Έντυπη Έκδοση

Μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ απομακρύνει κακές ιδέες για ΦΠΑ

Και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις περιλαμβάνουν τα αναλυτικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Εκτιμούν ότι τα μέτρα του 2010 δημιουργούν ένα «μαξιλάρι» εσόδων για το 2011 αξίας 3 δισ. ευρώ, περιορίζοντας σημαντικά την προσπάθεια που πρέπει να γίνει και δίδοντας μια ελπίδα για αναβολή της νέας αύξησης ΦΠΑ.

Απορρίπτουν επίσης κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση χρέους, προβλέπουν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και αισιοδοξούν ότι το χρέος μπορεί να μειωθεί πολύ πιο γρήγορα αν επιταχυνθεί το ΑΕΠ:

«Ευκολότερο το 2011»

* Σύμφωνα με το Μνημόνιο είναι μεν φέτος γιγάντια η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος από τα 30 δισ. ευρώ στα 18,5 δισ. ευρώ, αλλά για το 2011 οι ρυθμοί επιβραδύνονται πάρα πολύ. Οφείλει η Ελλάδα να το περιορίσει επιπλέον κατά 1,5% του ΑΕΠ, στα 17.065 εκατ. ευρώ (στο 7,6% του ΑΕΠ). Επιπλέον, υπολογίζει ότι μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (π.χ. έμμεσοι φόροι) θα αποδώσουν και τον επόμενο χρόνο, φέροντας έσοδα 1,1 του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ, πιο πολλά από αυτά που χρειάζεται ο παραπάνω στόχος.

Βέβαια, θα υπάρχουν ανάγκες, καθώς μόνο η εμφάνιση των ισολογισμών των μεταφορικών ΔΕΚΟ στον προϋπολογισμό (ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες) υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξήσει το έλλειμμα κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αν φέτος ο άθλος επιτευχθεί, τότε μπορεί η τρόικα να πεισθεί για την αναβολή του ΦΠΑ ή την «αντικατάστασή του με ισόποσου αποτελέσματος μέτρο», όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Χρέος 80% το 2025

* Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί, ενώ η εκτίναξή του στο 5,5% τον Ιούλιο και στο 4,6% κατά μέσο όρο το 2010 (πρόβλεψη Μνημονίου) οφείλεται στους έμμεσους φόρους, όπως ρητά αναφέρεται. Επιτάχυναν το δείκτη τιμών κατά 3,5% φέτος και 2,7% το 2011. Δηλαδή χωρίς αυτούς θα είχαμε το 2010 τιμάριθμο 1,1% και -1,4%το 2011.

* Μια ολόκληρη ενότητα στο κείμενο είναι αφιερωμένη στο γιατί δεν χρειάζεται ούτε θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους. Αναλύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει πιστά το πρόγραμμα, την πολύ καλή υλοποίησή του, το ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και σχεδόν όλες οι παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει ή είναι στο δρόμο.

Προσθέτουν και πρόβλεψη για την πιθανή πορεία του χρέους. Λένε ότι αν η Ελλάδα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης του... παρελθόντος, της τάξης του 5%, το χρέος (που μετράται ως αναλογία του ΑΕΠ) θα υποχωρήσει στο 80% έως το 2025, δηλαδή σε διατηρήσιμα επίπεδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Επικαιροποιημένο μνημόνιο
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Σπριντ εσόδων, αλλιώς κόβονται επενδύσεις
ΟΣΕ: στον Προκρούστη και συλλογικές συμβάσεις-κανονισμός εργασίας
Για το ίδιο θέμα
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Επικαιροποιημένο μνημόνιο
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Σπριντ εσόδων, αλλιώς κόβονται επενδύσεις
Μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ απομακρύνει κακές ιδέες για ΦΠΑ
ΟΣΕ: στον Προκρούστη και συλλογικές συμβάσεις-κανονισμός εργασίας
Τράπεζες
Χάνουν καταθέσεις και δάνεια
Αλλες 8 μικρές τράπεζες βάρεσαν κανόνι
Γαλλία
Προέχει το έλλειμμα, ας περιμένει η ανάπτυξη
Τακτοποίηση ημιυπαίθριων
Κάντε 6 αλλαγές αν θέλετε να εισπράξετε από ημιυπαίθριους