Έντυπη Έκδοση

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Σπριντ εσόδων, αλλιώς κόβονται επενδύσεις

Αγριο κυνήγι για εύρεση εσόδων, νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και σχέδιο συγκράτησης δαπανών σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, Ταμεία και ΔΕΚΟ ξεκινά η κυβέρνηση για να αποφύγει το «μαχαίρι» στις επενδυτικές δαπάνες. Εχει στη διάθεσή της μόνο 1 μήνα για να αποδώσουν τα μέτρα.

Αν η τρόικα στα μέσα Οκτωβρίου, όταν θα έρθει στην Αθήνα για την επόμενη αποτίμηση του Μνημονίου, δεν αποφανθεί ότι υπάρχουν σημεία προόδου στην εκτέλεση του προϋπολογισμού εννεαμήνου, θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα που αναφέρεται στο αναθεωρημένο κείμενο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Αύγουστο: περικοπή επενδυτικών δαπανών.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ορίστηκε για τον Οκτώβριο (κανονικά έπρεπε να γίνει εντός του Νοεμβρίου), για να μη συμπέσει χρονικά με τις δημοτικές εκλογές, αλλά και για να υπάρχει αρκετός χρόνος αναστροφής του κλίματος σε περίπτωση κακής εξέλιξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των πιθανών προς περικοπή έργων, τα οποία είτε δεν θα γίνουν ποτέ είτε θα αναβληθούν για το 2011. Πρόκειται κυρίως για περιφερειακά έργα και υποδομές οι οποίες δεν είναι ενταγμένες ούτε στο ΚΠΣ ούτε στο ΕΣΠΑ, δηλαδή δεν συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια. Αναζητούνται και συγχρηματοδοτούμενα έργα, σε περίπτωση που το απαιτούμενο ποσό είναι μεγάλο.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2010 φτάνει στα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα έχει εγγράψει έσοδα 2,75 δισ. ευρώ από απορροφήσεις κοινοτικού χρήματος. Στόχος του υπουργείου είναι τα χρήματα αυτά να έρθουν και μάλιστα με το παραπάνω. Γίνεται σχεδιασμός επιτάχυνσης «ώριμων» έργων του ΕΣΠΑ, με στόχο να λάβει η χώρα 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν και «τρύπες» των φορολογικών εσόδων.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση του προϋπολογισμού (η τρόικα την υπολογίζει στα 3,9 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία Ιουνίου). Αν η απόκλιση διευρυνθεί και άλλο, τότε αρμόδια στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να αγγιχθεί και ο «σκληρός» πυρήνας δαπανών: δώρα Χριστουγέννων και η περικοπή συμβασιούχων.

Πάντως, χθες, για ακόμη μία φορά, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων φέτος. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι ούτε η τρόικα θέλει κάτι τέτοιο, αφού, λόγω της ύφεσης, δεν αποδίδουν.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στην εντατικοποίηση των φοροελέγχων, στη διασταύρωση στοιχείων σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που μπορεί να αποκαλύψει μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά και σε νέα κίνητρα για την εύρεση εσόδων.

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

Θεωρείται πλέον πολύ πιθανή νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την οποία θα παρέχεται έκπτωση σε όσους πληρώνουν τοις μετρητοίς. Επίσης προτείνεται να γίνει μηνιαία η καταβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, αναζητείται λύση για να επιταχυνθεί το έργο των εφοριών, ενώ προωθείται στενότερος έλεγχος στις δαπάνες νοσοκομείων, Ταμείων και ΟΤΑ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κρατικός προϋπολογισμός
Σχετικά θέματα: Επικαιροποιημένο μνημόνιο
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ απομακρύνει κακές ιδέες για ΦΠΑ
ΟΣΕ: στον Προκρούστη και συλλογικές συμβάσεις-κανονισμός εργασίας
Για το ίδιο θέμα
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Επικαιροποιημένο μνημόνιο
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Σπριντ εσόδων, αλλιώς κόβονται επενδύσεις
Μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ απομακρύνει κακές ιδέες για ΦΠΑ
ΟΣΕ: στον Προκρούστη και συλλογικές συμβάσεις-κανονισμός εργασίας
Τράπεζες
Χάνουν καταθέσεις και δάνεια
Αλλες 8 μικρές τράπεζες βάρεσαν κανόνι
Γαλλία
Προέχει το έλλειμμα, ας περιμένει η ανάπτυξη
Τακτοποίηση ημιυπαίθριων
Κάντε 6 αλλαγές αν θέλετε να εισπράξετε από ημιυπαίθριους