Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΜΙΛΑΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥΣ» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ο διωγμός των Τσιγγάνων

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί να προχωρήσει σε -κατά τον ισχυρισμό της- «εθελοντικούς επαναπατρισμούς» Ρομά, που σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης «εγκυμονούν τον κίνδυνο υποκίνησης ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ευρώπη». Δύο Γάλλοι ιερωμένοι και ο Πάπας εξέφρασαν χθες την αποδοκιμασία τους για τις απελάσεις από τη Γαλλία, τη σκυτάλη όμως φαίνεται ότι σύντομα θα πάρει και η Ιταλία.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο πιο ευάλωτος πληθυσμός, αυτός των Ρομά, γίνεται «αποδιοπομπαίος τράγος» (φωτ. Ass. Press, ΑΠΕ) Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο πιο ευάλωτος πληθυσμός, αυτός των Ρομά, γίνεται «αποδιοπομπαίος τράγος» (φωτ. Ass. Press, ΑΠΕ) Για επικείμενες «απελάσεις όπως αυτές των λαθρομεταναστών και όχι για εθελοντικούς επαναπατρισμούς» μίλησε με συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, προαναγγέλλοντας «σκληρότερη γραμμή» από αυτήν του Σαρκοζί. Ο Μαρόνι, που ανήκει στην ξενοφοβική Λίγκα του Βορρά, λέει ότι οι υποχρεωτικές απελάσεις δεν θα αφορούν μόνο τους Ρομά, αλλά όλους όσοι «παραβιάζουν τους κανόνες που απαιτούνται για να ζει κάποιος σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.: ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος, στέγη και να μην είναι βάρος στην κοινωνική πρόνοια της χώρας που τον φιλοξενεί». Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις δηλώσεις Μαρόνι, με το κόμμα «Ιταλία των Αξιών» να λέει πως «έχουν γεύση ρατσισμού».

Για το φόβο εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενοφοβικών αισθημάτων μίλησε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε «ορισμένες ομάδες και κυβερνήσεις» ότι βρίσκουν στον «ευάλωτο» πληθυσμό των Ρομά έναν «αποδιοπομπαίο τράγο». Ο Τσαβούσογλου καλεί όλα τα κράτη να αναζητήσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Πάπας: Αδελφοσύνη

Με λόγο πνευματικό, μέσα από ένα κήρυγμα, απευθύνθηκε ο Πάπας σε Γάλλους πιστούς για να καλέσει σε αισθήματα «αδελφοσύνης προς όλους». Εκπρόσωπος του Βατικανού όμως, πιο ανοιχτά, δήλωσε ότι «οι μαζικές απελάσεις Ρομά παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες» και η όποια ευθύνη «δεν μπορεί να είναι συλλογική». Ενώνοντας τη φωνή του με πολλούς συμπατριώτες του, ιερέας από τη Λιλ της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απελάσεις στέλνει πίσω στον υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ ανώτατη διάκριση με την οποία έχει τιμηθεί. Ο πατέρας Αρτίρ, που βοηθά επί χρόνια τους συνανθρώπους του στους καταυλισμούς, απαυδησμένος είπε στους δημοσιογράφους ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι Ρομά «δέχονται πόλεμο» και ζητώντας συγχώρηση είπε ότι, καθώς δεν του μένει τίποτε άλλο να κάνει, «προσεύχεται να πάθει ο Σαρκοζί καρδιακή προσβολή». Εκκληση για σεβασμό στην «αξιοπρέπεια» των ανθρώπων απηύθηνε χθες και ο αρχιεπίσκοπος Εξ-αν-Προβάνς, Κριστόφ Ντιφούρ.

Παραμένουν όμως αντιστάσεις σε διάφορα επίπεδα. Ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στο Παρίσι είπε ότι η κατάσταση περί τις απελάσεις «δεν πρέπει να δραματοποιείται», καθώς είναι «απολύτως φυσιολογική πρακτική». Στη Βουλγαρία απελάθηκε μικρός αριθμός Ρομά από τη Γαλλία. Ομοίως και οι πρεσβευτές Γαλλίας και Ιταλίας στη Σόφια εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία υποστηρίζουν ότι «ο επαναπατρισμός κάποιου δεν μπορεί να θεωρείται απέλαση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Ιταλία
Ρομά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Ο διωγμός των Τσιγγάνων
Παλαιστινιακό
Το πιο δύσκολο στοίχημα...
Αυστραλία
Αυστραλία: οι κάλπες βγάζουν μεγάλη ήττα Εργατικών και κυβέρνηση συνεργασίας
Ρωσία
Η Μόσχα στα χέρια εθελοντών
Τουρκία
Τρότσκι: πωλείται το σπίτι που έμενε στην Πρίγκιπο
Ιράν
«Πρεσβευτής θανάτου» από το Ιράν
ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μόνο σε περίπτωση χάους θα... επιστρέψουμε στο Ιράκ!
Τζούλιαν Ασάντζ: ο «άνθρωπος που έκανε το Πεντάγωνο να τρέμει»
Άλλες ειδήσεις
Βούλιαξαν Β. Κορέα και Κίνα