Έντυπη Έκδοση

Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα

ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΣΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΣ ΜΑΡΚΕΣ - ΤΡΕΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ «ΦΤΗΝΑ»

«ΚΑΠΝΟΣ» κινδυνεύουν να γίνουν τα προσδοκώμενα επιπλέον έσοδα του Δημοσίου από τη νέα αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα, όπως εκτιμούν στελέχη των καπνοβιομηχανιών αλλά και οι πρατηριούχοι.

Η κυβέρνηση αυξάνει τη φορολογία στα τσιγάρα και η αγορά πλημμυρίζει με λαθραία. Η κυβέρνηση αυξάνει τη φορολογία στα τσιγάρα και η αγορά πλημμυρίζει με λαθραία. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι στα ταμεία του κράτους τα οφέλη θα «εξανεμιστούν» λόγω της πτώσης στις πωλήσεις, της ανόδου του λαθρεμπορίου αλλά και της στροφής πολλών καπνιστών σε φθηνότερες μάρκες.

Τα πρώτα στοιχεία από τις βιομαχανίες δείχνουν ότι από την αρχή του έτους υπάρχει πτώση στις πωλήσεις τσιγάρων κατά 10% περίπου. Η πτώση αυτή είναι μεγαλύτερη και αγγίζει το 15% στα λεγόμενα «ακριβά» τσιγάρα, αυτά που μέχρι τις αρχές του έτους κόστιζαν 3,20 ευρώ το πακέτο, σήμερα πωλούνται έναντι 3,80 ευρώ και με τη νέα αύξηση στη φορολογία ενδεχομένως να φτάσουν τα 4,60 ευρώ ή και παραπάνω.Το σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί τελικά η νέα τους τιμή θα εξαρτηθεί και από τις καπνοβιομηχανίες και το πώς θα διαμορφώσουν τελικά τα περιθώριά τους.

Υπάρχει νέα στροφή των καπνιστών στα λεγόμενα φθηνά τσιγάρα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη έξαρση στην πώληση λαθραίων τσιγάρων. Στις καπνοβιομηχανίες πιστεύουν ότι, εάν η πρώτη αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων είχε αυτά τα αποτελέσματα στη ζήτηση, τώρα οι νέες αυξήσεις πιθανόν να οδηγήσουν ακόμη περισσότερους καπνιστές σε φθηνά τσιγάρα αλλά και σε λαθραία εισαγόμενα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ορισμένα περίπτερα έχουν ελλείψεις σε τσιγάρα και ιδιαίτερα στα ακριβά. Και αυτό επειδή οι πρατηριούχοι (μεγάλες αποθήκες που μεσολαβούν ανάμεσα στις βιομηχανίες και τα σημεία πώλησης) έχουν κόψει τις πιστώσεις, φοβούμενοι «κανόνια» περιπτερούχων, τη στιγμή που οι τελευταίοι δυσκολεύονται ν' αγοράσουν το νέο «ανατιμημένο» εμπόρευμα από την προηγούμενη αύξηση του ΕΦΚ.

Πωλήσεις

Από επιχειρηματικής απόψεως, τη «ζημιά» που δεν έπαθαν οι καπνοβιομηχανίες από την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μπαρ και εστιατόρια (αφού ουσιαστικά ο νόμος ποτέ δεν εφαρμόστηκε) την υφίστανται τώρα από τη μεγάλη πτώση των πωλήσεων αλλά και τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους.

Ενδεικτικό είναι ότι με τα νέα μέτρα η φορολογία στα προϊόντα καπνού θα αντιστοιχεί περίπου στο 85% της τιμής πώλησης του πακέτου (ανάλογα βέβαια με το ποια θα είναι η τελική τιμή) από 73,5% που ήταν μέχρι τις αρχές του χρόνου. «Εμείς, ενώ δουλεύαμε με ένα περιθώριο κέρδους της τάξης του 8,2% στα τσιγάρα, τώρα θα κερδίζουμε μόλις 3,6%, δηλαδή κάτω από το μισό» αναφέρει ο Ι. Πλακόπουλος, πρόεδρος της ομοσπονδίας των περιπτερούχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα θα πλήξουν το δίκτυο πωλήσεων των περιπτέρων, αφού η πτώση στις πωλήσεις των τσιγάρων θα φέρει μείωση και σε άλλα προϊόντα που διακινούνται από αυτά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση