Έντυπη Έκδοση

ΠΟΡΟΣ

Είπε «ναι» το ΣτΕ στην επέκταση του λιμανιού

Ναι στην επέκταση του λιμανιού του Πόρου λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε προσφυγή κατοίκων που ζητούσαν να σταματήσουν τα έργα, επικαλούμενοι την επιβάρυνση του οικισμού που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Σύμφωνα με τους δικαστές, τα έργα δεν αφορούν τη δημιουργία νέου λιμανιού αλλά τη βελτίωση της υποδομής του υπάρχοντος ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες παραθεριστικές και τουριστικές ανάγκες του νησιού. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται προηγούμενη πρόβλεψη και ένταξη του έργου σε ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό εθνικού ή μείζονος περιφερειακού δικτύου λιμενικών έργων, όπως υποστήριζαν οι κάτοικοι, και δεν τίθεται θέμα παραβίασης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Για 70 μέτρα

Με τα έργα επεκτείνεται μέσα στη θάλασσα και για 70 μέτρα το υπάρχον κρηπίδωμα με κατασκευή διευρυμένου προβλήτα, προκειμένου τα οχηματαγωγά πλοία νέας τεχνολογίας να μην αποβιβάζουν επιβάτες και οχήματα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και κοντά στο ιστορικό κέντρο του οικισμού με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε στεριά και θάλασσα. Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας λιμνολεκάνης στην οποία να μπορεί να εξυπηρετηθεί σημαντικός αριθμός τουριστικών σκαφών.

Το ΣτΕ (απόφαση 2430/2010) απέρριψε και τους ισχυρισμούς των κατοίκων ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας διότι δεν στάθμισε κατά πόσο το όφελος από την κατασκευή του έργου τελεί σε σχέση αναλογίας με την απειλούμενη βλάβη, εν όψει και της αδυναμίας της περιοχής να υποστεί νέα επιβάρυνση και του γεγονότος ότι ο οικισμός του Πόρου είναι υπό καθεστώς προστασίας.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2003, που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή των έργων, καθώς και η απόφαση του δημάρχου Πόρου (22.9.2006) με την οποία προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάθεσή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Αποτελείωσαν την Κάρυστο
Στάχτη το φοινικόδασος
5.327 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου
Κάηκαν η «Αργώ» και το «Αλικάκι»
Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα
Καθηλώθηκαν αεροπλάνα
Μπλακ άουτ αέρος-εδάφους
Ιός του Δυτικού Νείλου
Το ΔΝΤ «έθρεψε» το κουνούπι
Παρατηρητήριο Απασχόλησης Μαγνησίας
Θέλουν εργαζόμενους με πτυχίο και ευρύτερες γνώσεις
4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορι
Με αγάπη για τη φύση
Άλλες ειδήσεις
Είπε «ναι» το ΣτΕ στην επέκταση του λιμανιού
Μετρό Θεσσαλονίκης: ο Ανθιμος ζητά «ζεστό» το χρήμα
5,4 R στη Ζάκυνθο - «Είναι καλό» λένε οι σεισμολόγοι
Ετρεψε σε φυγή ένοπλους ληστές
ΕΔΕ για απόδραση 8 κρατουμένων
Στο νοσοκομείο ο Ιρανός απεργός πείνας