Έντυπη Έκδοση

Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή

ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΑΛΛΑ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ - ΩΣΤΟΣΟ, ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ στους μακροπρόθεσμους επενδυτές και το «έξυπνο χρήμα» που αναζητούν τον πάτο του βαρελιού στις μετοχές, χτυπά η επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου προς τα χαμηλά των 1.450-1.500 μονάδων τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Τώρα όμως, αντί για το τρένο που έρχεται να τους πατήσει, υποστηρίζουν πως βλέπουν πράγματι φως στο βάθος του τούνελ της χρηματιστηριακής καταβαράθρωσης και αρχίζουν να αισιοδοξούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το χρηματιστήριο της Αθήνας -παράλληλα με την κορύφωση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης- φαίνεται να εισέρχεται στα τελευταία στάδια της μεγάλης καθοδικής πορείας του. Οσοι ασπάζονται αυτό το σενάριο εκτιμούν ότι ο επόμενος ένας έως ενάμιση χρόνος θα είναι περίοδος «ταλαιπωρίας», καθώς και ότι σε αυτό το διάστημα θα φανεί ο «πάτος» της αγοράς.

Κατρακύλα

Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί βέβαιο ότι στους επόμενους μήνες ο Γενικός Δείκτης και οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν σε νεότερα χαμηλά -κάτω από αυτά του περσινού Μαρτίου των 1.457 μονάδων-, μέχρι να κλείσει οριστικά ο κύκλος της 11ετούς απαξίωσης των ελληνικών μετοχών. Ενας «τυπικός» στόχος για το τέλος της πτώσης, που προκύπτει από μελέτη τεχνικών δεδομένων της αγοράς, προσδιορίζει τον πιθανό πυθμένα της καθοδικής κίνησης -που «τρέχει» από το 2007- κοντά στις 530-550 μονάδες για τον δείκτη FTSE-20 (σήμερα βρίσκεται στις 750-770 μονάδες) και στις 1.100-1.200 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Αν το μέλλον αποδείξει ορθές αυτές τις εκτιμήσεις, θα έχει μεσολαβήσει μια ιδιαίτερα επώδυνη -λόγω της ήδη συντελεσθείσας απαξίωσης- υποχώρηση των δεικτών κατά 25%-35% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Από εκεί ευελπιστούν πως θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τον νέο μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο της «αναγέννησης», που αν πιστέψει κανείς τις σημερινές εκτιμήσεις, στα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει θεαματικά υψηλότερα τις διαλυμένες σήμερα αποτιμήσεις.

«Θα πρόκειται για την ευκαιρία μιας ζωής», υποστηρίζουν οι αναλυτές της εξειδικευμένης εταιρείας eZMarket. Σύμφωνα με την άποψη τους, «το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει από τον Οκτώβριο του 2009 στην τελευταία και πιο επώδυνη φάση της καθοδικής του κίνησης. Ενα από τα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους επενδυτές είναι ότι στο τέλος της φάσης αυτής θα δημιουργηθούν οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τις επόμενες δεκαετίες».

Σύμφωνα με την προσέγγιση που επιχειρεί ο έμπειρος τεχνικός αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης, κάποιος θα μπορούσε να αποφανθεί ήδη από σήμερα πως η αγορά είναι μακροπρόθεσμα ανοδική. Και αυτό, υπό το πρίσμα ότι χρονικά δεν απέχει πολύ από τη δημιουργία μακροπρόθεσμου πυθμένα, έστω και αν ποσοτικά η καθοδική κίνηση -με ενδιάμεσες μεγάλες ανοδικές αντιδράσεις των τιμών- έχει ακόμη «ψωμί».

Η άποψή του μπορεί να ακούγεται «αιρετική» για όσους παραμένουν προσκολλημένοι στη διαρκή κατρακύλα του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πως η αγορά έκλεισε στα υψηλά του 1999 το πρώτο μεγάλο ανοδικό κύμα και σήμερα, 11 χρόνια μετά, κοντεύει να ολοκληρώσει τη διόρθωση αυτής της ανόδου (κύμα Β), για να ξεκινήσει στη συνέχεια ως τρίτο σκέλος (κύμα C) μια μεγάλη ανοδική κίνηση πολλών ετών σε μια καθαρή νέα bull market.

Μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια, σύμφωνα με τον Δ. Γονιδάκη, η αγορά έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες ταλαντώσεις: Από τα υψηλά του 1999 (6.484 μονάδες) μέχρι τα χαμηλά του 2003 (1.462 μονάδες) το πρώτο σκέλος. Από τα χαμηλά του 2003 μέχρι τα υψηλά του 2007 (5.346 μονάδες) το δεύτερο σκέλος, με το τρίτο σκέλος να είναι στις μέρες μας ακόμη σε εξέλιξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση