Έντυπη Έκδοση

Τζούλιαν Ασάντζ: ο «άνθρωπος που έκανε το Πεντάγωνο να τρέμει»

Σειρά ερωτημάτων προκαλεί στην κοινή γνώμη το ένταλμα σύλληψης του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, με την κατηγορία του βιασμού, το οποίο εξέδωσε το Σάββατο Σουηδός εισαγγελέας, για να το αποσύρει όμως λίγες ώρες αργότερα.

Ο «άνθρωπος που έκανε το Πεντάγωνο να τρέμει» μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων για το Αφγανιστάν, όπως έγραψε μέρος του Τύπου, διέψευσε ως «αβάσιμη» την κατηγορία και την απέδωσε σε «βρώμικα κόλπα».

«Δεν ξέρω ποιος κρύβεται πίσω από τις κατηγορίες αυτές, αλλά μας είχαν προειδοποιήσει πως π.χ. το Πεντάγωνο θα χρησιμοποιούσε βρώμικα κόλπα για να μας καταστρέψει», είπε ο ιδρυτής του Wikileaks, Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζ στη σουηδική εφημερίδα «Αφτονμπλάτετ». Κατά πληροφορίες του σουηδικού Τύπου, δύο γυναίκες που είχαν εργαστεί για το Wikileaks διατύπωσαν τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικών εγκλημάτων. Ο Ασάντζ, που εμφανίζεται ελάχιστα δημοσίως, δήλωσε «σοκαρισμένος» διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι είχε οποτεδήποτε σεξουαλική σχέση δίχως αμοιβαία συναίνεση. «Γιατί οι κυρίες πήγαν στην αστυνομία; Τι κρύβεται πίσω από αυτό;» αναρωτήθηκε με νόημα. Πρόσθεσε ότι, μολονότι η Εισαγγελία της Σουηδίας απέσυρε το ένταλμα, η υπόθεση θα επιφέρει «μεγάλες ζημιές» στη Wikileaks γιατί οι «εχθροί» του ιστότοπου θα το εκμεταλλευτούν.

Οι λίγες ώρες που μεσολάβησαν μεταξύ της έκδοσης του εντάλματος και της απόσυρσής του προκάλεσαν πολλά ερωτήματα ως προς την ορθότητα της πρώτης απόφασης. Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας όμως έσπευσε χθες να διαψεύσει ότι επρόκειτο περί λάθους εξηγώντας ότι σε αντίθεση με τον εισαγγελέα βάρδιας που έβγαλε το ένταλμα, ο τακτικός εισαγγελέας είχε πλέον στη διάθεσή του επιπλέον πληροφορίες. Ο Ασάντζ ωστόσο παραμένει ύποπτος για σεξουαλική παρενόχληση, αδίκημα που δεν απαιτεί έκδοση εντάλματος και στη Σουηδία τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος. Ο Τζούλιαν Ασάντζ, που ταξιδεύει διαρκώς και μετακινεί τους servers του ιστοτόπου του, είχε ανακοινώσει ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει ακόμα 15.000 απόρρητα έγγραφα από τον φάκελο του Αφγανιστάν. Κινδυνεύει ήδη με δίωξη στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι η υπόθεση ερευνάται, ενώ πληροφορίες θέλουν τις αρχές να εξετάζουν την πιθανότητα άσκησης δίωξης κατά του Ασάντζ για παραβίαση της Πράξης Κατασκοπείας του 1917 που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών εθνικής ασφάλειας.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ άρχισε την περασμένη εβδομάδα συνεργασία με την «Αφτονμπλάτετ», για να ενταχθεί στο σώμα των Σουηδών δημοσιογράφων ώστε να προστατεύεται από τους νόμους περί Τύπου της Σουηδίας. Για θέματα Τύπου. Οχι όμως για σεξουαλικά εγκλήματα, που φαίνεται ότι του καταλογίζονται. Η υπόθεση μόλις έχει ανοίξει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μόνο σε περίπτωση χάους θα... επιστρέψουμε στο Ιράκ!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Ο διωγμός των Τσιγγάνων
Παλαιστινιακό
Το πιο δύσκολο στοίχημα...
Αυστραλία
Αυστραλία: οι κάλπες βγάζουν μεγάλη ήττα Εργατικών και κυβέρνηση συνεργασίας
Ρωσία
Η Μόσχα στα χέρια εθελοντών
Τουρκία
Τρότσκι: πωλείται το σπίτι που έμενε στην Πρίγκιπο
Ιράν
«Πρεσβευτής θανάτου» από το Ιράν
ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μόνο σε περίπτωση χάους θα... επιστρέψουμε στο Ιράκ!
Τζούλιαν Ασάντζ: ο «άνθρωπος που έκανε το Πεντάγωνο να τρέμει»
Άλλες ειδήσεις
Βούλιαξαν Β. Κορέα και Κίνα