Έντυπη Έκδοση

Εκδηλώσεις και ανησυχία για το περιβάλλον λόγω παγκόσμιων ημερών

Το 20% των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη έχει ήδη εξαφανιστεί και αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι κλιματικές αλλαγές, ελλοχεύει ο κίνδυνος της καταστροφής έως το 2050 του 95% των ευπαθών αυτών οικοσυστημάτων που «κρατάνε τη ζωή»!

Συνήθως όλα αυτά πέφτουν στο τραπέζι της επικαιρότητας κάθε που έρχεται μια παγκόσμια ημέρα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως εκείνη της βιοποικιλότητας, ή με ευρωπαϊκή εμβέλεια όπως εκείνη για τα πάρκα.

Η πρώτη στις 22 του μήνα και η άλλη στις 24 μάς (σας) υπενθυμίζουν κάποιες από τις υποχρεώσεις μας. Για να φέρουμε τα πράγματα στα δικά μας μνημονεύουμε ένα απόσπασμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής για την Αθήνα:

«Η πόλη διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως "ανεκτή" την αναλογία 10 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο, η πρωτεύουσα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της».

Το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τους Δήμου Ζηρού, Αρτας και Ακτίου-Βόνιτσας και την Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου, τα 1ο και 2ο δημοτικά σχολεία Βόνιτσας και άλλους φορείς διοργάνωσε χθες καθαρισμούς στην προστατευόμενη περιοχή του εθνικού πάρκου υγροτόπων Αμβρακικού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας αλλά και της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο». Αύριο η ΕΟΕ με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» συμμετέχει στις εκδηλώσεις:

«Εκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Λιόση - Τραγούδι της Ανοιξης» με θέμα τα πουλιά και στην έκθεση και βράβευση των έργων του 14ου μαθητικού διαγωνισμού κατασκευής ξύλινης φωλιάς για πουλιά, που διοργανώνει το 2ο ΕΠΑΛ - ΤΕΕ Γαλατσίου (Παρασκευή 27/5).

Ο Κρίτων Αρσένης, μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μας προσγειώνει στην πραγματικότητα, που για να ανατραπεί δεν φτάνουν μόνο εκδηλώσεις αλλά και η παρέμβαση των ισχυρών: Η βιοποικιλότητα μας προσφέρει βασικά αγαθά και ανεκτίμητες υπηρεσίες, όπως η παροχή οξυγόνου, νερού, τροφή, φάρμακα και ρύθμιση του κλίματος που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την ανθρώπινη τεχνολογία. Ωστόσο ο ρυθμός εξαφάνισης της βιοποικιλότητας υπολογίζεται ότι είναι εκατονταπλάσιος έως χιλιαπλάσιος του φυσιολογικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Το 95% των στελεχών ετοιμάζει χαρτοφύλακες για Αυστραλία
Εκπαίδευση
Εδωσαν θέμα που είχε «παίξει»
Ζητούν άρση απορρήτου για τα ηλεκτρονικά σκονάκια
Γυμναστής για βία εναντίον μαθητή
Πολεοδομία
10.000 οικοδομές μέσα σε δάση
Εκαναν λάθος, τον βάζουν να πληρώσει παράβολο!
Περιβάλλον
Εκδηλώσεις και ανησυχία για το περιβάλλον λόγω παγκόσμιων ημερών
«Freeday»
Ορθοπεταλιές Παρασκευόβραδο
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Αλλοδαπός έδωσε το κινητό»
Δήμος Θεσσαλονίκης
Με πρόστιμα-μαμούθ ο Βούγιας θα πατάξει την παράνομη στάθμευση!
Υγεία
Οικογένεια στο νοσοκομείο με λέπρα
Τριπλή ένσταση και παραίτηση
Οι ανάπηροι πλήρωσαν τα σπασμένα της κομπίνας