Έντυπη Έκδοση

Παιδικά βιβλία

Τα αδέσποτα, ο Μέγας Αλέξανδρος...

Σοφία Ζαραμπούκα

Τα αδέσποτα - Ο Κύων

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 60, ευρώ 9,90

Στη σειρά με τα «Αδέσποτα» της Σοφίας Ζαραμπούκα έχει ήδη κυκλοφορήσει η «Μίνα». Τα αδέσποτα είναι μια παρέα σκύλων που ζουν στην περιοχή γύρω από την Ακαδημία. Φιλοσοφούν, πεινούν, σχολιάζουν, αγαπούν, σουλατσάρουν. Τώρα η Μίνα δεν είναι αδέσποτη, υιοθετήθηκε.

Ο Κύων δημιούργησε έναν δεσμό με τη Λούλα. Θεσσαλονικιά και αδέσποτη. Πηγαινοέρχεται Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το τρένο. Σε ένα από τα ταξίδια της τη συνόδεψε ο Κύων. Και έμεινε. Το ερωτευμένο ζευγάρι τριγυρνά στη Θεσσαλονίκη, χαίρεται, αγωνίζεται για την επιβίωση και ξεναγεί τα παιδιά.

Χιούμορ. Διάλογοι απίθανοι. Φατσούλες πανέξυπνες. Και η πόλη - να μην την χορταίνεις.

Ηλικία: Πρώτες τάξεις του δημοτικού.-

Τα παραμύθια του Perrault με τις γκραβούρες του Gustave Dore

Η Σταχτοπούτα

μτφρ.: Δέσποινα Καμπάνη-Δετζώρτζη. Περιλαμβάνονται μια μελέτη και σημειώσεις του Jean-Pierre Collinet, μετάφραση: Λήδα Παλλαντίου

εκδόσεις Αγρα, σ. 184, ευρώ 16,23

Ο Σαρλ Περό (Παρίσι 1628-1703) διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Καλών Τεχνών, καθώς και της Γαλλικής Ακαδημίας. Εγραφε στίχους από νεαρή ηλικία, μα έγινε διάσημος χάρη στο έργο «Παραμύθια της μάνας μου της Χήνας» (1697). Σ' αυτό συγκέντρωσε παραμύθια από τη γαλλική λαϊκή παράδοση. Παραμύθια εξαίσια, πλην εκφρασμένα τώρα σε γλώσσα χαριέστατη και προσιτή σε όλους. Ο Περό προετοίμασε τον δρόμο στον οποίο βάδισαν αργότερα οι αδελφοί Γκριμ, ακόμη και ο Αντερσεν. Ο παπουτσωμένος γάτος, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Η ωραία κοιμωμένη του δάσους, Ο Δαχτυλάκης (Κοντορεβυθούλης), η Σταχτοπούτα, μερικά από τα παραμύθια που περιέχονται στον τόμο, στην εξαίρετη μετάφραση της Δέσποινας Καμπάνη-Δετζώρτζη.

Πολλές οι μεταφράσεις τους και πολλοί οι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από αυτά, όπως ο Μπέλα Μπάρτοκ (Κυανοπώγων), ο Προκόφιεφ (Σταχτοπούτα), ο Τσαϊκόφσκι (Η ωραία κοιμωμένη του δάσους), ο Ροσίνι (Σταχτοπούτα, όπερα), κ.ά.

Στο παραμύθι της Σταχτοπούτας παρακολουθούμε τις ταλαιπωρίες της ορφανής μικρούλας που την κακομεταχειρίζονται η μητριά και οι ετεροθαλείς αδελφές της έως ότου, στο τέλος, βρίσκει την ευτυχία που της άξιζε. (Ελπίδα για όλης της γης τους καταπιεσμένους.) Βέβαια, ανάλογοι μύθοι υπάρχουν στην κληρονομιά όλων των λαών. Στη μεσαιωνική Κίνα, στην αρχαία Αίγυπτο, στα νησιά του Αιγαίου.

Daniel Defoe

Ροβινσών Κρούσος

απόδοση: Αννα Παπασταύρου, εικονογράφηση: Robert Ingpen

εκδόσεις Παπαδόπουλος, σ. 70, έγχρωμες, σκληρό εξώφυλλο.

Υπακούοντας στο κάλεσμα της θάλασσας, ο Ροβινσών Κρούσος αγνοεί τις συμβουλές του πατέρα του για νομικές σπουδές και σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, και δίχως έναν αποχαιρετισμό, μπαρκάρει φτάνοντας έπειτα από περιπέτειες στην άκρη του κόσμου, από όπου και πάλι ξαναφεύγει για ταξίδι μακρινό. Μα ένα πρωινό το πλοίο χτύπησε σε ύφαλο, το νερό χίμηξε ορμητικό, πλήρωμα κι επιβάτες πνίγηκαν και ο Ροβινσών Κρούσος, ο μόνος επιζήσας, βρέθηκε πληγωμένος και ανήμπορος σε μιαν άγνωστη ακτή της Καραϊβικής.

Το βιβλίο του Ντιφόου είναι ο απόλυτος ύμνος στις δυνάμεις του ανθρώπου και στη θέλησή του για επιβίωση, ακόμη και όταν όλα γύρω του είναι απίστευτα, αδιανόητα ή εχθρικά. Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία του από τη ζωή και τις περιπέτειες του Σκώτου ναύκληρου Σέλκιρκ, ο οποίος επιβίωσε ολομόναχος σε ερημικό νησί πλέον των είκοσι οκτώ ετών, γεγονός που όταν έγινε γνωστό είχε καταπλήξει τους πάντες.

Ο Ντάνιελ Ντιφόου (Λονδίνο 1660-1731) από νωρίς αφιερώθηκε στην πολιτική και τη συγγραφή. Δημοσίευσε περισσότερα από διακόσια έργα. «Η ζωή και οι παράξενες και εκπληκτικές περιπέτειες του Ροβινσώνα Κρούσου», (1719), είναι από τα περισσότερο διαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Στην καρδιά δε πάμπολλων αναγνωστών βρίσκεται η εξαίσια «Μολ Φλάντερς», 1722.

Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει το έργο του Ντιφόου. Ας θυμηθούμε αυτό της «Αγκυρας» στη σειρά «Τα κλασικά της Αγκυρας», των εκδόσεων Modern Times, επίσης, των εκδόσεων «Πατάκης», «Αλκυών», των εκδόσεων «Αλμα», «Κέδρος», «Πεχλιβανίδης», «Μίνωας», κ.ά. Και ας κάνουμε απλή μόνον αναφορά στην παλαιά, θαυμάσια έκδοση του «Αστέρος», με τις ανεπανάληπτες εικόνες του Γιώργου Βαρλάμου.

Τζακ Λόντον

Το κάλεσμα της άγριας φύσης

μτφρ.: Θανάσης Κατσικερός, εικονογράφ: Philippe Munch, σχόλια: Philippe Jacquin (Πανεπ. της Λιόν), σειρά: «Αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η εποχή τους»

εκδόσεις Ερευνητές, σ. 128, ευρώ 12

Ενα θαυμάσιο έργο ενός σπουδαίου δημιουργού. Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον (1876-1916) από μικρός βίωσε τη στέρηση και την εκμετάλλευση. Δούλεψε σε ψαράδικα, ανθρακωρυχεία, εργοστάσια, σιδηροδρόμους. Μόνος του διάβασε τα έργα των μεγάλων φιλοσόφων και συγγραφέων. Συναναστράφηκε μαχητικούς σοσιαλιστές, ονειρεύτηκε ν' αλλάξει τον κόσμο και πέθανε στην ηλικία των σαράντα ετών, πλούσιος αλλά και «πένης» στην ψυχή, μολονότι τα πενήντα, περίπου, βιβλία του αναμφιβόλως θα άλλαξαν πολλές συνειδήσεις.

