Έντυπη Έκδοση

11 ΜΠΟΦΟΡ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ

Αποτελείωσαν την Κάρυστο

«Παντού μυρίζει καμένο. Μυρίζει ο θάνατος της φύσης και του τουρισμού της περιοχής. Η νύχτα ήταν τρομερή, ίδια με την κόλαση. Ο αέρας σπρώχνει τη στάχτη παντού. Ηταν τόσο πολλή, που έκρυψε και τον ήλιο. Εχουν καεί 8 σπίτια, αποθήκες και πολλές ελιές. Ο άνεμος ήταν τόσο πολύ δυνατός, που απειλούσε να ανατρέψει ακόμα και τα πυροσβεστικά. Γι' αυτό και τα αεροπλάνα δεν πέταξαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Σε... όλα αυτά, ο μεγάλος απών ήταν ο συν-το-νι-σμός»! Ετσι περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας τη νέα καταστροφή της Καρύστου.

Κρανίου τόπος στην Κάρυστο. Η φωτιά μπήκε μετά τις 9 μ.μ. το Σάββατο σε δύσβατη περιοχή όταν ο άνεμος ήταν 8 Μποφόρ. Τυχαίο; Κρανίου τόπος στην Κάρυστο. Η φωτιά μπήκε μετά τις 9 μ.μ. το Σάββατο σε δύσβατη περιοχή όταν ο άνεμος ήταν 8 Μποφόρ. Τυχαίο; Πρόκειται για την τέταρτη φωτιά μέσα σε ένα 20ήμερο που ξέσπασε στην Κάρυστο, παρά τις προειδοποιήσεις από την περασμένη Παρασκευή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που προέβλεπε ανέμους έντασης μέχρι 10 Μποφόρ, έχοντας θέσει το νότιο άκρο της Εύβοιας σε κατάσταση συναγερμού.

Μέτωπο 10 χλμ.

Το μέτωπο της φωτιάς της Καρύστου, που ήταν 10 χιλιόμετρα, ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ. Διασπάστηκε και μαινόταν ανεξέλεγκτο με ανατολική και δυτική κατεύθυνση, καθώς το φούντωναν άνεμοι έντασης 7,5 Μποφόρ, που στην πορεία μετατρέπονταν σε ριπαίους φτάνοντας σε ένταση μέχρι 11 Μποφόρ. Ετσι έκαψαν τα όμορφα χωριά της Καρύστου, παραπέμποντας στην ταινία του Σ.Ντραγκόγεβιτς «Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται». Ολοι περίμεναν την επομένη του πρωινού της Κυριακής να έρθει η βοήθεια από ψηλά. Από τα αεροπλάνα. Ομως ούτε και αυτά μπόρεσαν να πετάξουν. Ετσι στην περιοχή εφαρμόστηκε το Σχέδιο «Δευκαλίων» και ενεργοποιήθηκαν ΕΜΑΚ, αλεξιπτωτιστές και ειδικές δυνάμεις.

Από τη Μεκουνίδα

Η φωτιά ξεκίνησε από το χωριό Μεκουνίδα στο όρος Οχη και έφτασε μέχρι το παραθαλάσσιο χωριό Αετός, περνώντας από τα Πηγαδάκια, τον αρχαιολογικό χώρο της Καρύστου, τους Μύλους, τη Γραμπιά και την Παλαιά Χώρα.

Ο Νίκος Γεωργίου, κοινοτάρχης του Αετού Καρύστου, βεβαίωσε ότι έχουν καεί σπίτια. «Ενα εξ αυτών ολοσχερώς -μας ανέφερε ο πολιτευτής Βαγ. Αποστόλου- και ακόμα τον ιδιοκτήτη του τον ψάχνουν. Κρίμα, το σπίτι κάηκε μόνο του, δεν υπήρξε κανένας να ρίξει έναν κουβά νερό».

«Είναι εμπρησμός»

«Η φωτιά μπήκε από "άρρωστο μυαλό"», δήλωσε ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμένης και χαρακτήρισε την κατάσταση εφιαλτική. «Είναι εμπρησμός. Επιλέχθηκσν η ώρα, ο τόπος και υπολογίστηκε η ένταση του ανέμου. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαμε να αντιπετωπίσουμε τη φωτιά», δήλωσε ο δήμαρχος.

«Τυχαίο; Οχι»

«Το πάθημα του 2009 δεν μας έγινε μάθημα. (σ.σ. Το 2009 είχαν ξεσπάσει δύο πυρκαγιές την ίδια ημέρα). Τυχαίο; Οχι», σχολίασε ο Γιώργος Κακάτσος, κάτοικος της περιοχής, και συνέχισε: «Τη φωτιά κάποιος ή κάποιοι την έβαλαν. Το μόνο που έκαναν οι κάτοικοι ήταν να λειτουργήσουν μικροκομματικά. Ετσι τηλεφωνούσαν στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής να στείλουν αυτοκίνητα να περισώσουν τα σπίτια τους και τις καλλιέργειες».

«Δώσαμε τη μάχη πόρτα με πόρτα, σπίτι με σπίτι, δένδρο με δένδρο, όσο μπορούσαμε να συντονιστούμε εμείς οι εθελοντές πυροσβέστες» -δήλωσε ο Δημ. Γιαννάκος, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρύστου και μέλος της 30μελούς ομάδας εθελοντών πυροσβεστών και συνέχισε: «Εχουμε ελλείψεις, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε ήταν η ανοργανωσιά. Ηρθαν πυροσβεστικές δυνάμεις ακόμη και από τη Βέροια. Δυστυχώς, δεν υπήρχε συντονισμός για να τους κατευθύνουν. Η φωτιά έκανε την Κάρυστο κρανίου τόπο».

Αλλη... εξήγηση

Μια διαφορετική διάσταση έδωσε για τη συχνότητα των πυρκαγιών ο παραθεριστής Παναγιώτης Αντωνιάδης: «Μεγάλη φωτιά είχαμε πριν από 20 ημέρες. Επίσης υπήρξαν άλλες δύο μικρότερες το 15αύγουστο. Πιστεύω ότι είναι εμπρησμός. Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη εγκαθίδρυση ανεμογεννητριών στην περιοχή. Εχει δημιουργηθεί ένα δάσος αιολικών πάρκων. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει μια περίεργη διαπλοκή των ιδιοκτητών των εκτάσεων με τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ισως θα πρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ να επανεξετάσει τους όρους τοποθέτησης. Δυστυχώς, δεν υπήρχε συντονισμός, ούτε πολιτικός σχεδιασμός από τη νομαρχία, η οποία... ήταν ανύπαρκτη».

Η φωτιά έκαψε δεκάδες κολόνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύωρες διακοπές ρεύματος και νερού, αφού δεν μπορούσαν να κινηθούν τα αντλιοστάσια. Επίσης, μέχρι τις 9 μ.μ. χθες το βράδυ δεν υπήρχε ούτε Ιντερνετ.

«Διάλυση»

Καταγγελτικός όμως ήταν και ο Δημ. Βλάχος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπροστασίας. «Καήκαμε πέρσι και η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα. Καήκαμε δεύτερη φορά και έγινε το ίδιο. Υπάρχει πλήρης διάλυση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ούτε η συμπολίτευση ούτε η αντιπολίτευση λειτουργούν, αλλα ούτε και ο Σύλλογος Δασοπροστασίας. Ευτυχώς που υπήρχαν οι εθελοντές από το Μαρμάρι μαζί με το δήμαρχό τους, που έσωσαν την κατάσταση». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Σχετικά θέματα: Πυρκαγιές
Στάχτη το φοινικόδασος
5.327 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου
Κάηκαν η «Αργώ» και το «Αλικάκι»
Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα
Για το ίδιο θέμα
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα
Στάχτη το φοινικόδασος
5.327 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου
Κάηκαν η «Αργώ» και το «Αλικάκι»
Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Αποτελείωσαν την Κάρυστο
Στάχτη το φοινικόδασος
5.327 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου
Κάηκαν η «Αργώ» και το «Αλικάκι»
Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα
Καθηλώθηκαν αεροπλάνα
Μπλακ άουτ αέρος-εδάφους
Ιός του Δυτικού Νείλου
Το ΔΝΤ «έθρεψε» το κουνούπι
Παρατηρητήριο Απασχόλησης Μαγνησίας
Θέλουν εργαζόμενους με πτυχίο και ευρύτερες γνώσεις
4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορι
Με αγάπη για τη φύση
Άλλες ειδήσεις
Είπε «ναι» το ΣτΕ στην επέκταση του λιμανιού
Μετρό Θεσσαλονίκης: ο Ανθιμος ζητά «ζεστό» το χρήμα
5,4 R στη Ζάκυνθο - «Είναι καλό» λένε οι σεισμολόγοι
Ετρεψε σε φυγή ένοπλους ληστές
ΕΔΕ για απόδραση 8 κρατουμένων
Στο νοσοκομείο ο Ιρανός απεργός πείνας