Έντυπη Έκδοση

Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για εξοικονόμηση πόρων αρχίζει να έχει τις πρώτες παρενέργειες στο κοινωνικό κράτος. Οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα σκευάσματα κατά μέσο όρο 25%, χωρίς να έχει ληφθεί υπ' όψιν ο νόμος που προβλέπει τον καθορισμό των τιμών με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, προκάλεσε τα προηγούμενα 24ωρα την απόσυρση από τα ράφια των φαρμακείων σκευασμάτων και έπεται συνέχεια, όπως τουλάχιστον δηλώνουν φαρμακευτικές εταιρείες.

Το γεγονός έχει άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς που καλούνται τώρα είτε να αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο τα σκευάσματά τους ή να αλλάξουν θεραπεία.

Από την άλλη η μη καταβολή των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (περί τα 3 δισ. ευρώ) προκαλεί περαιτέρω προβλήματα. Ηδη κάποιες εταιρείες με επιστολές τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς επισημαίνουν ότι από τον Σεπτέμβριο θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία μόνο τις μετρητοίς εάν οι τιμές των φαρμάκων δεν καθορισθούν με βάση το νόμο και εφόσον δεν έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές.

Νέα ταλαιπωρία για τους ασθενείς προέκυψε όμως και από νόμο του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με τον οποίο όλες οι συνταγές των φαρμάκων άνω των 150 ευρώ θα απαιτούν θεώρηση από το ασφαλιστικό ταμείο. Πρόκειται για μια νέα γραφειοκρατική διαδικασία η οποία προστίθεται στην ήδη πολύπλοκη και χρονοβόρα φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα και βασικό στόχο έχει την περιστολή των δαπανών.

Αρνητικά σχόλια προκάλεσε όμως και το γεγονός ότι τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν ενημερωθεί καν από το υπουργείο με εγκύκλιο για το τι ακριβώς πρέπει να πράξουν. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ΟΓΑ, που ανακοίνωσε πως προχωρεί ήδη στην εφαρμογή του μέτρου. Αγνοια είχαν και οι φαρμακοποιοί για το αν πρέπει να εκτελούν ή όχι τις συγκεκριμένες συνταγές.

Στο μεταξύ δυσλειτουργίες εξακολουθούν να καταγράφονται και με τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (89 τον αριθμό), μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγούνται μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία και όχι από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στόχος είναι να μην πληρώνει το κράτος το κέρδος των φαρμακείων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ασφαλισμένοι καλούνται να προσκομίσουν δικαιολογητικά και να περιμένουν στην ουρά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις από τον Μάιο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, με το οποίο θα γινόταν απόλυτη καταγραφή κάθε συνταγής. Μέχρι σήμερα όμως εφαρμόζεται μερικώς μόνο στη Λάρισα και τη Λαμία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση