Έντυπη Έκδοση

Θέλουν εργαζόμενους με πτυχίο και ευρύτερες γνώσεις

Ειδικευμένους εργαζόμενους αλλά με ευρύτερες γνώσεις και δεξιότητες ζητούν οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία, σύμφωνα με έρευνα (4/12/2009 - 15/4/2010) του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του νομού σε 299 επιχειρήσεις των κλάδων Τουρισμού, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Η έρευνα έδειξε ότι οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενό τους (94%), στην Υγιεινή & Ασφάλεια (87%), στους τρόπους επικοινωνίας - δ. σχέσεων και ομαδικής εργασίας (83%). Επίσης ότι δείχνουν ικανότητες απόκτησης και εφαρμογής νέων γνώσεων (82%), ενώ το 81% γνωρίζουν ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρώσικα).

Η μεγάλη πλειονότητα των ξενοδόχων θέλουν τα στελέχη τους να διαθέτουν βασικές γνώσεις του αντικειμένου τους (91%), ικανότητες απόκτησης-εφαρμογής νέων γνώσεων (89%), ικανότητες επικοινωνίας-δημοσίων σχέσεων και ομαδικής εργασίας (83%) και οργάνωσης, διοίκησης (81%).

Στον κλάδο εστίασης-διασκέδασης οι περισσότερες επιχειρήσεις προτάσσουν την καλή γνώση του αντικειμένου (94%), του τομέα Υγιεινής-Ασφάλειας (89%), τις γνώσεις ξένης γλώσσας (83%) (αγγλικά, γερμανικά) και την επικοινωνία - δημόσιες σχέσεις (80%).

Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες η ιεράρχηση των προσόντων είναι 89% για τις γνώσεις του αντικειμένου, 76% για τις ξένες γλώσσες (αγγλικά), 68% για χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, 67% για απόκτηση-εφαρμογή νέων γνώσεων.

Στη βιομηχανία, 8 στα 10 στελέχη έχουν γνώσεις Υγιεινής-Ασφάλειας και διαθέτουν ικανότητες επικοινωνίας, οργάνωσης, ελέγχου, καθοδήγησης εργασιών.

Τέλος, το 91% των εμπορικών επιχειρήσεων ενδιαφέρονται κυρίως τα στελέχη τους να γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, να είναι ικανά στη διαπραγμάτευση, στις πωλήσεις, στη διαχείριση παραπόνων (72%), στην επικοινωνία-δημόσιες σχέσεις (67%) και στην προσαρμογή, υπευθυνότητα και πρωτοβουλία (63%).

Η έρευνα κατέγραψε αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκριθεί παρέχοντας τις γνώσεις που ζητούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις με τα μεγέθη, κατά κλάδο, να διαβαθμίζονται από το 58% έως το 70%. Γι' αυτό επισημαίνεται η ανάγκη για άμεσες αναθεωρήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, του πλαισίου διά βίου μάθησης και κατάρτισης και η προσαρμογή τους στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Αποτελείωσαν την Κάρυστο
Στάχτη το φοινικόδασος
5.327 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου
Κάηκαν η «Αργώ» και το «Αλικάκι»
Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα
Καθηλώθηκαν αεροπλάνα
Μπλακ άουτ αέρος-εδάφους
Ιός του Δυτικού Νείλου
Το ΔΝΤ «έθρεψε» το κουνούπι
Παρατηρητήριο Απασχόλησης Μαγνησίας
Θέλουν εργαζόμενους με πτυχίο και ευρύτερες γνώσεις
4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορι
Με αγάπη για τη φύση
Άλλες ειδήσεις
Είπε «ναι» το ΣτΕ στην επέκταση του λιμανιού
Μετρό Θεσσαλονίκης: ο Ανθιμος ζητά «ζεστό» το χρήμα
5,4 R στη Ζάκυνθο - «Είναι καλό» λένε οι σεισμολόγοι
Ετρεψε σε φυγή ένοπλους ληστές
ΕΔΕ για απόδραση 8 κρατουμένων
Στο νοσοκομείο ο Ιρανός απεργός πείνας