Έντυπη Έκδοση

Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ - ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΦΘΗΝΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παραθεριστές αναμένεται να αποτελέσουν τον «άγνωστο Χ» της φετινής τουριστικής χρονιάς. Η μέχρι στιγμής αποχή από κρατήσεις για το καλοκαίρι έχει θορυβήσει τους ξενοδόχους οι οποίοι ετοιμάζονται για προσφορές από τον Ιούνιο. Πολλοί μάλιστα δηλώνουν, ήδη, διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές τους, ακόμα και για τον Αύγουστο, πολύ κοντά ή και στα ίδια επίπεδα με του Ιουνίου.

Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, όμως, επιχειρηματίες του χώρου αρχίζουν να παραδέχονται ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα είναι υπερτιμολογημένες από 30% έως και πάνω από 100% σε κάποιες περιπτώσεις, σε σχέση με αντίστοιχες μονάδες σε όλη την Ευρώπη. «Πολλοί ευρωπαίοι πελάτες μας αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πληρώσουν στην Ελλάδα 110-120 ευρώ το δωμάτιο για ένα καλό ξενοδοχείο τριών ή τεσσάρων αστέρων όταν το αντίστοιχο το βρίσκουν στη χώρα τους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με 80 ευρώ» έλεγε ταξιδιωτικός πράκτορας που είναι και ξενοδόχος.

Καταναλωτές αλλά και γραφεία ταξιδίων ζητούν να πέσουν οι τιμές, ενώ οι ξενοδόχοι δηλώνουν ότι έχουν ρίξει τις τιμές έως τα όρια αντοχής τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει δώσει οδηγίες στα μέλη της να παίξουν «άμυνα» τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου και να μη δεχθούν να μειώσουν κι άλλο τις τιμές τους για την επόμενη χρονιά (2011) όπως τους ζητούν ασφυκτικά οι ξένοι τουρ οπερέιτορ. Αυτή την περίοδο γίνονται οι συζητήσεις και υπογράφονται τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρ οπερέιτορ ζητούν να πέσουν επιπλέον 15-20%. Αν δεν αρχίσουν να αυξάνουν άμεσα οι κρατήσεις από το εξωτερικό, στελέχη της αγοράς προεξοφλούν ότι ελάχιστοι ξενοδόχοι θα καταφέρουν να μην υποκύψουν στις πιέσεις.

Το οξύμωρο είναι ότι στην ελληνική αγορά καταγράφονται εντελώς διαφορετικές πρακτικές από τη μεριά των ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών. Ετσι, ένα από τα καλά ξενοδοχεία τριών αστέρων στη Νάουσα της Πάρου έδωσε τα δωμάτιά του για τις αρχές Ιουλίου έναντι 30 ευρώ το ένα, ενώ η τιμή που ζητούσε πέρυσι ήταν 50 ευρώ (μείωση 40%). Κάτι που συμβαίνει αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη, Επτάνησα και Αθήνα όπου συγκεντρώνεται το 65% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Κρούσματα αισχροκέρδειας

Αυτές τις μέρες, ωστόσο, τουριστικοί επιχειρηματίες αναφέρουν ότι συζητούσαν με ξένους τουρ οπερέιτορ σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων του κέντρου της Αθήνας που δεν συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα της πρωτεύουσας και διαπίστωσαν ότι τους χρέωσαν 7 ευρώ τον καπουτσίνο!

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι καλά ξενοδοχεία εμφανίζονται να προσφέρουν δωμάτια, ακόμα και εν μέσω κρίσης, με 300 ή 400 ευρώ, ενώ κανονικά η τιμή τους έπρεπε να είναι η μισή.

Σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, περισσότερα από τα μισά ξενοδοχεία είναι τεσσάρων και πέντε αστέρων. Το αποτέλεσμα είναι να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές στην περιοχή. Ετσι, υποστηρίζουν, δημιουργούν ιδιότυπα τοπικά «καρτέλ», καθώς ο ένας ξενοδόχος ορίζει την τιμή των δωματίων του πολύ κοντά στον διπλανό του. Ετσι, σε περιόδους που υπάρχει υψηλή ζήτηση μοιράζονται υψηλά έσοδα, ενώ σε εποχές χαμηλής ζήτησης, όπως η φετινή, μειώνουν τις τιμές όσο χρειάζεται για να «αρπάξουν» την πελατεία των μικρών για να επιβιώσουν.

Η μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία, ωστόσο, φαίνεται πως δεν αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για να βρουν πελάτες. Οι καταναλωτές μπορεί να έχουν βρει ένα φθηνό κατάλυμα σε κάποιο νησί αλλά να μην μπορούν να πάνε επειδή δεν βρίσκουν θέση στα πλοία!

Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι τα κοντινά νησιά της Αττικής, Ανδρος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, αλλά και η Πάρος και η Νάξος θα συγκεντρώσουν και πάλι την προτίμηση των Ελλήνων, κρατώντας σχετικά ψηλά τις τιμές στα ξενοδοχεία.

Οι ίδιοι περιγράφουν ένα καλοκαίρι όπου όσοι έχουν τη δυνατότητα θα φεύγουν τριήμερα (από Παρασκευή μέχρι Κυριακή). Σκηνές απ' όσα θα συμβούν το καλοκαίρι, εξηγούν, εκτυλίχθηκαν αυτή την εβδομάδα με αφορμή το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. «Την περασμένη Παρασκευή υπήρχαν συνολικά δεκαπέντε αναχωρήσεις για τη Μύκονο, έντεκα από Ραφήνα και τέσσερις από Πειραιά. Η πληρότητα των πλοίων ξεπέρασε το 95%. Το ίδιο έγινε και για τα πλοία που αναχωρούσαν από Ραφήνα για τα κοντινά νησιά Ανδρο, Σύρο, Τήνο». Αντίθετα, αναφέρουν, την περασμένη Παρασκευή αναχωρούσαν έξι συνολικά πλοία για την Πάρο. Τα τέσσερα είχαν γεμίσει, αλλά τα δύο είχαν περισσότερες από 1.500 κενές θέσεις.

Ερώτημα παραμένει ποια στάση θα τηρήσουν οι ξενοδόχοι στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πελοπόννησο, Εύβοια, δυτική Ελλάδα). Τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές στα ξενοδοχεία αυτών των περιοχών είχαν αρχίσει να αυξάνουν, καθώς μεγάλωνε η ζήτηση απ' όσους προσπαθούσαν να αποφύγουν τα νησιά για να γλιτώσουν το κόστος της μεταφοράς με πλοίο. Το αν θα πέσουν οι τιμές και πόσο θα εξαρτηθεί, λένε στελέχη της αγοράς, από τη ζήτηση. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, λένε, στα μέσα Ιουνίου, όταν κλείσουν τα σχολεία και τελειώσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Φέτος, πάντως, ίσως συμφέρει να προτιμήσει κανείς να κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο μέσω κάποιου γραφείου ταξιδίων. Οπως έδειξε το Πάσχα, αρκετά από αυτά αξιοποίησαν την αναδουλειά των ξενοδόχων και εξασφάλισαν πολλά δωμάτια σε χαμηλές τιμές. Κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί το καλοκαίρι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση