Έντυπη Έκδοση

ΔΗΛΩΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ-ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΟΜ

Τριπλή ένσταση και παραίτηση

Εικαζόμενοι δότες, διεύρυνση κύκλου εν ζωή δοτών νεφρού και άνοιγμα των μεταμοσχεύσεων σε ιδιωτικές κλινικές, τα τρία σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που οδήγησαν τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Γιάννη Βλαχογιάννη, σε παραίτηση.

«Η παραίτησή μου δεν έχει σχέση με ατζέντες. Εχει σχέση με τη λειτουργία του Οργανισμού και με τη δυνατότητα να παράγει έργο», δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Γιάννης Βλαχογιάννης, απαντώντας στις δηλώσεις Λοβέρδου της περασμένης Παρασκευής ότι: «Δεν μπορεί ένας διοικητής Οργανισμού να επιβάλει την "ατζέντα" του στον υπουργό. Οποιος επιθυμεί να επιβάλει "ατζέντα", να υποβάλει την παραίτησή του. Τέτοια σε εμάς δεν είναι αποτελεσματικά». «Το νέο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει σημεία ακατανόητα από εμένα και την ολομέλεια του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού», προσθέτει ο καθηγητής και ιδρυτής του ΕΟΜ το 2000.

Η «Ε» είχε αναδείξει σε δημοσίευμά της (1/4/2011), λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του προσχεδίου από τον υπουργό Υγείας, τον πολύ περίεργο διαχωρισμό της «αφαίρεσης οργάνων», η οποία θα μπορεί να γίνεται και σε ιδιωτικά ιδρύματα, από τη «μεταμόσχευση οργάνων» -ένα από τα σημεία που οδήγησαν τον πρόεδρο του ΕΟΜ σε παραίτηση: «Η δημιουργία οργανισμών αφαίρεσης -της μισής δηλαδή διαδικασίας της μεταμόσχευσης- σε ιδιωτικές κλινικές είναι κάτι που δεν έχω δει σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Οι οργανισμοί μεταμόσχευσης εποπτεύουν και πραγματοποιούν όλα τα στάδια της μεταμόσχευσης, παγκοσμίως. Οι μεταμοσχεύσεις είναι ένας τομέας που ανήκει στο δημόσιο χώρο, γιατί είναι δωρεά και δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αυστηρά κάτω από δημόσιο έλεγχο», τονίζει ο Γ. Βλαχογιάννης.

Στο ίδιο δημοσίευμα (1/4/2011) σημειώναμε ότι ξενίζει το γεγονός ότι για τη σύνταξη του προσχεδίου νόμου δεν ερωτήθηκε κανείς από τους ειδικούς επιστήμονες των μεταμοσχεύσεων στον ΕΟΜ. «Μου εστάλη το προσχέδιο μία ημέρα πριν παρουσιαστεί από τον υπουργό», σημειώνει ο Γ. Βλαχογιάννης. Οσο για την Ευρωπαϊκή Οδηγία (2010/45), την οποία επικαλείται το προσχέδιο, η «Ε» είχε επισημάνει ότι πιθανώς να έγιναν λάθη στη μετάφραση του υπουργείου Υγείας. «Δεν έχει καμία σχέση η οδηγία με το προσχέδιο νόμου», τονίζει ο Γ. Βλαχογιάννης.

Αλλο ένα σημείο του προσχεδίου που βρίσκει αντίθετο τον καθηγητή είναι οι εικαζόμενοι δότες: «Το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι όλοι είμαστε δότες, εκτός αν έχουμε δηλώσει το αντίθετο. Σε κανένα από τα πολιτισμένα κράτη δεν υπάρχει τέτοιο σκεπτικό. Ρωτούνται οι συγγενείς, ακόμη και αν το άτομο έχει δηλώσει δωρητής οργάνων. Με αυτό που προτείνει το νέο σχέδιο νόμου καταργείται η αυτονομία των πολιτών, τορπιλίζεται η ιδία η έννοια της δωρεάς, πάνω στην οποία στηρίζονται οι μεταμοσχεύσεις. Μόνο στα κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης γίνεται με τον τρόπο που προτείνει το προσχέδιο. Η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται τον τρόπο αυτό, ο οποίος βρίσκει αντίθετη και την Εκκλησία της Ελλάδας».

Επιπλέον διαφωνεί και με το θέμα της διεύρυνσης του κύκλου εν ζωή δοτών νεφρού, που «φτάνει μέχρι τη συναισθηματική σχέση. Θεωρούμε ότι αυτό ανοίγει διάπλατα την πόρτα της συναλλαγής. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να περιγράψω τι πρόκειται να γίνει. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να επικαλεστεί συναισθηματικό δεσμό, ο οποίος όμως δεν αποδεικνύεται». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Υγεία
Οικογένεια στο νοσοκομείο με λέπρα
Οι ανάπηροι πλήρωσαν τα σπασμένα της κομπίνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Το 95% των στελεχών ετοιμάζει χαρτοφύλακες για Αυστραλία
Εκπαίδευση
Εδωσαν θέμα που είχε «παίξει»
Ζητούν άρση απορρήτου για τα ηλεκτρονικά σκονάκια
Γυμναστής για βία εναντίον μαθητή
Πολεοδομία
10.000 οικοδομές μέσα σε δάση
Εκαναν λάθος, τον βάζουν να πληρώσει παράβολο!
Περιβάλλον
Εκδηλώσεις και ανησυχία για το περιβάλλον λόγω παγκόσμιων ημερών
«Freeday»
Ορθοπεταλιές Παρασκευόβραδο
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Αλλοδαπός έδωσε το κινητό»
Δήμος Θεσσαλονίκης
Με πρόστιμα-μαμούθ ο Βούγιας θα πατάξει την παράνομη στάθμευση!
Υγεία
Οικογένεια στο νοσοκομείο με λέπρα
Τριπλή ένσταση και παραίτηση
Οι ανάπηροι πλήρωσαν τα σπασμένα της κομπίνας