Έντυπη Έκδοση

Επιστροφή με μπολέρο

Η μούσα του Αλμοδόβαρ επιστρέφει - ή μήπως η Λουθ Καζάλ δικαιούται μια διαφορετική αρχή; Είναι αλήθεια ότι η αισθαντική της ερμηνεία στο «Un ano de amor» και το «Piensa en mi» πριμοδότησε τον ερωτισμό μιας από τις δημοφιλέστερες ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ, τα «Ψηλά τακούνια», μα και το αντίστροφο.

Ομως η ισπανίδα τραγουδίστρια, που επιστρέφει για δυο συναυλίες στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και στις 14 στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, έχει κατακτήσει πολύ περισσότερα από αυτό.

«Γνώριζα τον Αλμοδόβαρ πολύ πριν συνεργαστούμε στην ταινία του», λέει η ίδια στο «7». «Υποθέτω ότι με διάλεξαν να τραγουδήσω αυτά τα κομμάτια γιατί ίσως σκέφτηκαν ότι μπορώ να τα αποδώσω καλά - πάντως ποτέ δεν τον ρώτησα γι' αυτό. Μ' αρέσουν οι ταινίες του γιατί περιγράφουν περίπλοκες φυσιογνωμίες και σε μερικές περιπτώσεις πλησιάζουν πολύ κοντά στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Ο ίδιος, άλλωστε, είναι πολύ ευφυής».

Φλαμένκο με δυτικά στοιχεία

Αρκετά σεμνός τρόπος για να συστηθεί η τραγουδίστρια από τη Λα Κορούνια της Γαλικίας, που άρχισε να τραγουδά στα οχτώ της, αγάπησε τη μουσική της πατρίδας της αλλά και τους Μπιτλς και την Πιάφ. Ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι το 1981 ως έναν ύμνο για τον Μπομπ Μάρλεϊ, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ το 1982 και ηχογράφησε, εν τω μεταξύ, άλλα 24. Μερικά από αυτά είχαν επιτυχία σε πολλές χώρες και η ίδια τιμήθηκε με το βραβείο Γκόγια. Αν στη φωνή της το διεθνές κοινό εντόπισε τη σύγχρονη ηχώ μιας αρχαίας παράδοσης, του φλαμένκο, οι συμπατριώτες της αναγνώρισαν τον εμπλουτισμό του φλαμένκο με δυτικά, συχνά ηλεκτρικά μουσικά στοιχεία.

Δεν είναι εύκολο να ζήσεις δημόσια μια σοβαρή ασθένεια, όμως η Καζάλ τραγούδησε τόσο την αγωνία όσο και την ανακούφισή της. Ηδη από τον τίτλο του, το προηγούμενο άλμπουμ της, «Viva toxica», φανέρωνε το θέμα του. Κι όσο για τα τραγούδια του, «το "Suenos partos"», αποκαλύπτει η ίδια, «γεννήθηκε από τα όνειρα που έβλεπα τις πρώτες μέρες της χημειοθεραπείας μου. Το "Soy" είναι το απλό καθρέφτισμα μιας συνηθισμένης μέρας και το "Se feliz" μιλά για την ανάγκη της ευτυχίας και της ικανότητας ν' αντέχεις κάθε δυσκολία».

Τραγούδια του '40 με νέο ήχο

Ομως αυτά πέρασαν. Οπου να 'ναι η Καζάλ, ή Λουθ όπως απλά προτιμά, κυκλοφορεί το καινούριο της άλμπουμ, «La pasion», με κλασικά μπολέρο. «Είναι ένας δίσκος που σκεπτόμουν να κάνω ήδη από το "Think of me", που ηχογράφησα το 1991. Αυτά τα τραγούδια είναι ένα σημαντικό μέρος της λαϊκής ισπανικής μουσικής ιστορίας και ανήκουν στις αναμνήσεις μου. Ηταν μια πρόκληση και μια περιπέτεια να δουλέψω ξανά πάνω σε κομμάτια που γράφτηκαν το '40, το '50 και το '60 και να τα εκφράσω σα να είχα ζήσει εκείνα τα χρόνια».

Κάποια από αυτά θα τραγουδήσει, μαζί με τα παλιότερά της, στις δυο επικείμενες συναυλίες της στην Ελλάδα. «Με τιμά», λέει, «να εμφανιστώ σ' ένα θέατρο σαν το Ηρώδειο - ελπίζω ότι το βάρος της ιστορίας δε θα με πλακώσει!»

Οσο για το ελληνικό κοινό, θεωρεί πως «έχει πολλή μουσικότητα και υποδέχεται με θέρμη τους ξένους μουσικούς. Σ' αυτό μοιάζει με το ισπανικό». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βιβλίο
Πολιτισμός στο παγκόσμιο χωριό
Ο δημοσιογραφικός κόσμος σε μια ματιά
Με φόντο την Ιστορία
Το βιβλίο των βιβλίων
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ενα θέατρο ξαναγεννιέται
Εικαστικά
Ερωτικά εικονογραφημένα
Ζωγραφίζοντας για τη σκηνή
Πινό τέχνας κατεργάζεται
Επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου
Γκρεμίζοντας το Τείχος ακόμα μια φορά
Θέατρο
Ο «Αμλετ» στον δρόμο
Κινηματογράφος
Προσεχώς φθινόπωρο
Η περιπέτεια μιας ταινίας
Αμερικανική απόβαση στη Βενετία
Λεύκωμα
Διαβάζοντας μετά μουσικής
Μουσική
Ενα συγκρότημα μεγαλώνει στο Μπρούκλιν
Η afroκρεμα του τραγουδιού
Συνέντευξη Αύρα Γεωργίου & Ερση Δάνου
Οι δικοί μας στο Χόλιγουντ
Συνέντευξη Λουθ Καζάλ
Επιστροφή με μπολέρο