Έντυπη Έκδοση

Ο «Αμλετ» στον δρόμο

Ποιος είπε ότι το θέατρο δρόμου είναι μόνο ζογκλερικά σόου, επιδέξιοι ακροβατισμοί, ανθρώπινα αγάλματα και το πατροπαράδοτο καπέλο καταγής με το σημείωμα: «ό,τι προαιρείσθε;»...

Την άλλη πλευρά μιας ενδιαφέρουσας μορφής τέχνης έρχεται να αναδείξει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Ελλάδα φέρνοντας μια πληθώρα σημαντικών παραστάσεων.

Μ' αυτό το πρωτόγνωρο, πολύχρωμο και φασαριόζικο φεστιβάλ θα αποχαιρετήσει η Αθήνα το καλοκαίρι. Ενα φεστιβάλ που δεν πρόκειται να σας κλείσει σε κάποια αίθουσα, αντίθετα φιλοδοξεί να σας βγάλει στις πλατείες του ιστορικού κέντρου, στους πεζόδρομους γύρω απ' την Ακρόπολη. Στη διάρκεια ενός περιπάτου μπορείτε να παρακολουθήσετε μία, δύο και τρεις παραστάσεις, συμμετέχοντας μάλιστα στα δρώμενα... Κι όλα αυτά από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου.

Η ιδέα και πρόταση προς το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού ήταν της παλαιότερης και πιο οργανωμένης ομάδας δρόμου, Helix. Το ΕΚΕΘΕΧ την αποδέχθηκε επιχορηγώντας το φεστιβάλ με το ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ. Η Γραμματεία Νέας Γενιάς συνέβαλε με 25 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε τους δημόσιους χώρους, καθώς και σημεία διαφήμισης του φεστιβάλ. Η Helix πάντως αναζητεί τη συνδρομή και ιδιωτών χορηγών, αφού πρόκειται να συμμετάσχουν ομάδες από πολλές χώρες.

Παρέλαση και πάρτι

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ θα γίνει η τελετή έναρξης στην πλατεία Κοτζιά. Τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη ημέρα, από το πρωί έως το βράδυ, θα εμφανίζονται τα γκρουπ και οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες.

Μέχρι το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους σεμινάρια και συζητήσεις. Το πρωί της τελευταίας ημέρας θα παρουσιαστούν σε κάποιο θέατρο οι ομάδες που έλαβαν μέρος και θα γίνει η απονομή των βραβείων. Το βράδυ αφιερώνεται στα μεθεόρτια: παρέλαση των ομάδων και πάρτι...

Στο πενθήμερο πρόγραμμα μικρά και μεγάλα κινούμενα θεάματα δρόμου θα δώσουν παραστάσεις που θα διαρκούν από τρία λεπτά έως μιάμιση ώρα, στην Ερμού, στην Καπνικαρέα, στην πλατεία Κοτζιά, στο Μοναστηράκι, στις οδούς Ασωμάτων και Αποστόλου Παύλου, μέχρι τον σταθμό του Θησείου.

Λόγω της πληθώρας ομάδων και παραστάσεων, οι διοργανωτές ζήτησαν από τον Δήμο Αθηναίων τη χρήση της πλατείας Συντάγματος και του εξωτερικού χώρου του Καλλιμάρμαρου, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Γι' αυτό, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν οι πλατείες Ομονοίας, Μεταξουργείου και Κουμουνδούρου.

Το φεστιβάλ διαρθρώνεται σε δύο ενότητες: το κεντρικό («main») και το ελεύθερο («open»). Στο κεντρικό συμμετέχουν επιλεγμένες ομάδες, ενώ στο πιο ανοιχτό «open» μεμονωμένοι καλλιτέχνες και ομάδες απ' όλο το φάσμα του θεάτρου δρόμου.

Σαράντα πέντε ελληνικές ομάδες, δώδεκα από το εξωτερικό, σχεδόν 200 καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν συνολικά πάνω από 160 παραστάσεις. Συμμετέχουν σημαντικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία.

Τα θέματα των παραστάσεων είναι ανήσυχα και ποικίλα... Θα δούμε μια σύγχρονη εκδοχή του «Αμλετ» χωρίς σκηνικά και φώτα αλλά με τη συμμετοχή του κοινού. Ενα εντυπωσιακό «Βαλς» από ξυλοπόδαρους και δύο «Κάρμεν»: μία εμπνευσμένη από το έργο του Μπιζέ και μία άλλη όπερα δρόμου με λυρικούς καλλιτέχνες. Επίσης, το πολιτικό σχόλιο είναι παρόν.

Θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο

Μια παρωδία για τα ΜΑΤ παίζεται με τους ηθοποιούς κρεμασμένους στην πρόσοψη ενός κτιρίου, ενώ οι τολμηροί Σλοβένοι φέρνουν την υπαινικτική πολιτικοκοινωνικά παράσταση με τίτλο... «Χρυσός κώλος», ανεβάζοντάς την με ελάχιστα μέσα: μερικά σακίδια και βαλίτσες.

