Έντυπη Έκδοση

Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι

Η ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ χιονοστιβάδας παίρνουν τα μέτρα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν περισσότερο πάνω στην Ισπανία, με το σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Χοσέ Θαπατέρο να σπεύδει να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, αλλά και αλλαγές που θα αφορούν την αγορά εργασίας, με στόχο να διευκολυνθούν οι απολύσεις, για χάρη της μελλοντικής... ανάπτυξης. Και όλα αυτά, σε μια χώρα με επίσημη ανεργία 20% (στον ισπανικό Νότο ξεπερνά το 30%) και 1,3 εκατ. νοικοκυριά στα οποία κανένα μέλος της οικογένειας δεν έχει δουλειά.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει:

* Τη μείωση κατά μέσο όρο των αποδοχών στο Δημόσιο κατά 5%, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου και πάγωμα αποδοχών για το 2011, με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα των 2,8 εκατ. ισπανών δημοσίων υπαλλήλων αμείβεται με 1.200-3.000 ευρώ το μήνα. Οι αποδοχές των υπουργών μειώνονται κατά 15%. Παγώνουν επίσης οι αυξήσεις στις συντάξεις.

* Καταργείται το εφάπαξ επίδομα των 2.500 ευρώ για κάθε νεογέννητο. Το μέτρο είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Θαπατέρο το 2007, με στόχο την αύξηση του πολύ χαμηλού ποσοστού των γεννήσεων.

* Στο στόχαστρο βρίσκονται ακόμη και οι επιδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είχαν κάνει την Ισπανία μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κλάδο παγκοσμίως. Συνολικά, περισσότερα από 6 δισ. ευρώ περικόπτονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ενα μήνα μετά την έγκριση του προηγούμενου προγράμματος σταθερότητας, η Πορτογαλία αναγκάζεται να λάβει συμπληρωματικά μέτρα:

* Πρώτος στόχος οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι καλούνται να μειώσουν τους μισθούς τους κατά 5%. Ανάλογο είναι το ποσοστό μείωσης και των αποδοχών των υπουργών.

* Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σόκρατες ανακοίνωσε ακόμη την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% για όλα τα είδη. Ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ είναι σήμερα 21%. Επίσης, οι επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 2 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 2,5%. Αναστέλλονται προγραμματισμένα μεγάλα δημόσια έργα αξίας 1,2 δισ. ευρώ, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Λισαβόνας, αλλά και η νέα γέφυρα πάνω από τον ποταμό Τάγο.

ΙΤΑΛΙΑ

Σε ανάλογα μέτρα με αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να προχωρήσει και η Ιταλία, που θεωρείται από τις αγορές το επόμενο θύμα της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται στο τέλος του μήνα να ανακοινώσει πακέτο εισπρακτικών μέτρων 27,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Σκοπεύει να μειώσει κατά 10% για περίοδο από ένα έως τρία χρόνια τους μισθούς των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, όσων δηλαδή έχουν μισθούς άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο.

* Σχεδιάζεται και μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο με την πρόσληψη ενός για κάθε δύο συνταξιούχους.

* Η Ιταλία αν και έχει σχετικά μικρό έλλειμμα, 5,3% του ΑΕΠ το 2009, αντιμετωπίζει πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, 1,7 τρισ. ευρώ, 115% του ΑΕΠ, το οποίο μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί σε 118% του ΑΕΠ φέτος.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ηταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που μπήκε στη στενωπό της λιτότητας και της δημοσιονομικής κρίσης. Εχει ανακοινώσει τρία πακέτα λιτότητας μέχρι στιγμής από τον Οκτώβριο του 2008. Οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως το 20% για το μισθό του πρωθυπουργού. Τα επιδόματα παιδιών έχουν περικοπεί μεταξύ 7,8% και 9,6%. Το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2010 παραμένει υψηλό, στο 11,6% του ΑΕΠ.

ΓΑΛΛΙΑ

Αποφεύγοντας προς το παρόν να μιλήσει για λιτότητα, η κυβέρνηση Σαρκοζί έχει προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα, όπως το πάγωμα όλων των δαπανών μεταξύ 2011 και 2013 και μείωση του λειτουργικού κόστους του Δημοσίου κατά 10% για την αντίστοιχη περίοδο. Για το λόγο αυτό, έχει ξεκινήσει το σταδιακό περιορισμό της φωταψίας των δρόμων στο Παρίσι, με στόχο την εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ το χρόνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εχουν παγώσει ήδη οι συντάξεις για φέτος και τα όρια ηλικίας αυξάνονται από τα 65 στα 67 έτη. Στο Βούπερταλ, πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την περιφέρεια που υπέστη πρόσφατα σημαντική ήττα η καγκελάριος Μέρκελ, έχει κλείσει το διάσημο θέατρο, το οποίο κτίστηκε την περίοδο του μεταπολεμικού μπουμ.

ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Μήνυμα λιτότητας έστειλε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελευθέρων, ανακοινώνοντας τη μείωση κατά 5% των αποδοχών των υπουργών. Στις 22 Ιουνίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπουρν θα καταθέσει νέο έκτακτο προϋπολογισμό, για την δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών.

* Ο επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον δεν είχε άλλωστε κρύψει προεκλογικά τις προθέσεις του, μιλώντας για την ανάγκη σκληρής λιτότητας, με περικοπές ύψους 60 δισ. λιρών, περικοπές μεγαλύτερες και από αυτές της εποχής Θάτσερ.

* Ο Σύνδεσμος Βρετανών Βιομηχάνων ζήτησε ήδη να παγώσουν οι μισθοί στο Δημόσιο για μια διετία. Το βρετανικό δημοσιονομικό έλλειμμα φθάνει στο 12% του ΑΕΠ, ήτοι 153 δισ. λίρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ενωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση