Έντυπη Έκδοση

Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες

Ερωτήσεις στη Βουλή προκάλεσε το θέμα των ρυθμίσεων για το χρόνο διακανονισμού των συναλλαγών επί ομολόγων. Η Βάσω Παπανδρέου και 9 ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, επέρριψαν ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος για αποφάσεις που δημιούργησαν μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας, όπως ισχυρίζονται.

Από τη σκοπιά της, η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κερδοσκοπίας (ανοικτές πωλήσεις) επί ελληνικών ομολόγων και του recycling, δηλαδή της εισαγωγής κανόνων αυτοματοποιημένης εισαγωγής εντολών για μη διακανονισθείσες συναλλαγές (failed trades). Εδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή της ΕΚΤ στην οποία χαρακτηρίζεται συνετός ο τρόπος εισαγωγής του μέτρου (recycling) στην ελληνική αγορά από την Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβανομένης υπόψη της διεθνούς πρακτικής επί του θέματος.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει θεμελιωθεί διασύνδεση μεταξύ των ανοιχτών πωλήσεων (short-selling) ομολόγων που θεωρούνται επιθετική μορφή κερδοσκοπίας, και αφετέρου του recycling.

Από την δική τους πλευρά, οι βουλευτές ισχυρίζονται ότι η απόφαση της ΤτΕ οδήγησε σε επιμήκυνση της χρονικής περιόδου μη διακανονισμού των τίτλων (το Τ+10) διευκολύνοντας τους κερδοσκόπους και αφήνοντας μεγάλο περιθώριο χειραγώγησης.

Κοινώς, όποιος, π.χ. Hedge Fund, είχε πουλήσει ανοικτά (σορτάρει) ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας σε περαιτέρω υποχώρηση των τιμών τους και δεν μπορούσε να τα παραδώσει στη συμφωνημένη ημερομηνία, δηλαδή την ημερομηνία διακανονισμού συν 3 εργάσιμες μέρες (Τ+3), θα μπορούσε πλέον να το κάνει ύστερα από 10 μέρες.

Τα περισσότερα στελέχη αρκετών ελληνικών τραπεζών που ρωτήθηκαν σχετικά από την «Οικονομία» προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το τεχνικό και συμφωνούν με την επίσημη άποψη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Υπάρχουν όμως κάποια άλλα στελέχη της ελληνικής αγοράς που ισχυρίζονται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα έπρεπε να είχε εισαγάγει το recycling τη συγκεκριμένη περίοδο, αφού δεν ήταν υποχρεωμένη από κανέναν.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι σε μια πτωτική αγορά ευνοούνται εκείνοι που έχουν «σορτάρει» ομόλογα (έχουν πουλήσει, χωρίς να τα κατέχουν, με σκοπό να τα αγοράσουν φθηνότερα). Αν λοιπόν οι σορτάκηδες έχουν περισσότερες μέρες στη διάθεσή τους για να διακανονίσουν μια συναλλαγή, το πιθανότερο αλλά όχι σίγουρο είναι ότι θα βγουν κερδισμένοι.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι βέβαιοι ότι το recycling ενθάρρυνε περισσότερους να σορτάρουν ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας σε κέρδη από την πτώση των τιμών τους, συμφωνώντας με την ΤτΕ.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι κάποιες εγχώριες τράπεζες ίσως έβλεπαν με καλό μάτι τον διακανονισμό του (Τ+10) για δυο λόγους. Πρώτον, διακρατούσαν οι ίδιες ρευστότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεύτερον ικανοποιούσαν τους ξένους πελάτες τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
ΠΑΣΟΚ
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση