Έντυπη Έκδοση

Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο

Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ

ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ μήπως «κοκκινίσουν» τα δάνεια μιας κατηγορίας δανειοληπτών που μέχρι πριν από λίγο καιρό εθεωρείτο «διαμάντι» στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας (credit scoring), οι τράπεζες παίρνουν μέτρα για να «ελαφρύνουν» τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα, Εθνική, Πειραιώς και Millennium Bank προχώρησαν στις σχετικές ανακοινώσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες ανάλογες κινήσεις αναμένεται να κάνουν όλες οι τράπεζες.

Τα μέτρα αυτά ως κεντρικό άξονα έχουν την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής του δανείου με ανάλογη μείωση της μηνιαίας δόσης. Είναι μια τακτική που διευκολύνει σήμερα όσους έχουν δάνεια αλλά θα κοστίσει ακριβά, αφού οι δανειολήπτες στο τέλος θα έχουν πληρώσει πολύ περισσότερους τόκους. Για το λόγο αυτόν, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή κάνει λόγο για νέες παγίδες που στήνουν οι τράπεζες στους καταναλωτές και ζητά από την κυβέρνηση να παρατείνει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

Η κατάσταση, πάντως, όπως διαμορφώνεται θυμίζει τη λαϊκή ρήση «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»: Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος έλεγε ότι «από τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα δεν μένει τίποτα, αφού πάνε σε δόσεις δανείων» και τώρα όχι μόνο δεν θα παίρνουν τα χρήματα αυτά για να χρηματοδοτούν την εξόφληση των χρεών τους, αλλά, αντίθετα, για να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις πρέπει να προχωρήσουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες και να πληρώσουν περισσότερους τόκους.

Οσο θα περνάει ο καιρός, βέβαια, αντίστοιχα μέτρα θα λαμβάνονται και για δανειολήπτες που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. ήδη κάποιες προχωρούν σε διακανονισμούς), καθώς και αυτοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση από τη στιγμή που τα εισοδήματα μειώνονται από την αύξηση της φορολογίας και την πτώση του τζίρου στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά, δε, τον πιο σοβαρό κίνδυνο που είναι η ανεργία, ορισμένες τράπεζες απαλλάσσουν ήδη τον νέο άνεργο από την πληρωμή δόσεων για έξι μήνες. Το κατά πόσο, όμως, αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν στα επόμενα 1-2 χρόνια που θα υπάρξει έξαρση της ανεργίας θα φανεί στην πράξη.

*Η Εθνική, για τους δημόσιους υπαλλήλους με στεγαστικό δάνειο παρέχει δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής έως και 12 έτη επιπλέον της εναπομένουσας κανονικής διάρκειάς τους, με μέγιστη διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή των εγγυητών του δανείου. Με αυτό το μέτρο μειώνεται η μηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου έως και 20%, ανάλογα με τη νέα διάρκεια αποπληρωμής για κάθε πελάτη. Η τράπεζα λαμβάνει ανάλογα μέτρα και για τους πελάτες με καταναλωτικά δάνεια, ανεξάρτητα αν αυτά «τρέχουν» παράλληλα με κάποιο στεγαστικό ή όχι.

*Η Πειραιώς παρέχει είτε μείωση της μηνιαίας δόσης του δανείου τους στο μισό για διάστημα έως και 3 χρόνια, με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, είτε πληρωμή μόνο τόκων για χρονικό διάστημα μέχρι και 5 χρόνια με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Με το δεύτερο αυτό μέτρο επιτυγχάνεται μείωση της μηνιαίας καταβολής έως και 65%. Ετσι, για δάνειο 100.000 ευρώ που ο πελάτης σήμερα πληρώνει 606 ευρώ το μήνα, η νέα του δόση κατά τη διάρκεια της περιόδου διευκόλυνσης διαμορφώνεται σε 209 ευρώ (μειώνεται δηλ. κατά 397 ευρώ το μήνα). Παρέχεται όμως και δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας έως και 5 χρόνια. Ετσι, σε αντίστοιχο δάνειο, αντί για 606 ευρώ το μήνα, ο πελάτης μπορεί να πληρώνει 528 ευρώ το μήνα (μείωση δηλ. κατά 78 ευρώ/μήνα).

*Η Millennium παρέχει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου, πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα έως τρία χρόνια, δυνατότητα μη πληρωμής δύο δόσεων ανά έτος (για τρία χρόνια) ή σταθερή δόση με κυμαινόμενη διάρκεια του δανείου.

Οι παραπάνω λύσεις «ανάγκης» για τους δανειολήπτες θα τους κοστίσουν ιδιαίτερα ακριβά. Για παράδειγμα, δάνειο με εναπομείναν κεφάλαιο 80 χιλ. ευρώ, επιτόκιο 5% και χρόνο αποπληρωμής δέκα έτη, εάν έχει παράταση διάρκειας κατά πέντε έτη υπάρχει μείωση της δόσης κατά 220 ευρώ το μήνα, αλλά και αύξηση των συνολικών τόκων κατά 12.500 ευρώ περίπου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση