Έντυπη Έκδοση

Εξαγνισμός μέσω έκστασης

«Πέρα από το σώμα» θα μπορούσε να ονομάζεται η νέα παραγωγή της ομάδας «βίδα», σε χορογραφία Ολιας Λυδάκη. Το «Hors Corps» θα παρουσιαστεί 30 και 31 Αυγούστου στο Ηράκλειο, στη γενέτειρα της χορογράφου.

Η χορεύτρια-χορογράφος Ολια Λυδάκη Η χορεύτρια-χορογράφος Ολια Λυδάκη Η ίδια μαζί με την Ιωάννα Αποστόλου ερμηνεύουν τις δύο ηρωίδες, που σαν αντίθετες επιφάνειες του ίδιου προσώπου συναντιούνται και χωρίζουν επί σκηνής.

Το έργο πραγματεύεται την προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια της θνητής του φύσης. Κατά την αναζήτησή του θα ακολουθήσει το ένστικτό του και μέσα στον διχασμό ύλης-πνεύματος θα ψάξει να εξαγνιστεί και να απελευθερωθεί, αναμετρώντας και εξαντλώντας τις δυνάμεις που κρύβονται στο σώμα του όσο και στη γη που πατά. Αλλοτε πάλι, ανάλαφρος και υπνωτισμένος, παραδίδεται ολοκληρωτικά στη ροή μιας ανώτερης δύναμης που φαίνεται να τον κινεί και να τον ορίζει.

Η Ολια Λυδάκη, μετά τη 12χρονη διαμονή της στη Γαλλία, όπου δούλεψε μαζί με τη Γιαπωνέζα χορεύτρια-χορογράφο του butoh Καρλότα Ικέντα, επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε το 2006 τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «βίδα» μαζί με τον χορευτή-χορογράφο Ρόουαν Θορπ.

Εχει εργαστεί ως βοηθός χορογράφου στην Εθνική Οπερα του Μπορντό, ενώ έχει χορέψει με τις ομάδες των Ιωάννας Πορτόλου, Ιριδας Κάραγιαν, Πέρσας Σταματοπούλου, Σεσίλ Μικρούτσικου. Εχει διδάξει butoh την ομάδα «2» του Δ. Παπαϊωάννου.

Ο χορός της, συχνά στα όρια της ακινησίας, απαιτεί έντονη εσωτερική φόρτιση και έλεγχο, ώστε οι ψυχικές διακυμάνσεις να αποτυπώνονται με συνέπεια στο σώμα -εργαλείο του ερμηνευτή, χωρίς την ανάγκη μιας προκαθορισμένη φόρμας. Στις 9.30 μ.μ. στη Βόρεια Χαμηλή Πλατεία Πύλης Βηθλεέμ, έναντι Πανάνειου. Πληρ.-κρατήσεις: 6979-338786.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Χορός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Η Πέτρα έκρυβε ελληνιστικές ζωγραφιές
Η δικάταρτη σκούνα «Hulda»
Τέχνη και επιστήμη φουσκώνουν τα πανιά της
Χορός
Εξαγνισμός μέσω έκστασης
Κινηματογράφος
Το «καμάκι» μάς έβαλε πρώτο στην Ευρώπη
Αρχιτεκτονική
Το Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, κτίριο της 30ετίας
Θέατρο
Με πολιτικά έργα απαντάμε στην κρίση
Τηλεόραση
Εφτά βραβεία για τον «Ειρηνικό»
Χωρίς βραδινό δελτίο λόγω... πολιτισμού
«Ριμέικ» σε μιούζικαλ αλλά και στην Αθήνα