«Το κάλεσμα της άγριας φύσης», έργο κλασικό, είναι ένας αίνος στη φύση αλλά και στην ομάδα. Είναι όμως και βιβλίο ανήσυχο, κοινωνικό. Ο συγγραφέας μέσα από την ιστορία του σκύλου Μπακ, που υπάκουσε στο κάλεσμα της άγριας φύσης, στο «Κάλεσμα με τις πολλές μελωδίες», μας δίνει σπάνιες πληροφορίες για τη ζωή όπως αυτή εκτυλισσόταν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η παρούσα έκδοση, με την ωραιότατη εικονογράφηση, εμπεριέχει πληροφοριακό υλικό, φωτογραφίες, ντοκουμέντα, χάρτες. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει και από τις εκδόσεις Πατάκης, τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, Καστανιώτης, Παπαδόπουλος, Γράμματα, κ.ά.

Πολύ καλή ήταν η σειρά των δεκατριών ωριαίων επεισοδίων (Βραβείο ΕΜΜΥ), αμερικανικής παραγωγής (2000) και η παλαιότερη του 1945, ενώ γυρίστηκε πολλές φορές ταινία. Στην Ιαπωνία κυκλοφορεί με επιτυχία σειρά κινουμένων σχεδίων.

Jostein Gaarder

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια

μτφρ.: Ιάκωβος Κοπερτί

εκδόσεις Λιβάνης, σ. 222, ευρώ 14

Ενα ωραίο βιβλίο που εκφράζει πολύ δυνατά και γενναιόδωρα αισθήματα. Είναι γραμμένο από τον συγγραφέα του πολυδιαβασμένου «Ο Κόσμος της Σοφίας» Νορβηγού Γιοστέιν Γκάαρντερ. Ο Γκάαρντερ (Οσλο 1952) στο έργο «Ο κόσμος της Σοφίας» αναλύει με απλότητα και ευπροσηγορία την πορεία και ιστορία της φιλοσοφίας. Στη γράφουσα πολύ αγαπητό είναι το μυθιστόρημά του για ενηλίκους «Vita Brevis» που σημαίνει Σύντομη Ζωή. Πρόκειται για μια μακροσκελή ερωτική επιστολή που βρέθηκε σε παλαιοπωλείο του Μπουένος Αϊρες την οποία -λέγεται- είχε απευθύνει προς τον άγιο Αυγουστίνο η αγαπημένη του Φλώρια Aemilia, μετά την εγκατάλειψή της από αυτόν.

Το «κορίτσι με τα πορτοκάλια» έχει κυκλοφορήσει σε σαράντα, περίπου, χώρες και αφηγείται την ιστορία ενός όμορφου κοριτσιού με κόκκινο παλτό που μπαίνει μια ψυχρή μέρα στο τραμ φορτωμένο πορτοκάλια. Κάποια στιγμή τα πορτοκάλια κυλούν παντού, ο άνδρας, Γιαν Ολαβ το όνομά του, που την γλυκοκοίταζε τη χάνει από τα μάτια του και την αναζητά. Από το παγωμένο Οσλο φτάνει στη θερμή, πολύχρωμη Σεβίλλη για χάρη της. Στην πόλη τη γεμάτη πορτοκάλια. Τα χρόνια περνούν και ο γιος του λαβαίνει μια επιστολή από τον πεθαμένο προ ετών πατέρα του στην οποία μαθαίνει για το Κορίτσι με τα πορτοκάλια. Είχε δοθεί εντολή από τον Γιαν Ολαβ να του παραδοθεί όταν θα έκλεινε τα δεκαέξι. Ιστορία αγάπης. Αληθινής και εξωπραγματικής. Ταπεινής και περήφανης. Αγάπης σεβαστής πάντως.

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν

μτφρ.: Καίτη Οικονόμου, εξώφυλλο Τόμας Τέιλορ

εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 464, ευρώ 18

Πολυβραβευμένη η Τζόουν Ρόουλινγκ και πασίγνωστος ο ήρωάς της. Μόνο πασίγνωστος; Θρύλος ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους. Και τους μεγαλύτερους. Να πούμε και ευπώλητος, είναι λίγο. Ας είναι. Για τα βιβλία της Ρόουλινγκ τα πάντα είναι γνωστά, επομένως ας σταματήσουμε λίγο στο τρίτο της σειράς, τον «Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν», όπου συναντούμε τον μικρό, παράξενο μάγο Χάρι Πότερ να βρίσκεται στο τέλος των διακοπών με τους θείους του στις οποίες, βέβαια, είχε βαρεθεί. Με χαρά επιστρέφει στη Σχολή Χόγκουαρντς και ανταμώνει με τους φίλους του, αισιόδοξοι όλοι τους για την καινούργια χρονιά. Ομως δεν αργεί να φτάσει η είδηση ότι ένας επικίνδυνος δολοφόνος έχει αποδράσει από τη φυλακή του Αζκαμπάν και κυνηγά τον Χάρι. Ρίγος και περιπέτειες, κόσμοι τρομακτικοί, σκοτεινοί, φίλτρα, μυστικά, φιλίες και ένα μεγάλο μυστήριο γύρω από τον πρώην έγκλειστο του Αζκαμπάν...

Η Τζόουν Ρόουλινγκ έχει λάβει, ανάμεσα σε πολλές διακρίσεις, και το Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Αντερσεν 2010, το πιο έγκυρο βραβείο στον χώρο του παιδικού βιβλίου. *

Φίλιππος Μανδηλαράς

Ο Μέγας Αλέξανδρος

εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

εκδόσεις Παπαδόπουλος, σ. 30

Η ζωή και η πορεία του Μεγαλέξανδρου -εν συντομία- σε κείμενο ομοιοκατάληκτο -όχι πάντα. Εύκολο όμως. Σε γενικές γραμμές παρακολουθούνται άνετα τα βήματα του μεγαλύτερου στρατηλάτη που γνώρισε η Ιστορία. Τα δε σκίτσα της Ναταλίας Καπατσούλια είναι ανάλαφρα, χιουμοριστικά. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες.

Ηλικία: Προσχολική ή πρωτοσχολική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ευάλωτες και φασματικές παρουσίες
Με ενιαία σύνθεση
Στην απλότητα η σοφία
Εγκλήματα σε μια ήσυχη γωνιά της Σουηδίας
Ο εν μέρει πλατωνιστής
Για τον Νίτσε και για το δυτικό υποκείμενο
Αλήθειες χωρίς μάσκες
Με σκέψη και ψυχή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ευάλωτες και φασματικές παρουσίες
Με ενιαία σύνθεση
Στην απλότητα η σοφία
Εγκλήματα σε μια ήσυχη γωνιά της Σουηδίας
Ο εν μέρει πλατωνιστής
Για τον Νίτσε και για το δυτικό υποκείμενο
Τα αδέσποτα, ο Μέγας Αλέξανδρος...
Αλήθειες χωρίς μάσκες
Με σκέψη και ψυχή
Εικαστικά
Η νέα έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Σπίτι της Κύπρου και σε βιβλίο
Μηνύματα στο κινητό από τη Σιγκαπούρη
Το αρχιτεκτονικό ομίλημα
Λογοτεχνία
Με τον Παπαδιαμάντη και τον Βιζυηνό μεγάλωσα
Λογοτεχνία μετά μουσικής
Βιβλίο
Η Ελλάδα του Κάρολου Κουν
Ιστορία
Ξαναγράφεται η ιστορία για το «λιοντάρι της Ηπείρου»!
Η τρίτη ανάγνωση
Μουσική και λόγος
Από τις 4:00 στις 6:00
Λύκοι, λυκάνθρωποι και μουσική
Ο κιθαρίστας των κιθαριστών
Άλλες ειδήσεις
Η ανθρώπινη σβούρα
Από μια εξαίσια μέρα που δεν άκουσες τι είπα
Επιστολή
Ψυχοπομποί, σαμάνοι, τα ζώα των ψυχών