Έντυπη Έκδοση

Στρατιές ανέργων στο λαβύρινθο του ΟΑΕΔ

Καθώς το φάντασμα της χρεοκοπίας πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, άνεργος ανοίγει για πρώτη φορά στη ζωή του την πόρτα του ΟΑΕΔ.

Παίρνει νούμερο αναμονής και περιμένει στην ουρά.

Μόλις φτάσει η σειρά του θα τον εγγράψουν στα μητρώα ανέργων και αν εργαζόταν περισσότερο από ένα χρόνο, θα πάρει επίδομα ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, θα παραπεμφθεί σε εργασιακό σύμβουλο.

Εκείνος θα του πάρει συνέντευξη και θεωρητικά θα τον βοηθήσει να βρει δουλειά ή να συμμετέχει σε κάποιο από τα προγράμματα του οργανισμού. Το βασικό πράγμα που πρέπει να εμπεδώσει ο νέος άνεργος είναι η απαραίτητη μηνιαία ανανέωση της κάρτας ανεργίας.

«Δυστυχώς, ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζει τον άνεργο με μία «σωφρονιστικού» τύπου διαδικασία». Αν αργήσει έστω και λίγες ημέρες, η κάρτα κόβεται και αυτόματα διαγράφεται από τα αρχεία των ανέργων. Ενα ανελαστικό σύστημα που συντελεί στην ύπαρξη μεγάλης αδήλωτης ανεργίας», επισημαίνει ο Γιώργος Μακράκης, εργασιακός σύμβουλος στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) Καισαριανής.

Στην πορεία ο άνεργος θα διαπιστώσει πως τα μεγαλύτερα προγράμματα που τρέχουν αυτό το διάστημα αφορούν την επιδότηση 65.000 θέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ανάσα στην αγορά, αν και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι πλέον ελάχιστοι εργοδότες προσλαμβάνουν χωρίς κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

Λίγοι από αυτούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πάρουν τους ανέργους που θα υποδείξει ο ΟΑΕΔ. Αναπόφευκτα χρειάζεται και προσωπικό ψάξιμο για να βρεθεί κάποιο αφεντικό.

Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» πέντε βασικά προγράμματα απασχόλησης: Τα πρώτα δύο αφορούν την πρόσληψη 40.000 και 25.000 ανέργων, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για τέσσερα και δύο χρόνια αντίστοιχα. Ακολουθεί το πρόγραμμα για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων στον κλάδο του τουρισμού.

Λίγες οι θέσεις

Για τους άνεργους άνω των 45 ετών υπάρχει σχετικό πρόγραμμα από το 2006. Σημαντικές θεωρούνται και οι δύο δράσεις που στοχεύουν στη βοήθεια ανθρώπων που θέλουν το πολύ πέντε χρόνια για να πάρουν σύνταξη.

Η μία προβλέπει την κάλυψη των ενσήμων, στην επιχείρηση που προσλάβει τους συμμετέχοντες ώστε να πάρουν κανονική σύνταξη.

Στην άλλη δράση απλώς καλύπτονται τα ένσημα ώστε να δοθεί το κατώτατο ποσό που προβλέπεται.

Ολοι ξέρουν ότι τα προγράμματα δεν φτάνουν για να καλύψουν τις στρατιές των ανέργων. Η εικόνα στο ΚΠΑ Καλλιθέας είναι απογοητευτική: «Στο παρελθόν είχαμε 80-90 προσφερόμενες θέσεις εργασίας το μήνα. Τώρα υπάρχουν μόλις 10-15, για 13.500 άτομα. Στην περιοχή πολλές επιχειρήσεις συνεχώς απολύουν, άλλες συγχωνεύονται και κάποιες κλείνουν».

Αδιαμφισβήτητα οι πιθανότητες για εύρεση δουλειάς μέσω του ΟΑΕΔ (εκτός προγραμμάτων) είναι παρόμοιες με εκείνες που έχει κανείς όταν παίζει τυχερά παιχνίδια.

Η Εύη εργαζόταν παλιότερα στη Γερμανία και στη συνέχεια για επτά μήνες στην Ελλάδα. Καιρό τώρα είναι άνεργη. «Κοιτάω στο Ιντερνετ για θέσεις εργασίας και ρωτάω τον σύμβουλο αν είναι ανοιχτές. Ποτέ δεν είναι. Σκέφτομαι σοβαρά να ξαναφύγω στο εξωτερικό».

Πενιχρές οι δράσεις στον τομέα της επιχειρηματικότητας: Το μοναδικό πρόγραμμα απευθύνεται σε 4.000 άνεργες γυναίκες που θα επιδοτηθούν με 24.000 ευρώ για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Ανησυχία προκαλεί και η πολύχρονη καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων που προβλέπονται για τους ενταγμένους σε παλαιότερα προγράμματα. Οπως και για τους συμμετέχοντες σε παλιά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο Νίκος Μελάς ανήκει στους τυχερούς που πρόλαβαν και επιδοτήθηκαν. Διατηρεί ένα μικρό κατάστημα με αντρικά είδη ένδυσης στην οδό Φρύνης στο Παγκράτι. Ξεκαθαρίζει ότι «αν δεν είχα ένα δικό μου κεφάλαιο από πίσω, δεν θα τα είχα καταφέρει. Τα χρήματα της επιχορήγησης -18.000 ευρώ που δίνονται σε τρεις δόσεις- δεν καταβάλλονται προκαταβολικά αλλά μόνο αφού παρουσιάσεις εξοφλημένα τιμολόγια».

Επιπλέον, δεν αξιοποιείται το πλήθος των προγραμμάτων που προβλέπει το ΕΣΠΑ. Πολύ απλά η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το 25%, ώστε να δώσει και η Ε.Ε. το 75% των χρημάτων όπως προβλέπεται.

Σεμινάρια κατάρτισης

Οσο για την κατάρτιση; Υπάρχει τρομερή ζήτηση για νέες δράσεις. Τώρα υπάρχουν μόνο δύο: Τεχνικά έργα (για εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο) και εκμάθηση ελληνικής γλώσσας.

Αναμένονται πάντως σεμινάρια για οικονομία-διοίκηση, τουρισμό, πληροφορική και την πολυδιαφημισμένη πράσινη ανάπτυξη. Οταν βρεθούν λεφτά.

Τι κι αν το ΙΚΑ χρωστάει στον ΟΑΕΔ 6,2 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράττει από τις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών; Είναι δεδομένο πλέον πως το κράτος σπανίως αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Μέσω της εκάστοτε κυβέρνησης ενοχοποιεί τους πολίτες. Είτε είναι άνεργοι, είτε εργαζόμενοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Σχετικά θέματα: Άνεργοι
Ενοικιάζονται εργαζόμενοι στο Δημόσιο από ιδιώτες
Φόβος για ακραίες αντιδράσεις από ανέργους
Τι λέει η ACT-UP
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άνεργοι
Στρατιές ανέργων στο λαβύρινθο του ΟΑΕΔ
Ενοικιάζονται εργαζόμενοι στο Δημόσιο από ιδιώτες
Φόβος για ακραίες αντιδράσεις από ανέργους
Τι λέει η ACT-UP
ΜΚΟ
Η οδύσσεια του άγγλου «απολυμένου»
Η άποψη του Θ. Παπαδημητρίου (διευθυντής ΚΕΕΛΠΝΟ)
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Διαρροή θεμάτων
Ελληνική μπακαλική στο Μπακαλορεά
Υπουργείο Υγείας
Στοπ στα απογευματινά ιατρεία των καθηγητών
Χρέη Τ. Βοσκόπουλου
Πρώτο «παράθυρο»... πίστα ο Τόλης
Η Γκερέκου και ο Δρυς
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Προβοκάτορας