Έντυπη Έκδοση

Το αντι-Facebook κίνημα

Οι τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν ιδιαίτερα λαμπρές για το εταιρικό προφίλ του Facebook. Η συνήθως απρόσκοπτη επέλασή του στο Διαδίκτυο στιγματίστηκε από μαζικές αντιδράσεις για την έκθεση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού δεδομένων των χρηστών του σε δημόσια χρήση. Οι νέοι όροι χρήσης (http://blo.gr/161), που υποχρεωτικά αποδέχεται κάθε εγγεγραμμένος και ισχύουν από τις 22 Απριλίου, χαρακτηρίζουν εξ ορισμού δημόσια όλα όσα αναρτά κανείς εκεί.

Κάθε φορά που χρησιμοποιεί μια εφαρμογή (παίζει ένα παιχνίδι, παίρνει μέρος σε ένα χιουμοριστικό συγκριτικό τεστ με τους φίλους του, γράφεται σε μια ομάδα διαμαρτυρίας ή υποστήριξης κ.ο.κ.) είναι σαν αν κάνει μια δημόσια ανακοίνωση, που υπερβαίνει τα όρια της -ούτως ή άλλως τεράστιας- κοινότητας του FB.

Ολες αυτές οι δημοσιεύσεις είναι διαθέσιμες για εμπορική χρήση από υπηρεσίες και εταιρείες τις οποίες ο χρήστης πιθανότατα αγνοεί εντελώς, αλλά στο αρχείο των οποίων εκείνος θα αποτελεί μια αξιοποιήσιμη μονάδα για εμπορικούς και άλλους σκοπούς. Ακόμη κι αν ο ίδιος διαγράψει κάποτε τον λογαριασμό του, αυτά τα δεδομένα θα εξακολουθήσουν να είναι δημόσια και θα προσφέρονται για τις παραπάνω χρήσεις, εφόσον τα έχει μοιραστεί με φίλους του στο δίκτυο -εκτός αν τα διαγράψουν κι εκείνοι.

Λίγες χιλιάδες ατόμων δηλώνουν έτοιμοι να αποχωρήσουν ομαδικά στις 31 Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον μη σεβασμό στα δεδομένα τους (www.quitfacebookday.com). Στο www.pledgebank.com/leavefacebook δηλώνουν ότι θα φύγουν μόνο αν μαζευτούν 10.000 συμμετέχοντες. Αλλοι προτιμούν ηπιότερη αντίδραση και οργανώνουν αποχή από το μέσο (δηλαδή, δεν θα συνδεθούν) στις 6 Ιουνίου (facebookprotest.com).

Το σημερινό κίνημα εναντίον του FB δεν είναι το πρώτο. Μικρές ομάδες προσπάθησαν αρκετές φορές στο παρελθόν να οργανώσουν μαζικές αποχωρήσεις/διαμαρτυρίες από το δίκτυο (π.χ. theantifacebookleague.com) χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η απήχηση των αντιδράσεων μοιάζει με τσίμπημα καρφίτσας σε ελέφαντα, αν αντιπαραβάλουμε τις αποχωρήσεις με τις νέες εγγραφές. Ο αριθμός των ενεργών μελών έχει υπερβεί τα 400 εκατομμύρια και είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρσι.

* http://www.joindiaspora.com

Μια πιο δημιουργική αντίδραση στη μαζική εμπορευματοποίηση των δεδομένων που ανταλλάσσουν οι χρήστες μέσων όπως το Facebook, αντιπροτείνουν τέσσερις πιτσιρικάδες σπουδαστές πληροφορικής από τη Νέα Υόρκη. Οι Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer και Ilya Zhitomirskiy σχεδίασαν το Diaspora, ένα μοντέλο κοινωνικού μέσου που θα επιτρέπει τη δικτύωση και ανταλλαγή πληροφοριών όπως τα έχει συνηθίσει ο κόσμος αλλά με διασύνδεση των υπολογιστών των διαδικτυακών φίλων (αντί της παραχώρησής τους σε βάσεις δεδομένων, σε στιλ FB).

Η ιδέα τους βρήκε απρόσμενα μεγάλη χρηματοδότηση από δωρεές (μέσω του www.kick starter.com) και υπόσχονται να την υλοποιήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ασφαλώς δεν θα καταφέρουν να αφυπνίσουν την τεράστια μάζα χρηστών που αδιαφορούν για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους, αλλά υπάρχει πολύς ψαγμένος κόσμος που περιμένει με αγωνία να δει το Diaspora στην πράξη.

www.ενημέρωση www.thepressproject.gr

Μια «ρομαντική αναζήτηση» για το πώς μπορεί να είναι η δημοσιογραφία των πολιτών, ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες μέσα από το συγκεκριμένο site. Οι συνεργάτες του επιλέγουν καθημερινά κάποια βασικά θέματα της επικαιρότητας, τα οποία πλαισιώνουν με σχετικές αναφορές, βίντεο, ηχητικά, φωτογραφίες και λινκς. Μεταφράζουν επίσης κείμενα διάσημων αναλυτών και δίνουν περιλήψεις τους. Οι επιλογές αυτές αναρτώνται στο Twitter και ο επισκέπτης μπορεί να τις αξιολογήσει και αν θέλει να συνεισφέρει προτάσεις και σχόλια.

www.εφαρμογές www.athensbook.gr

Οσοι έχετε iphone θα γνωρίζετε το AthensBook, την ελληνική εφαρμογή που προσφέρει στους χρήστες της χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή της Αθήνας: φαρμακεία, βενζινάδικα, νοσοκομεία, ΑΤΜ, κίνηση στους δρόμους, ζαχαροπλαστεία, κάβες, δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, εστιατόρια, συγκοινωνίες κ.λπ. Η νέα έκδοσή του (AthensBook 1.6), αφορά κινηματογράφους, μπαρ και σουπερμάρκετ. Ειδικά για τις ταινίες, η εφαρμογή περιλαμβάνει λεπτομερή οδηγό, τρέιλερ και προσεχώς τη δυνατότητα βαθμολόγησής τους.

www.αγορές www.tsoonami.gr

Η οικονομική κρίση φέρνει νέα μοντέλα προώθησης πωλήσεων, όπως αυτό του Tsoonami, που θα λανσαριστεί τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για μια υπηρεσία που προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα, αρκεί να συγκεντρωθεί προκαθορισμένος αριθμός πελατών. Ποντάρει στη δύναμη των κοινωνικών δικτύων, ελπίζοντας ότι ο υποψήφιος αγοραστής που ενδιαφέρεται για μια υπηρεσία (π.χ. ένα γεύμα σε εστιατόριο) ή προϊόν θα ειδοποιήσει τους φίλους του στο Facebook και στο Twitter να το αγοράσουν και οι ίδιοι.

Social media

Μαθήματα για το πώς θα καλύπτουν θέματα ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος δίνει στους πολίτες-δημοσιογράφους το κανάλι Reporter's Center στο Youtube.

Το www.youtube. com/user/reporterscenter φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή περιεχομένου που θα παράγεται από χρήστες. Στα εκπαιδευτικά βίντεο, επαγγελματίες δίνουν οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να παίρνει συνεντεύξεις, να καλύπτει έκτακτα γεγονότα στα οποία είναι αυτόπτης μάρτυρας ή να καταγράφει καταστάσεις που ενδιαφέρουν τις τοπικές κοινωνίες.

Νέοι όροι

User genereted content (γιούζερ τζενερέιτεντ κόντεντ)

Περιεχόμενο που παράγεται από το κοινό και συμβάλλει στην παραγωγή ειδήσεων από τα ΜΜΕ. Μπορεί να έχει τη μορφή επιστολής, e-mail, φωτογραφίας, βίντεο, κειμένου ή οτιδήποτε αποδέχεται και αξιοποιεί το μέσο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άνεργοι
Στρατιές ανέργων στο λαβύρινθο του ΟΑΕΔ
Ενοικιάζονται εργαζόμενοι στο Δημόσιο από ιδιώτες
Φόβος για ακραίες αντιδράσεις από ανέργους
Τι λέει η ACT-UP
ΜΚΟ
Η οδύσσεια του άγγλου «απολυμένου»
Η άποψη του Θ. Παπαδημητρίου (διευθυντής ΚΕΕΛΠΝΟ)
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Διαρροή θεμάτων
Ελληνική μπακαλική στο Μπακαλορεά
Υπουργείο Υγείας
Στοπ στα απογευματινά ιατρεία των καθηγητών
Χρέη Τ. Βοσκόπουλου
Πρώτο «παράθυρο»... πίστα ο Τόλης
Η Γκερέκου και ο Δρυς
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Προβοκάτορας