Έντυπη Έκδοση

Ερωτικά εικονογραφημένα

Ο Μαξ Ερνστ συνήθιζε να φτιάχνει συνθέσεις με ερωτικό κυρίως περιεχόμενο. Τώρα εκτίθενται στο Μουσείο Ορσέ του Παρισιού

Ο φανταστικός κόσμος του Μαξ Ερνστ, οι μύθοι και οι αλληγορίες που κυριαρχούν στην έκφραση του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου, ζωντανεύει σε 184 κολάζ του που παρουσιάζονται στο παρισινό Musee d' Orsay.

Πρόκειται για αυθεντικά έργα που περιλαμβάνονται στο πιο σημαντικό του «μυθιστόρημα - κολάζ» «Μία εβδομάδα καλοσύνης», το οποίο θεωρείται «από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της τέχνης του 20ού αιώνα». Παρουσιάστηκε μόνο σε μία έκθεση, στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μαδρίτης το 1936.

Ο Μαξ Ερνστ γεννήθηκε στη Γερμανία το 1891. Υστερα από σπουδές φιλοσοφίας συνδέεται με το γαλλικό σουρεαλιστικό κίνημα και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Τη δεκαετία του '40 επέλεξε ως τόπο διαμονής τις ΗΠΑ και απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα. Αλλά επέστρεψε το 1953 στη Γαλλία, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του το 1976.

Τα αριστουργηματικά κολάζ του εικονογραφημένου του μυθιστορήματος ο Μαρξ Ερνστ τα δημιούργησε το 1933, κατά τη διάρκεια παραμονής του τριών εβδομάδων στην Ιταλία. Το έργο του κυκλοφόρησε σε πέντε τόμους το 1934. Ο τίτλος του, «Une semaine de bont» αποτελεί αναφορά στη βιβλική γένεση και σε ομώνυμη φιλανθρωπική οργάνωση, που είχε δημιουργηθεί το 1927 με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Από λαϊκά μυθιστορήματα

Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από λαϊκά μυθιστορήματα, από τον Εντγκαρ Αλαν Πόε, τον Γκιστάβ Ντορέ, τον Αντρέ Μπρετόν, τον Αραγκόν, από επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά. Το έργο του διαπνέεται από ανησυχία και μυστήριο. Είναι ένα αινιγματικό θρίλερ που αιχμαλωτίζει τον θεατή. Μέσα από τις δραματικές σκηνές που παρουσιάζει, θέλησε να εκφράσει την αντίθεσή του προς κάθε μορφή βίας και κυρίως προς τις δικτατορίες της Ευρώπης, την αναρρίχηση του φασισμού.

Σε κάθε πίνακα υπάρχουν αναφορές στην εξουσία, στο σαδισμό, στα ζωώδη ένστικτα, στη ζήλια, σε απαγωγές, στον ερωτισμό, στη βία, στο φόνο, στον τρόμο. Γυμνές νωχελικές γυναίκες παραδίνονται στην ερωτική έκσταση πάνω σε αφρίζοντα κρεβάτια. Οι άντρες έχουν μορφή δράκων, σώματα κροκοδείλων, φέρουν μάσκες ζώων ή πουλιών. Ο καλλιτέχνης εξερευνά μύθους και ποιητικούς κόσμους.

Οι πίνακές του διηγούνται φανταστικές ιστορίες, κατάδυση στον Αδη και ανάσταση. Υστερα από μία εφιαλτική διαδρομή, το εικονογραφημένο του μυθιστόρημα μας οδηγεί σε κάθαρση, με σκηνές στις οποίες απεικονίζει την ελευθερία, το όνειρο, την απόλαυση των ματιών και των αισθήσεων.

Ολα τα κολάζ έχουν γίνει από γκραβούρες έντεχνα κολλημένες πάνω σε ξύλο. Κάθε τόμος του μυθιστορήματος ανταποκρίνεται σε μία ημέρα της εβδομάδας. Το Μουσείο Ορσέ παρουσιάζει τα κολάζ στον πρώτο όροφο σε αίθουσες με διαφορετικά χρώματα, βιολετί, πράσινο, κόκκινο, μπλε και κίτρινο, που φέρνουν επιγραφές με τους τίτλους κάθε θεματικής ενότητας.

Κάθε αίθουσα και άλλο χρώμα

Η Κυριακή παρουσιάζει τη «λάσπη» απ' όπου γεννήθηκε η ζωή. Η Δευτέρα «το νερό», αναφορά στη φύση που όταν θυμώνει προκαλεί φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και καταποντισμούς. Στην εικονογραφία κυριαρχεί το θηλυκό στοιχείο.

Την Τρίτη «η φωτιά» είναι μια αναφορά στη διαφθορά της αστικής τάξης, με ανθρωπόμορφους δράκους, ζώα, νυχτερίδες, κυρίαρχες οντότητες στην αστική κόλαση. Την Τετάρτη «το αίμα» αφηγείται την ιστορία του Οιδίποδα, απεικονίζει την πατροκτονία με σουρεαλιστικές μεταφορές. Δείχνει έναν άνδρα γύπα που διαπερνά με το στιλέτο του το πόδι μιας γυμνής γυναίκας.

Την Πέμπτη «το μαύρο» απεικονίζει τη βία που ενσαρκώνουν οι εξουσίες. Την Παρασκευή «η όραση» περιέχει αναφορές στη βιβλική γένεση. Τέλος το Σάββατο «το άγνωστο» είναι η επιθυμία για ελευθερία, για απαλλαγή απ' όλα τα βάρη, για εναρμονισμό με τη φύση. Γυναίκες άγγελοι πετούν πάνω από τις στέγες, εκφράζουν την αποθέωση της ελαφρότητας και της απολύτρωσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Ζωγραφίζοντας για τη σκηνή
Πινό τέχνας κατεργάζεται
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βιβλίο
Πολιτισμός στο παγκόσμιο χωριό
Ο δημοσιογραφικός κόσμος σε μια ματιά
Με φόντο την Ιστορία
Το βιβλίο των βιβλίων
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ενα θέατρο ξαναγεννιέται
Εικαστικά
Ερωτικά εικονογραφημένα
Ζωγραφίζοντας για τη σκηνή
Πινό τέχνας κατεργάζεται
Επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου
Γκρεμίζοντας το Τείχος ακόμα μια φορά
Θέατρο
Ο «Αμλετ» στον δρόμο
Κινηματογράφος
Προσεχώς φθινόπωρο
Η περιπέτεια μιας ταινίας
Αμερικανική απόβαση στη Βενετία
Λεύκωμα
Διαβάζοντας μετά μουσικής
Μουσική
Ενα συγκρότημα μεγαλώνει στο Μπρούκλιν
Η afroκρεμα του τραγουδιού
Συνέντευξη Αύρα Γεωργίου & Ερση Δάνου
Οι δικοί μας στο Χόλιγουντ
Συνέντευξη Λουθ Καζάλ
Επιστροφή με μπολέρο