΕΕ με τη βοήθεια και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε τους ελέγχους σε εταιρείες εμπορίας αναλωσίμων ειδών και ιατρικού εξοπλισμού τσεκάροντας τα τιμολόγια που έχουν μεσολαβήσει από την αρχική τιμολόγηση του προϊόντος έως τη διαμόρφωση της τελικής τιμής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση