Έντυπη Έκδοση

Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΛΑΣΠΩΣΕΙ ΤΗΝ ASPIS ΒΑΝΚ, ΕΝΩ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΧΥΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ

ΜΙΑ επιχειρηματικοοικονομική νομενκλατούρα, από στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πλουτίζει στην Ελλάδα, ανοίγοντας «τρύπες» σε πιστωτικά ιδρύματα, τις οποίες καλούνται οι κυβερνήσεις να κλείσουν με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Τέτοια είναι η περίπτωση διαφόρων στελεχών της Ασπίς Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο εσχάτως αναδεικνύεται σε διασώστη πνιγμένης τράπεζας. Το γεγονός δείχνει ότι στην Ελλάδα δεν χάνονται μόνο λεφτά από το καθαυτό Δημόσιο, αλλά και από τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε κατ' αρχήν την περίπτωση της διοίκησης του Πάνου Τσουπίδη και την τρύπα των εκατομμυρίων που άνοιξε. Ο Πάνος Τσουπίδης, διορισθείς από τον πρώην υπουργό Γ. Αλογοσκούφη, αγόρασε με τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταχ. Ταμιευτηρίου «υψηλότοκα» χρηματοοικονομικά προϊόντα διεθνών επενδυτικών τραπεζών, τα οποία όμως έχασαν την αξία τους μετά την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να χάσει εκατομμύρια. Την τρύπα κάλυψαν οι μέτοχοι, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο και οι λοιποί καταβάλλοντας 526 εκατ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τώρα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που στο μεταξύ έχει πάρει άλλα 225 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο μέσω του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ, καλείται να κλείσει την τρύπα της τράπεζας, που ανήκε μέχρι πρόσφατα στον επιχειρηματία Παύλο Ψωμιάδη. Από την πλευρά του το Τ.Τ. απέκτησε ποσοστό 32,9% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Bank (μετονομάστηκε σε Τ-Bank) καταβάλλοντας 28,56 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου για να τη σώσει.

Ας δούμε όμως πώς πλούτιζαν και πλουτίζουν ορισμένα στελέχη της Aspis Bank:

Το 2008 κι ενώ η Ασπίς Bank βρισκόταν ήδη υπό πίεση, λόγω των προβλημάτων που είχε ο όμιλος Ασπίς Πρόνοια του Παύλου Ψωμιάδη και αναζητούσε συμμάχους και κεφάλαια, ο κος Κωνσταντίνος Καρατζάς, μέχρι τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αποχωρούσε με παχυλή αποζημίωση.

Ο επί χρόνια συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη εισέπραξε το 2008 και μέχρι τον Μάιο, όταν αποχώρησε, δηλαδή σε ένα πεντάμηνο δηλαδή, το ποσό των 9,544 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αποζημίωσης 6,5 εκατ. ευρώ και bonus 1,268 εκατ. ευρώ κ.λπ. Την ίδια ώρα η τράπεζα είχε ζημιές. Επιπλέον η Τράπεζα της Ελλάδος πίεζε για αύξηση κεφαλαίου, διαπιστώνοντας «σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση του νέου πλαισίου περί κεφαλαιακής επάρκειας», όπως μαρτυρούν οι επιστολές που έστελνε στην Ασπίς Bank.

Τον Καρατζά διαδέχτηκε ο Χρήστος Σορώτος, προερχόμενος από τη Citibank, ο οποίος υπέγραψε με την προβληματική τράπεζα ηγεμονική σύμβαση που προέβλεπε:

* Ετήσιες μεικτές αποδοχές 700.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη επιπλέον μεικτή αμοιβή bonus 200.000 ευρώ τα τρία πρώτα έτη της σύμβασης (τόσα δεν έπαιρνε ούτε ο Τάκης Αράπογλου στην Εθνική Τράπεζα).

* Αποζημίωση 1,8 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που η τράπεζα καταγγείλει τη σύμβασή του.

Ο ίδιος αφού στο μεταξύ είχε ρίξει τις απαιτήσεις του σε 580.000 ευρώ ετησίως, εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση μετά την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασπίς Bank. Ομως δεν ξέρουμε εάν πήρε την αποζημίωση.

Αυτή που δεν έφυγε από την Τράπεζα, και παραμένει ακόμα, απολαμβάνοντας υψηλές αμοιβές είναι η Ολγα Ψωμιάδη, θυγατέρα του Παύλου Ψωμιάδη. Οι μεικτές ετήσιες αποδοχές της το 2008 έφθασαν το ποσό των 234.000 ευρώ, ενώ στο α' εξάμηνο του 2009 εισέπραξε το ποσό των 121.333 ευρώ. Επιπλέον, η κυρία Ψωμιάδη με τις πολύ καλές σπουδές στο Wharton, στο ονομαστό business school της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Ιδιωτική ασφάλιση, δωρεάν απεριόριστη χρήση κινητού τηλεφώνου και δωρεάν δαπάνες στάθμευσης και καυσίμων για το αυτοκίνητό της.

Μάλιστα επειδή κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε να χρωστάει στην τράπεζα το ποσό των 1,1 εκατ. ευρώ από αγορές μετοχών τις οποίες δεν είχε πληρώσει έκανε διακανονισμό με την τράπεζα, ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η κυρία Ολγα Ψωμιάδη ήταν και σε διάφορα διοικητικά συμβούλια εταιρειών του Παύλου Ψωμιάδη, οι οποίες έχουν πάρει και χρωστούν δάνεια στην τράπεζα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Για το μισθό της κας Ψωμιάδη ρωτήθηκε η νέα διοίκηση της Τ-Bank, δηλαδή ο Κλεάνθης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ταχ. Ταμιευτηρίου και ο Γιώργος Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος της Τ-Bank από μετόχους της τράπεζας στην πρόσφατη γενική συνέλευση. Αλλά ακολούθησαν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, λέγοντας «δεν ξέρω», «θα δούμε», κερδίζοντας χρόνο.

Κρίμα γιατί ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου προέρχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία υπηρέτησε για ένα χρόνο από τη θέση του Α' αντιπροέδρου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση