Έντυπη Έκδοση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία

Από την ευελιξία και τα γρήγορα αντανακλαστικά που θα επιδείξουν τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ο απολογισμός της φετινής, κρίσιμης χρονιάς για τον τουρισμό.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην γείτονα... Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην γείτονα... Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που δεν εξαρτάται από εμάς: το πόσο γρήγορα θα «γεμίσει» η Τουρκία.

Η μείωση κρατήσεων φθάνει το 10% στο σύνολο της χώρας αλλά ξεπερνάει το 15%-20% σε γνωστούς προορισμούς όπως η Ζάκυνθος, η Χαλκιδική ή το Ρέθυμνο. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι ξενοδόχοι σε περιοχές όπως η Μύκονος ή η Κεφαλονιά δηλώνουν ότι δεν θα ρίξουν τις τιμές βλέποντας ότι πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν πέσει τουλάχιστον 10% σε σχέση με το 2009. Ολα αυτά για τους ξένους, αφού η ζήτηση από τους Ελληνες είναι ακόμα ανύπαρκτη.

Η απάντηση για το τι θα γίνει φέτος με τον τουρισμό θα προκύψει από μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές: από το πώς θα κινηθούν οι δύο κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού (Γερμανία, Βρετανία) αλλά και οι ανερχόμενες (Βαλκάνια, Ρωσία) έως και από τις ισοτιμίες ευρώ-δολαρίου-αγγλικής λίρας το πόσο χαμηλά θα κατεβάσουν τις τιμές τους οι ξενοδόχοι, το τι θα κάνουν φέτος οι έλληνες παραθεριστές αλλά και πόσο γρήγορα η Τουρκία θα αρχίσει να... διώχνει τουρίστες ήδη φέτος έχει (αύξηση περί το 30%, με περισσότερους από 30 εκατ. ξένους επισκέπτες). Στη φετινή «εξίσωση» πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και «άγνωστες» μεταβλητές, όπως η ηφαιστειακή τέφρα, η οποία έγινε αφορμή για πολλές ακυρώσεις στην Αθήνα, τη Ρόδο αλλά και τα νησιά του Ιονίου.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι καταγράφεται μείωση κρατήσεων στις τρεις από τις τέσσερις κύριες χώρες-δεξαμενές τουριστών (Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία).

Οι εξελίξεις στον τουρισμό δείχνουν να ακολουθούν τις πολιτικές.

Στη μεν Γερμανία οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα καταγράφουν μείωση πάνω από 10%, ενώ την ίδια στιγμή στη Γαλλία (όπου η κοινή γνώμη βλέπει με συμπάθεια τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας) οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες 5% έως 7%.

Ο άγγλος «ασθενής» πάντως (η αγορά της Βρετανίας) κινείται αυτή τη στιγμή με μείωση κρατήσεων 3-5%. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ένας από τους δύο μεγαλύτερους ευρωπαίους τουρ οπερέιτορ (Thomas Cook) κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα μείωση κρατήσεων 24% από τη Μεγ. Βρετανία προς την Ελλάδα. Ομως οι αγγλοι τουρ οπερέιτορ έχουν ρίξει στην αγορά προσφορές για Ελλάδα και Ισπανία. Αφ' ενός για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους προς τις δύο χώρες που αποτελούν κύριους προορισμούς των πελατών τους. Αφ' ετέρου, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, επειδή θέλουν να στρέψουν το επόμενο διάστημα τους πελάτες τους προς μεσογειακούς προορισμούς της ευρωζώνης (Ισπανία, Ελλάδα), καθώς Τουρκία και Αίγυπτος πλησιάζουν στα όριά τους και το επόμενο διάστημα πολλά ξενοδοχεία αναμένεται να βάλουν «χειρόφρενο» στις κρατήσεις. Ετσι, έλληνες τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι, εκτός απροόπτου, η βρετανική αγορά θα ανακάμψει πλήρως και θα προσεγγίσει τα περυσινά επίπεδα. Μεγάλοι χαμένοι από τη μείωση κρατήσεων προς Ελλάδα από τη βρετανική αγορά είναι οι προορισμοί στα Επτάνησα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νησιά της περιοχής οι ξενοδόχοι αναφέρουν μείωση κρατήσεων 10-15%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση