Έντυπη Έκδοση

Αυστραλία: οι κάλπες βγάζουν μεγάλη ήττα Εργατικών και κυβέρνηση συνεργασίας

Επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές, διερευνώντας τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ξεκίνησαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Αυστραλίας αφού στις εκλογές του Σαββάτου ούτε το κυβερνών Εργατικό Κόμμα ούτε ο συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικού Κόμματος κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών.

Οπως δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, κανένα κόμμα δεν έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 76 εδρών που είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ αναλυτές έδωσαν αμέσως δυσοίωνες προβλέψεις για περίοδο πολιτικής αστάθειας που θα επηρεάσει άμεσα το δολάριο Αυστραλίας, όπως βέβαια και το χρηματιστήριο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν αιμορραγία ψήφων των Εργατικών προς το κόμμα των Πρασίνων, καθώς η κυβέρνηση τιμωρείται τρόπον τινά γιατί έβαλε στην άκρη τα σχέδιά της για την επιβολή προστίμων στις μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Τόσο η Τζούλια Γκίλαρντ του Εργατικού Κόμματος όσο και ο Τόνι Αμποτ (στη φωτογραφία), ηγέτης του συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος, ξεκίνησαν συνομιλίες με τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, όπως και με το κόμμα των Πρασίνων.

«Πρόθεσή μου είναι να διαπραγματευτώ καλή τη πίστει μια αποτελεσματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης», είπε στους δημοσιογράφους η κυρία Γκίλαρντ.

Η στήριξη των Πρασίνων από τους Αυστραλούς ψηφοφόρους, που ανέβηκε σε ύψη ρεκόρ, αύξησε τις έδρες του κόμματος στη Γερουσία από πέντε σε εννέα, αλλάζοντας τις ισορροπίες και βεβαίως τη δυνατότητά τους να παίξουν ρόλο ρυθμιστικό.

Ο Τόνι Αμποτ, από την πλευρά του, που αμφισβητεί ανοιχτά την επιστημονική τεκμηρίωση της κλιματικής αλλαγής και απορρίπτει την προοπτική επιβολής προστίμων σε όσες βιομηχανίες επιβαρύνουν το περιβάλλον με την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε πως έχει στην πράξη αποδειχθεί ότι το Εργατικό Κόμμα στερούνταν σταθερότητας ακόμη και με καθαρή πλειοψηφία.

Με καταμετρημένο περισσότερο από το 78% των ψήφων, οι Εργατικοί λάμβαναν 70 έδρες έναντι 72 του συνασπισμού των Φιλελευθέρων - Εθνικού Κόμματος. Πάντως, καμιά αυστραλιανή κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να στηριχτεί σε ανεξάρτητους βουλευτές από το 1943.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αυστραλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Ο διωγμός των Τσιγγάνων
Παλαιστινιακό
Το πιο δύσκολο στοίχημα...
Αυστραλία
Αυστραλία: οι κάλπες βγάζουν μεγάλη ήττα Εργατικών και κυβέρνηση συνεργασίας
Ρωσία
Η Μόσχα στα χέρια εθελοντών
Τουρκία
Τρότσκι: πωλείται το σπίτι που έμενε στην Πρίγκιπο
Ιράν
«Πρεσβευτής θανάτου» από το Ιράν
ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μόνο σε περίπτωση χάους θα... επιστρέψουμε στο Ιράκ!
Τζούλιαν Ασάντζ: ο «άνθρωπος που έκανε το Πεντάγωνο να τρέμει»
Άλλες ειδήσεις
Βούλιαξαν Β. Κορέα και Κίνα