Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Με πολιτικά έργα απαντάμε στην κρίση

«Επιμένω στα έργα με κοινωνική και πολιτική ματιά, που θεωρώ απαραίτητη, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που περνάμε.

«Παρ' όλο το αναγκαστικό "μάζεμα", στο "Θέατρο του Νέου Κόσμου" παραμένουμε και φέτος ενεργοί πολίτες», λέει ο Β. Θεοδωρόπουλος «Παρ' όλο το αναγκαστικό "μάζεμα", στο "Θέατρο του Νέου Κόσμου" παραμένουμε και φέτος ενεργοί πολίτες», λέει ο Β. Θεοδωρόπουλος Παραμένουμε ενεργοί πολίτες... », λέει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για τον προγραμματισμό του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» τη σεζόν 2010-2011. Αν και παραδέχεται την αναπόφευκτη, λόγω κρίσης, συρρίκνωση, που πάντως δεν αγγίζει την ποιότητα. Η περίοδος των ισχνών αγελάδων γίνεται εμφανής, άλλωστε, στο ρεπερτόριο των περισσότερων σκηνών τη νέα περίοδο. Συρρίκνωση στις παραγωγές, έργα με περιορισμένο αριθμό προσώπων-ηρώων, ακόμη και μείωση των συνεργασιών-συμπαραγωγών πρόκειται να σύρουν τον θεατρικό «χορό».

Στην ίδια «τροχιά» «δένεται» εκ των πραγμάτων και το πολυσχιδές «Θέατρο του Νέου Κόσμου» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σταθερό «φυτώριο» νέων δυνάμεων και σκηνή που παραδοσιακά συστήνει στο κοινό νέα κείμενα, δραματουργούς και σχήματα.

Φέτος αναγκάζεται να κατεβάσει τον πήχυ μόνο στους αριθμούς. Ως προς την ποιότητα κρατά τη σημαία ψηλά, συστήνοντάς μας έναν από τους σημαντικότερους άγνωστους στην Ελλάδα νέους Βρετανούς δραματουργούς, τον Ντένις Κέλι, με δύο έργα του (το ένα σε συμπαραγωγή) και μαζί τις νέες δουλειές του ταλαντούχου «διδύμου» της «Κατσαρίδας» Βασίλη Μαυρογεωργίου και Κώστα Γάκη, που ο Β. Θεοδωρόπουλος πρώτος «ανακάλυψε», και τη νέα χορογραφική δουλειά της Σεσίλ Μικρούτσικου. Συνεχίζεται η κοινωνική προσφορά με τις δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία και ιδρύματα με παιδιά, ενώ εγκαινιάζεται και σκηνή για εφήβους.

Κώστας Γάκης και Βασίλης Μαυρογεωργίου. Και τη νέα σεζόν καλλιτεχνικό «σπίτι» τους θα είναι το «Θέατρο του Ν. Κόσμου» Κώστας Γάκης και Βασίλης Μαυρογεωργίου. Και τη νέα σεζόν καλλιτεχνικό «σπίτι» τους θα είναι το «Θέατρο του Ν. Κόσμου» «Ο χαρακτήρας του "Θεάτρου του Νέου Κόσμου" δεν αλλάζει. Μικραίνουν μόνον οι παραγωγές. Το "άνοιγμα" των τελευταίων χρόνων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί την ώρα που μπαίνουμε σε μια δύσκολη χρονιά. Δεν λέω ότι θα την πληρώσει το θέατρο, αλλά νιώθω ότι ο κόσμος θα γίνει πιο επιλεκτικός. Αν πήγαινε σε 10 παραστάσεις, τώρα θα διαλέξει πιο προσεκτικά 5», πιστεύει ο Β. Θεοδωρόπουλος.

1.028 παραστάσεις τη σεζόν

«Ενα θέατρο που κάνει 1.000 και πλέον παραστάσεις τη σεζόν στην Αθήνα και στα νοσοκομεία», συνεχίζει, «δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά, όταν η επιχορήγησή του είναι τόσο χαμηλή. Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» πλήρωσε ακριβά τη σύγκρουσή του με το ΕΚΕΘΕΧ, με σταδιακή, μέσα σε δύο χρόνια, μείωση της επιχορήγησης στο μισό. Δεν αντέχουμε με παραστάσεις σαν 7 ΔΗΠΕΘΕ μαζί», αποκαλύπτει.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Πέρσι πραγματοποίησε 1.028 παραστάσεις και απασχόλησε 49 ηθοποιούς και 15 υπαλλήλους. «Οταν το άθροισμα των 3 σκηνών είναι 250 μόνο θέσεις, για να μπορεί να πραγματοποιήσει το σύνολο του έργου του το θέατρο δεν μπορεί να στηρίζεται στην πενιχρή επιχορήγηση», εξηγεί. Εξού το «Θέατρο του Ν. Κόσμου» πραγματοποιεί συστηματικά περιοδείες -τον χειμώνα με την «Κατσαρίδα», το καλοκαίρι με τις «Τρωάδες». «Αλλά και χωρίς μια ουσιαστική υποστήριξη από το κράτος δεν αντέχουμε. Είναι τρελοκομείο να κουβαλάς χρέη», τονίζει ο Β. Θεοδωρόπουλος. Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» έχει φτάσει στο σημείο να χρωστάει 500.000 ευρώ. «Είναι μεγάλο ποσό. Χρειάζεται συμμάζεμα. Ομως οι άξονές μας παραμένουν οι ίδιοι».

Πρεμιέρες και επαναλήψεις

- Η σεζόν θα ξεκινήσει μ' ένα σκληρό, σύγχρονο βρετανικό κείμενο, «Τα ορφανά» του βραβευμένου Ντένις Κέλι, που μεταφράζει η Κοραλία Σωτηριάδου. «Ενα πολιτικό, ψυχολογικό θρίλερ», λέει ο σκηνοθέτης του Β. Θεοδωρόπουλος. «Μέσα από τη σχέση δύο αδελφών, ο Κέλι πραγματεύεται το θέμα του φόβου για τον ξένο». Ο ένας αδελφός αποκαλύπτεται ότι βασανίζει έναν μετανάστη. «Προσπαθώ να χειρίζομαι συγγραφικά σκοτεινές καταστάσεις», υποστηρίζει ο Κέλι. «Θέλω να νιώθω στο θέατρο φόβο και δυνατά αισθήματα. Ισως να είναι μια υπόθεση καθαρά ζωώδικη. Αλλά πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που μας πληγώνει». Ο Κέλι θεωρείται εκ των πλέον ελπιδοφόρων εκπροσώπων της εγγλέζικης σχολής γραφής, την οποία ο Θεοδωρόπουλος θεωρεί «καλύτερη στην Ευρώπη». Τους ήρωες θα ερμηνεύσουν οι Μιχάλης Οικονόμου, Μαρία Κίτσου και Ομηρος Πουλάκης.

- «Μια τεράστια έκρηξη», νέο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που θα σκηνοθετήσει ο ίδιος με τον Κώστα Γάκη. Ο μικρός Γιώργος παρακολουθεί στην τηλεόραση τον Πόλεμο τον Αστρων και παρανοεί τις καταστάσεις, ταυτίζεται με τους ήρωες και νιώθει ο Μεσσίας. Η αλήθεια έξω από την πόρτα του είναι διαφορετική. Με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Κατερίνα Μαυρογεώργη και Μαρία Φιλίνη.

- «Δεν μιλάμε γι' αυτά», των Κώστα Γάκη και Λευτέρη Καταχανά, σε σκηνοθεσία του πρώτου. Ενα έργο για τα ορθόδοξα και ανορθόδοξα (εφαψίας, επιδειξίας, νυμφομανία κ.ά.) σεξουαλικά ήθη. «Μήπως η κανονικότητα είναι συνώνυμο της σεξουαλικής μας ανεπάρκειας;», ρωτάνε οι συγγραφείς. Με τους Προμηθέα Δοκιμάκη, Νάνσυ Μπούκλη και Στέλλα Νούλη.

- «Μη»: χορογραφία της Σεσίλ Μικρούτσικου, ένα ντουέτο (Ράνια Γλύμιτσα - Νικολέτα Καρμίρη), με θέμα τα όρια και τις απαγορεύσεις.

- Το «Αίνιγμα του Τρουλ», της Μαρίας Παπαγιάννη, που θα σκηνοθετήσει ο Παντελής Δεντάκης, είναι η παράσταση που θα πηγαίνει σε νοσοκομεία και ιδρύματα με παιδιά. Θα δοθούν 150 έως 180 παραστάσεις, με τους ηθοποιούς Σεραφείμ Ράδη, Ντίνη Ρέντη και Λυδία Τζανουδάκη.

- Ενα ακόμη, άπαιχτο στην Ελλάδα, έργο του Ντένις Κέλι, το «DNA», εγκαινιάζει φέτος το «Εφηβικό Θέατρο» του «Θεάτρου του Ν. Κόσμου». Γράφτηκε για εφήβους κατά παραγγελία του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας το 2007, προκειμένου να περιληφθεί στο πρόγραμμα «Connections», τη μεγαλύτερη θεατρική διοργάνωση για εφήβους διεθνώς. Το μεταφράζουν οι Εκτορας Λυγίζος και Σοφία Βγενοπούλου και το σκηνοθετεί η δεύτερη. Παίζουν: Μαρία Γεωργιάδου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελίνα Ρίζου, Αρτεμις Φλέσσα, Στέφανος Αχιλλέως, Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Λυκούρας και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. (Συμπαραγωγή με την ομάδα «Grasshopper».)

- Για δεύτερη χρονιά συνεχίζει το έργο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι», που βασίζεται σε κείμενα της Αμερικανίδας ακτιβίστριας που καταπλάκωσε μπουλντόζα Ισραηλινών. Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου. Παίζουν οι: Δήμητρα Σύρου και Μάρω Αγρίτη. (Συμπαραγωγή με την Εταιρεία «Familia».)

- Η stand up «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου τον χειμώνα θα επισκεφτεί πόλεις της περιφέρειας και θα ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεών της τον Απρίλιο, στο «Badminton». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Η Πέτρα έκρυβε ελληνιστικές ζωγραφιές
Η δικάταρτη σκούνα «Hulda»
Τέχνη και επιστήμη φουσκώνουν τα πανιά της
Χορός
Εξαγνισμός μέσω έκστασης
Κινηματογράφος
Το «καμάκι» μάς έβαλε πρώτο στην Ευρώπη
Αρχιτεκτονική
Το Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, κτίριο της 30ετίας
Θέατρο
Με πολιτικά έργα απαντάμε στην κρίση
Τηλεόραση
Εφτά βραβεία για τον «Ειρηνικό»
Χωρίς βραδινό δελτίο λόγω... πολιτισμού
«Ριμέικ» σε μιούζικαλ αλλά και στην Αθήνα