«Είχαμε εξήντα προτάσεις από την Ελλάδα και πενήντα πέντε από το εξωτερικό» λέει ο υπεύθυνος της ομάδας Helix, Νίκος Χατζηπαππάς. «Η επιλογή έγινε βάσει του υλικού που μας έστειλαν με δουλειές τους. Από τις ξένες ομάδες ξεχωρίζουν πολλές για την ποιότητα των παραστάσεών τους. Οσο για τις ελληνικές επιλέχθηκαν σχεδόν όλες, άλλες για το κεντρικό κι άλλες για το ελεύθερο μέρος του φεστιβάλ. Προσπαθούμε να εντάξουμε την Αυστρία, ενώ η Βραζιλιάνοι ανέλαβαν τα έξοδα του ταξιδιού τους και εμείς τη φιλοξενία».

Παράλληλα με τις παραστάσεις θεάτρου δρόμου, θα «τρέχουν» και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης: χοροθεατρικές παραστάσεις, happenings, workshops, παραστάσεις κουκλοθέατρου, θεάτρου σκιών, καθώς επίσης μικρές μουσικές μπάντες και εικαστικές παρεμβάσεις, πάντα με αφετηρία τον δημόσιο χώρο.

Το φεστιβάλ θα απονείμει τέσσερα βραβεία: Για το κεντρικό πρόγραμμα δύο ισότιμα βραβεία («Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης», «Πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο»), το καθένα από τα οποία θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Ενα βραβείο-πρόσκληση σε διεθνές φεστιβάλ θα απονέμεται αποκλειστικά σε ελληνική ομάδα.

Επαγγελματικές ομάδες

Για τη φετινή περίοδο έχει οριστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και Κουκλοθέατρου «Puppet Fair» στη Σόφια. Ενα τέταρτο βραβείο θα δίνεται σε ομάδα ή καλλιτέχνη του «open» προγράμματος και θα ισοδυναμεί με πρόσκληση για το κεντρικό φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς, καθώς και χρηματικό έπαθλο δύο χιλιάδων ευρώ.

Η διοργανώτρια ελληνική ομάδα Helix, η οποία δεν συμμετέχει στο διαγωνιστικό μέρος, παρουσιάζει στην τελετή έναρξης τον «Αιώνα», παράσταση βασισμένη στη «Θεογονία» και την «Κοσμογονία» του Ησίοδου.

«Ολες οι ομάδες είναι επαγγελματικές είτε προέρχονται από το θέατρο, είτε από το χορό, είτε από το κουκλοθέατρο» τονίζει ο Ν. Χατζηπαππάς. «Εχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε το θέατρο δρόμου με "αγάλματα". Ομως δεν είναι έτσι ακριβώς κι αυτό φιλοδοξούν να παρουσιάσουν οι ομάδες στο φεστιβάλ, χωρίς να ξεχνούν το κωμικό στοιχείο, τα ξυλοπόδαρα και τα πυροτεχνήματα. Ο,τι δούμε θα είναι έξω από την πεπατημένη.

»Το θέατρο δρόμου χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, πολυμορφία, χρήση διαφορετικών υλικών. Εχοντας ποικίλες αφετηρίες στοχεύει πάντα στον δημόσιο χώρο. Παρεμβαίνει και μεταμορφώνει την πόλη σε χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης. Αλλάζει τη ροή της καθημερινότητας με τρόπο άμεσο και δυναμικό. Ο δρόμος και η αρχιτεκτονική της πόλης μεταμορφώνονται σε κυρίαρχη σκηνογραφία.

»Στόχος μας είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ, η ανάδειξή του ως κορυφαίας πολιτιστικής διοργάνωσης αλλά και επένδυση τουριστικής και οικονομικής. Ακριβώς επειδή το θέατρο δρόμου διαθέτει εκ φύσεως επικοινωνιακή δυνατότητα προσέγγισης ενός ευρύτατου κοινού ανεξαρτήτως ηλικίας και γλώσσας, πιστεύουμε ότι μπορεί να πετύχει». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βιβλίο
Πολιτισμός στο παγκόσμιο χωριό
Ο δημοσιογραφικός κόσμος σε μια ματιά
Με φόντο την Ιστορία
Το βιβλίο των βιβλίων
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ενα θέατρο ξαναγεννιέται
Εικαστικά
Ερωτικά εικονογραφημένα
Ζωγραφίζοντας για τη σκηνή
Πινό τέχνας κατεργάζεται
Επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου
Γκρεμίζοντας το Τείχος ακόμα μια φορά
Θέατρο
Ο «Αμλετ» στον δρόμο
Κινηματογράφος
Προσεχώς φθινόπωρο
Η περιπέτεια μιας ταινίας
Αμερικανική απόβαση στη Βενετία
Λεύκωμα
Διαβάζοντας μετά μουσικής
Μουσική
Ενα συγκρότημα μεγαλώνει στο Μπρούκλιν
Η afroκρεμα του τραγουδιού
Συνέντευξη Αύρα Γεωργίου & Ερση Δάνου
Οι δικοί μας στο Χόλιγουντ
Συνέντευξη Λουθ Καζάλ
Επιστροφή με μπολέρο