Έντυπη Έκδοση

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ, ΔΗΜΑΡΧΟ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα

Τις προτάσεις-«φωτιά» που κατέθεσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου, Παναγιώτης Μεϊδάνης, προς το Δικαστικό Συμβούλιο Ηλείας, για την παραπομπή σε δίκη του νομάρχη Ηλείας, του δημάρχου Ζαχάρως και άλλων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το θάνατο 36 ανθρώπων στη διάρκεια των πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία, αποκαλύπτει σήμερα η «Ε» με αφορμή το κλείσιμο τριών ετών από την ημέρα της καταστροφής.

Με την 121 σελίδων από 28-7-2010 «πρόταση-καταπέλτη», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών (λόγω ειδικής αρμοδιότητας) οι:

α) Σοφία Νικολοπούλου, οικοκυρά, κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως Ηλείας, β) Χαράλαμπος Καφύρας, νομάρχης Ηλείας, γ) Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως, δ) Νικόλαος Μιχαλόπουλος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ε) Παναγιώτης Τσούρας, εποχικός πυροσβέστης και στ) Φώτιος Παππάς, τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι ανωτέρω προτείνεται να παραπεμφθούν για τα αδικήματα:

α) του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, β) του εμπρησμού από αμέλεια πραγμάτων και γ) της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και ειδικότερα 36 ανθρώπων, που κάηκαν ζωντανοί στις 24-8-2007. Η εισαγγελική πρόταση θα εισαχθεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο και θα αποφασίσει ποιοι τελικά και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη στο Εφετείο Πατρών (λόγω ειδικής διαδικασίας).

Οπως είχε αποκαλύψει η «Ε» για τα 26 θύματα στην Αρτέμιδα Ζαχάρως (τα υπόλοιπα θύματα κάηκαν σε άλλα σημεία της περιοχής) η αντεισαγγελέας Πύργου είχε αρχικά αποφασίσει να τεθεί η υπόθεση, με σχετική διάταξή της, στο αρχείο, διότι δήθεν δεν βρήκε για κανέναν αρμόδιο ποινικές ευθύνες. Ομως κατά της διάταξης, οι Γεώργιος Παρασκευόπουλος (πατέρας, σύζυγος και υιός των 6 τραγικών θυμάτων μελών της οικογένειάς του) και η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδελφή του εποχικού πυροσβέστη Ιωάννη Δρακόπουλου, άσκησαν σχετικές προσφυγές ενώπιον του Εισαγγελέως Εφετών Πατρών οι οποίες έγιναν δεκτές. Την υπόθεση έχει αναλάβει και χειρίζεται νομικά το δικηγορικό γραφείο Αθηνών του Αντώνη Φούσα, με συνεργάτες τους Εμμ. Σταύρου και Δημ. Κουσιουρή. Και οι τρεις δικηγόροι πιστεύουν στις μεγάλες ευθύνες των αρμοδίων, που θα πρέπει -όπως λένε- να τιμωρηθούν. Με αφορμή την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Φούσας δήλωσε στην «Ε»:

«Η εισαγγελική πρόταση είναι απολύτως δίκαιη και στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία. Οι συγγενείς των θυμάτων, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, αξιώνουν ηθική δικαίωση και ασφαλώς τιμωρία όσων επέδειξαν εγκληματική και πρωτοφανή αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας στις ανθρώπινες ζωές, αλλά κατέστησαν, κατά πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο, και επιλήσμονες των υποχρεώσεών τους».

Οι ευθύνες

Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτη Μεϊδάνη, οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση εντοπίζονται στα εξής εννέα σημεία:

1 Δεν έλαβαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» για την πρόληψη και κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τη διάσωση των ανθρώπων.

2 Ενώ την παραμονή (23/8/2007) της πυρκαγιάς (24/8/2007) εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολ. Προστασίας (γ.γ. Αν. Φούρλας) το με ίδια ημερομηνία κατεπείγον έγγραφο, περί του ότι την επόμενη ημέρα (24/8) υπάρχει μέγας κίνδυνος και στον Νομό Ηλείας να υπάρξουν μεγάλες φωτιές και ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης», αυτοί (νομάρχης Ηλείας, δήμαρχος Ζαχάρως και όργανα της Πυροσβεστικής) αγνόησαν τελείως το έγγραφο αυτό, όπως και το σχέδιο «Ξενοκράτης» και δεν προέβησαν εγκαίρως σε καμιά προληπτική ενέργεια και ιδίως δεν μερίμνησαν, όπως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση, για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων.

3 Δεν συγκάλεσαν αμέσως, όπως επίσης είχαν υποχρέωση από το σχέδιο «Ξενοκράτης», το ΣΝΟ (Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο) στο πλαίσιο της νομαρχίας και το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Οργανο) στο πλαίσιο του δήμου, προκειμένου να σχεδιασθεί και να συντονιστεί ο τρόπος κατάσβεσης εν τη γενέσει τής τυχόν πυρκαγιάς και ιδίως για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων των καιόμενων περιοχών.

4 Χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του καταστραφέντος πυροσβεστικού οχήματος, ενώ θα έπρεπε, οπωσδήποτε και βάσει του νόμου, να υπάρχει ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν, λόγω της απειρίας του πληρώματος, να χάσει την πορεία του το εν λόγω πυροσβεστικό όχημα, να σταθμεύσει παρανόμως στη μέση του δρόμου, να μπλοκαριστούν στο συγκεκριμένο σημείο 7 επιβατηγά αυτοκίνητα και να καούν επί τόπου, τόσο τα εν λόγω αυτοκίνητα όσο και οι επιβάτες τους (σύνολο 24 στο σημείο εκείνο).

5 Δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας και ειδικότερα της εκεί υπάρχουσας εθελοντικής ομάδος «Τίμιος Σταυρός του Ερυθρού Σταυρού», για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τις δύσκολες εκείνες στιγμές και ιδίως για τη διάσωση των ανθρώπων.

6 Δεν ενεργοποιήθηκαν, ή μάλλον αδράνησαν προκλητικά, τα προβλεπόμενα γραφεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Νομαρχίας όσο και του Δήμου Ζαχάρως, για να εφαρμόσουν το σχέδιο «Ξενοκράτης» και για τη διάσωση των κατοίκων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά.

7 Διότι, επίσης, η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως εμφανίστηκε και έγινε ορατή περί ώρα 2.15 και, όμως, ο υπεύθυνος και αρμόδιος πυροφύλακας Μίνθης Ζαχάρως δεν την αντελήφθη καθόλου και, επομένως, δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων για να δράσει αμέσως. Η αλήθεια είναι ότι για τη φωτιά αυτή ειδοποιήθηκε την ώρα 14.40, δηλ. πολύ καθυστερημένα, πρώτα ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων από κάποιον ιδιώτη και μετά ο εν λόγω πυροφύλακας Μίνθης, από τον σταθμό Κρεστένων. Οπως ήταν φυσικό, το ειδικά σταθμευμένο εκεί κοντά πυροσβεστικό όχημα άργησε 25 και πλέον λεπτά (διότι τότε ειδοποιήθηκε) να ξεκινήσει για κατάσβεση, αλλά τότε ήταν πολύ αργά. Είναι δε αξιοπρόσεκτο, αυτό που αναφέρεται από πολλούς πυροσβέστες της περιοχής, ότι δηλ. εάν 10-15 λεπτά νωρίτερα είχαν ειδοποιηθεί και επενέβαινε το πυροσβεστικό όχημα, θα έσβηνε η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου, και δεν θα επεκτεινόταν αυτή στα δάση με τις τραγικές συνέπειες.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι ή ο πυροφύλακας Μίνθης δεν ήταν στη θέση του, οπότε υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, ή είχε κοιμηθεί, ή με κάτι άλλο άσχετο ασχολούνταν, οπότε και πάλι οι ευθύνες του ιδίου και των προϊσταμένων του είναι τεράστιες και πάντως είναι ποινικά υπεύθυνοι για τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων.

Κανένας συντονισμός

8 Διότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός διάσωσης των ανθρώπων και μάλιστα δεν ειδοποιήθηκαν οι πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια για τον τρόπο βοήθειας και διάσωσης των κατοίκων. Ετσι αφέθηκαν στην τύχη τους, επικράτησε πλήρης πανικός, έφυγαν μόνοι τους και οδηγήθηκαν στον θάνατο και στην καταστροφή.

9 Τέλος, από τον νομάρχη, τον δήμαρχο και την τοπική Πυροσβεστική δεν είχαν ληφθεί από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας, δεν είχαν ανοιχτεί και δεν είχαν καθαριστεί οι αγροτικοί και οι δασικοί δρόμοι και δεν είχαν διαμορφωθεί κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες, αλλά και οι υπάρχουσες δεν είχαν καθαριστεί.

Οπως σημειώνεται στην εισαγγελική πρόταση, όλες οι άνω παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου συνετέλεσαν αιτιωδώς στο να βρουν τραγικό θάνατο όλα τα παραπάνω θύματα.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ

Παιχνίδια πάνω στα αποκαΐδια

Τρία χρόνια μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς και οι κάτοικοι της Ηλείας εξακολουθούν να «καίγονται» από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της πολιτείας.

Αδιαφορία και εγκατάλειψη από την πολιτεία, καθώς και πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλουν οι πυρόπληκτοι Αδιαφορία και εγκατάλειψη από την πολιτεία, καθώς και πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλουν οι πυρόπληκτοι Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και ο δυσκίνητος και πολλές φορές παράλογος κρατικός μηχανισμός, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό μίγμα» σε βάρος του αγροτικού κόσμου, με καταστροφικές επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της περιοχής.

Οι πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών καταγγέλλουν με οργή ότι οι δύο κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν «προεκλογικές ζαριές» πάνω στα αποκαΐδια και στις πλάτες των πολιτών. Με τη Ν.Δ. να μοιράζει αφειδώς τριχίλιαρα μέχρι και σε Τσιγγάνους από τα Γιάννενα και με το ΠΑΣΟΚ να μοιράζει υποσχέσεις, για «χάρισμα» του χρέους με... πολιτική λύση υπέρ των πυρόπληκτων και για ολοκληρωμένα σχέδια ανασυγκρότησης που παραμένουν στα χαρτιά.

«Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ Αναπτυξιακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης συνολικά του Ν. Ηλείας, ούτε Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης, ούτε Πλαίσιο Χωροταξικό και Περιβαλλοντικό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.). Τον Αύγουστο του 2007 η πολιτεία υποσχόταν σε όλους τους πληγέντες ταχύτατες διαδικασίες αποζημιώσεων.

Τρία χρόνια μετά θα περίμενε κανείς να έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Δυστυχώς ο Νομός Ηλείας έχει αφεθεί στην τύχη του. Δυστυχώς η πολιτεία δεν τόλμησε ...» λέει στην «Ε» ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας.

Ολοι οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ηλεία συμφωνούν ότι οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι φλόγες, κυρίως στον αγροτικό κόσμο, δεν επουλώθηκαν ποτέ και η πολιτεία όχι μόνο δεν προσπάθησε να τις κλείσει αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έδειξε προκλητική αδιαφορία που αγγίζει τα όρια του παραλόγου.

Οπως αναφέρουν, με δεδομένο ότι από τις φωτιές του 2007 κάηκε το μεγαλύτερο μέρος των βοσκήσιμων εκτάσεων (πάνω από το 80%), η κάλυψη των αναγκών σε ζωοτροφές ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει.

Παρά την υπόσχεση των αρμοδίων αλλά και τη διαπίστωση της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ότι οι ζωοτροφές θα πρέπει να χορηγηθούν για 4 χρόνια και ότι για την οκτάμηνη διατροφή των ζώων που απέμειναν απαιτείται ποσό 10,6 εκατ. ευρώ , η διανομή ζωοτροφών σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2008 και από τις διατεθείσες ποσότητες εκκρεμεί ακόμα πίστωση 300.000 ευρώ προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, προκειμένου να εξοφληθούν οι προμηθευτές, ποσό το οποίο αδυνατεί να πληρώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Μας έχουν κάνει αγωγές για τα χρήματα που χρωστάμε και τις έχουν κερδίσει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», καταγγέλλει ο νομάρχης Ηλείας.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι αρμόδιοι της Νομαρχίας Ηλείας ανέφεραν ότι μέχρι τώρα έχει διατεθεί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου για όλες τις κατηγορίες ζημιών, ενώ με τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης είχε διατεθεί το ποσό των 36 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό είναι δυσανάλογο με το μέγεθος της καταστροφής και τρία χρόνια μετά δείχνει ότι ο ρυθμός αποκατάστασης των καμένων είναι αργός και καθιστά προβληματική την ομαλή συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στον νομό.

Στον Δήμο Σκιλλούντος οι νέοι κυρίως αγρότες που απέμειναν στα πυρόπληκτα χωριά σκέφτονται πολύ σοβαρά να τα εγκαταλείψουν.

«Ξανά στην απόγνωση»

«Μετά από τρία χρόνια κατάφεραν πολλοί να ξαναβγάλουν λάδι από τους κατεστραμμένους ελαιώνες τους καθώς τα δένδρα επανήλθαν. Ομως η χαμηλή τιμή του προϊόντος και η γραφειοκρατία με τις αποζημιώσεις έφεραν ξανά την απόγνωση», λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Σκιλλούντος, Γιάννης Μπαλιούκος, και προσθέτει: Κάποια πράγματα όπως η ανοικοδόμηση των σπιτιών, προχώρησαν. Ομως κάποια άλλα, όπως τα έργα υποδομής, έμειναν πίσω».

Παρόμοια κατάσταση βιώνουν και οι πολίτες του γειτονικού πυρόπληκτου δήμου της Ωλένης.

«Πολλά έργα έμειναν στη μέση. Περιμέναμε πολλά από την πολιτεία αλλά δυστυχώς λίγα έγιναν. Σημαντικό μερίδιο της βοήθειας που λάβαμε ήταν από την ιδιωτική πρωτοβουλία», λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Ωλένης.

«Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Ηλείας είναι ακόμα όμηροι της επιχορήγησης που δέχτηκαν από την πολιτεία. Το περιβόητο "τριχίλιαρο" αποτελεί πια τον οικονομικό βραχνά για χιλιάδες νοικοκυριά. Τους τελευταίους μήνες πολλοί είναι αυτοί που κλήθηκαν για ανάκριση από την Αστυνομία ή αναγκάστηκαν να πληρώσουν το ποσό με τόκο ως οφειλή στη ΔΟΥ», λέει στην «Ε» ο Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Πυροπλήκτων Αγίας Αννας.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΙ ΘΥΜΑΤΑ

«Κανένας δεν μας στάθηκε»

«Εχω το τραγικό «προνόμιο» να είμαι από τους δυστυχέστερους ανθρώπους στον κόσμο. Είμαι ο πατέρας, ο σύζυγος και ο υιός των έξι τραγικών θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες στις πυρκαγιές της 24ης Αυγούστου 2007 κοντά στην Αρτέμιδα...

Και τώρα πρέπει να βρω τη δύναμη και να υπερβώ την τραγικότητά μου, τη συντριβή μου και την ανυπόφορη μοναξιά μου και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι υπεύθυνοι για το μεγάλο έγκλημα και το ασύλληπτο ξεκλήρισμα όλης της οικογένειάς μου και κατ' επέκταση όλων των θυμάτων της περιοχής». (Απόσπασμα από τη μηνυτήρια αναφορά του τραγικού πατέρα Γιώργου Παρασκευόπουλου.)

Αρτέμιδα, πριν από τρία χρόνια: Φλόγες, καπνοί θάνατος και ανείπωτη φρίκη. Τέσσερα αγγελούδια καίγονται ζωντανά: η Αγγελική, 15, η Μαρία, 12, η Αναστασία, 11, ο Κωνσταντίνος, 5. Νεκρή και η μητέρα τους Αθανασία, 37 ετών. Νεκρή και η γιαγιά, 76...

Στο νεκροταφείο της Αρτέμιδας ο γεμάτος παιχνίδια τάφος με τα ονόματα των τεσσάρων αγγελουδιών που αναπαύονται μαζί με τη μητέρα τους θυμίζει σε όλους την πιο τραγική ίσως ιστορία που εκτυλίχτηκε ποτέ πάνω στη Γη.

Και πίσω απ' όλη αυτή την τραγωδία, ένας πατέρας-ήρωας: ο Γιώργος Παρασκευόπουλος. Τρία χρόνια μετά, σφίγγει τα δόντια, κρύβει τον πόνο που έχει μέσα στην καρδιά του και κρατιέται ακόμη όρθιος στα πόδια του. Για να δει μόνο και μόνο να τιμωρούνται εκείνοι που του ξεκλήρισαν την οικογένεια.

«Δεν έχω τίποτα να περιμένω στη ζωή μου πια παρά μόνο το δικαστήριο. Στέκομαι στα πόδια μου χάρη στη συμπαράσταση και στην αγάπη των φίλων και των συγγενών μου» - λέει στην «Ε» ο τραγικός πατέρας και προσθέτει με παράπονο: «Ολα αυτά τα χρόνια δεν ήρθε ποτέ κανένας από την πολιτεία να μου πει μια κουβέντα συμπαράστασης. Οχι για να μου δώσει βοήθεια. Απλώς να πει κάτι... για εκείνους που χάθηκαν μέσα στις φλόγες. Κανείς...».

Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος μαζί με τους συγγενείς των άλλων νεκρών της Αρτέμιδας, την Τρίτη το απόγευμα, θα ανηφορίσουν όλοι μαζί για τη στροφή του θανάτου... λίγο έξω από το χωριό. Εκεί που στις 24 Αυγούστου του 2007 πέθαναν μέσα στις φλόγες δεκάδες πολίτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Σχετικά θέματα: Πυρκαγιές
Αποτελείωσαν την Κάρυστο
Στάχτη το φοινικόδασος
5.327 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου
Κάηκαν η «Αργώ» και το «Αλικάκι»
Για το ίδιο θέμα
Αποτελείωσαν την Κάρυστο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Αποτελείωσαν την Κάρυστο
Στάχτη το φοινικόδασος
5.327 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου
Κάηκαν η «Αργώ» και το «Αλικάκι»
Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα
Καθηλώθηκαν αεροπλάνα
Μπλακ άουτ αέρος-εδάφους
Ιός του Δυτικού Νείλου
Το ΔΝΤ «έθρεψε» το κουνούπι
Παρατηρητήριο Απασχόλησης Μαγνησίας
Θέλουν εργαζόμενους με πτυχίο και ευρύτερες γνώσεις
4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορι
Με αγάπη για τη φύση
Άλλες ειδήσεις
Είπε «ναι» το ΣτΕ στην επέκταση του λιμανιού
Μετρό Θεσσαλονίκης: ο Ανθιμος ζητά «ζεστό» το χρήμα
5,4 R στη Ζάκυνθο - «Είναι καλό» λένε οι σεισμολόγοι
Ετρεψε σε φυγή ένοπλους ληστές
ΕΔΕ για απόδραση 8 κρατουμένων
Στο νοσοκομείο ο Ιρανός απεργός πείνας