Έντυπη Έκδοση

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΤΗ «ΛΥΣΗ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ 17 ΧΡΟΝΙΑ, ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΚΑΙ ΟΜΠΑΜΑ ΘΑ ΤΗ ΔΩΣΟΥΝ ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ

Το πιο δύσκολο στοίχημα...

Και έπειτα από την αποδοχή από Νετανιάχου και Αμπάς τής -επισήμως διατυπωθείσας από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον- πρόσκλησης από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή για επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον στις 2 Σεπτεμβρίου, τι;

«Θα καταπλήξω τους σκεπτικιστές», δηλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανεβάζοντας τους τόνους αισιοδοξίας για «λύση» του Μεσανατολικού (φωτ. ΑΠΕ) «Θα καταπλήξω τους σκεπτικιστές», δηλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανεβάζοντας τους τόνους αισιοδοξίας για «λύση» του Μεσανατολικού (φωτ. ΑΠΕ) Ή, μάλλον, πού; Πού μπορεί να πετύχει αυτή η διακήρυξη αισιοδοξίας του Μπαράκ Ομπάμα, ότι θα πετύχει, λέει, βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού και ειρήνη μέσα σε 12 μήνες, με δεδομένη τη -θανάσιμη και για τις δύο πλευρές- αποτυχία 17 χρόνων άμεσων κατά καιρούς συνομιλιών με διαλείμματα βίας, από το Οσλο του 1993 μέχρι σήμερα; Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, τέλη Δεκεμβρίου του 2008, εκτός από τους πάνω από 1.400 θανάτους Παλαιστινίων (κυρίως πολιτών) και 13 Ισραηλινών (10 στρατιώτες) που προκάλεσε, επέφερε και την τελευταία διακοπή των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

«Κορόνες» Νετανιάχου

Οτι «θα καταπλήξει τους σκεπτικιστές» διακήρυξε χθες μπροστά στις κάμερες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας πως «είναι δύσκολη, αλλά δυνατή» μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, κατά την έναρξη του υπουργικού του συμβουλίου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ικανοποιήθηκε από την αναγγελία της Χίλαρι Κλίντον ότι θα διεξαχθούν «χωρίς προϋποθέσεις» οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον (ό,τι δεν ήθελαν οι Παλαιστίνιοι). Ομως, όρους διατύπωσε εκείνος χθες, «προσφέροντας» αποστρατιωτικοποιημένο κράτος της Παλαιστίνης με ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά του σύνορα με την Ιορδανία, στο όνομα της πάταξης του λαθρεμπορίου όπλων, αποδοχή του εβραϊκού χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και εγγυήσεις της ασφάλειάς του.

Ουδεμία δε νύξη έκανε για επέκταση του «μορατόριουμ» της (έτσι κι αλλιώς παράνομης κατά το διεθνές δίκαιο) εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη, το οποίο λήγει τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον. Αντίθετα, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ούζι Λαντάου (του σκληροπυρηνικού ακροδεξιού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτένου) χθες επαναδιατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς την απειλή διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, εάν ο Νετανιάχου δεχτεί να μην άρει το εποικιστικό μορατόριουμ: «Οταν αρχίζεις διαπραγματεύσεις άνευ όρων, δεν μπορείς να αποδεχτείς μια κατάσταση συνέχισης του παγώματος», είπε.

Θέμα εποικισμού

«Εάν αποφασίσει να συνεχίσει τη δημιουργία οικισμών εποίκων στις 26 Σεπτεμβρίου, λυπόμαστε πολύ, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν», ξεκαθάρισε ο Σάεμπ Ερεκάτ, επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής. Ο ίδιος ανέφερε χθες ότι ο Μαχμούντ Αμπάς έθεσε το ζήτημα επισήμως με επιστολή του προς τα μέλη του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., Ηνωμένα Εθνη). Προ του πολέμου των Εξι Ημερών οριογραμμή, το μέλλον των εβραϊκών οικισμών εποίκων και το καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τα τρία μέγιστα ακανθώδη ζητήματα-εγγυήσεις, για τα οποία ήταν όροι «εκ των ων ουκ άνευ» για την παλαιστινιακή συμμετοχή στο διαπραγματευτικό τραπέζι, τώρα έγιναν θέματα της ατζέντας των συνομιλιών, κάτι που δυσαρέστησε τον Αμπάς.

Δύσκολη η θέση του έτσι κι αλλιώς: εκ των πραγμάτων δικαιοδοσία στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει. Η Χαμάς, που την ελέγχει και τώρα όπως και πριν, καταδίκασε ως «υποταγή στις ΗΠΑ» την αποδοχή των διαπραγματεύσεων από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Αλλά, στην πράξη, πλην της κυρίαρχης Φάταχ του Αμπάς, όλες οι μεγάλες οργανώσεις της PLO -και δη της Αριστεράς, όπως το Λαϊκό Μέτωπο (PFLP)- έχουν επίσης αντιταχθεί στις συνομιλίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστίνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Ο διωγμός των Τσιγγάνων
Παλαιστινιακό
Το πιο δύσκολο στοίχημα...
Αυστραλία
Αυστραλία: οι κάλπες βγάζουν μεγάλη ήττα Εργατικών και κυβέρνηση συνεργασίας
Ρωσία
Η Μόσχα στα χέρια εθελοντών
Τουρκία
Τρότσκι: πωλείται το σπίτι που έμενε στην Πρίγκιπο
Ιράν
«Πρεσβευτής θανάτου» από το Ιράν
ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μόνο σε περίπτωση χάους θα... επιστρέψουμε στο Ιράκ!
Τζούλιαν Ασάντζ: ο «άνθρωπος που έκανε το Πεντάγωνο να τρέμει»
Άλλες ειδήσεις
Βούλιαξαν Β. Κορέα και Κίνα