Έντυπη Έκδοση

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ: ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΓΙΑ 2.500 ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με αγάπη για τη φύση

Το φυσικό περιβάλλον καθημερινά καταστρέφεται. Τα δάση καίγονται, η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια μολύνονται. Ζώα απειλούνται με εξαφάνιση. Υπεύθυνος για όλα αυτά, ο άνθρωπος. Κάποιοι, όμως, δεν συμβιβάζονται με αυτή την πραγματικότητα. Είναι οι 2.500 πρόσκοποι, τόσο από περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και απόδημοι Ελληνες πρόσκοποι από Αυστραλία, Γαλλία και Αίγυπτο, που από προχθές βρίσκονται στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα για το 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορι.

Το προσκοπικό χωριό στο κάμπινγκ του ΕΟΤ Το προσκοπικό χωριό στο κάμπινγκ του ΕΟΤ Είναι η ευκαιρία που περίμεναν πώς και πώς για να συναντηθούν και να μοιραστούν -μέσα από ομαδικές δραστηριότητες- τη μοναδική αίσθηση που προσφέρει η επαφή με τη φύση: «Αισθάνεσαι αισιοδοξία, θέλεις να ζεις τη ζωή, και στη φύση νιώθεις αγάπη για τα ζώα, αδελφοσύνη για τον συνάνθρωπο, καταλαβαίνεις ότι όλοι μαζί είμαστε μια μεγάλη οικογένεια», λέει στην «Ε» η 13χρονη πρόσκοπος Χαρά Σπιταδάκη από το Ρέθυμνο. Η 23χρονη δασκάλα Ελένη Ατζινά, βαθμοφόρος-αρχηγός της αποστολής του Ρεθύμνου, μας λέει ότι «ο προσκοπισμός συνέβαλε καθοριστικά στη ζωή μου. Οι πρόσκοποι μαθαίνουμε να αγαπάμε και να προσφέρουμε, έγινα δασκάλα για να μεταδώσω αυτές τις αξίες στα παιδιά».

Για τον συνάνθρωπο

Προσκοπισμός, πέρα από αγάπη προς τη φύση και τον συνάνθρωπο, είναι και «περιπέτεια, παιχνίδι και κοινωνικοποίηση», μας λέει η 30χρονη δικηγόρος Χριστιάνα Τρεχαντζάκη, βαθμοφόρος με την αποστολή από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Αφιέρωσαν την προχθεσινή μέρα για να στήσουν τις σκηνές και να δημιουργήσουν το «προσκοπικό χωριό», που θα είναι και ο τόπος διαμονής τους μέχρι την Κυριακή 29 του μηνός, που θα διαρκέσει το 4ο Πανελλήνιο Τζάμπορι.

Περπατώντας στο «υπό κατασκευή» «προσκοπικό χωριό», συναντάμε την ομάδα προσκόπων από την περιοχή του Λυκαβηττού της Αθήνας, που βρίσκονται σε πυρετό εργασίας στήνοντας τη δική τους κατασκήνωση. «Καθόμαστε στο χώμα και το χαιρόμαστε, έτσι νιώθουμε τη φύση και χαιρόμαστε όποτε βλέπουμε σκίουρο, λαγό, σκαντζόχοιρο, αλλά και φίδια και σκορπιούς, που δεν τα φοβόμαστε, τα αγαπάμε όπως όλα τα ζώα. Δεν μας πειράζουν, γιατί ούτε και εμείς τα πειράζουμε», μας λέει ο 13χρονος Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος. «Και μοιραζόμαστε το φαΐ, το νερό, τα πάντα», μας λέει η 13χρονη Μελία Περιστέρη. «Δεν κάνουμε διακρίσεις, αγαπάμε τον συνάνθρωπο, δεν έχει σημασία αν είναι Ελληνας ή από άλλη χώρα, αν είναι λευκός ή μαύρος, σημασία έχει να είναι καλός άνθρωπος», συμπληρώνει η 16χρονη Μαρία Κουτσαύτη. «Ολοι για έναν και ένας για όλους», φωνάζει η 13χρονη Ζωή Αναγνωστοπούλου.

«Βασική αρχή του πρόσκοπου είναι να βοηθάμε τον συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη μας, ακόμη και αν κινδυνεύσει η δική μας ζωή», μας λέει ο 15χρονος Χρήστος Καραμούκης από την αποστολή του Κιλκίς. «Παίρνουμε από τη φύση όσα μας αναλογούν, οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, η απληστία του ανθρώπου, ο εγωισμός του και η εμμονή του για το οικονομικό κέρδος έχουν καταστρέψει τον πλανήτη μας», μας λέει ο 13χρονος Παναγιώτης Μωυσίδης. «Με συγκινεί το πνεύμα ανιδιοτέλειας που υπάρχει σε μας τους προσκόπους, αισθανόμαστε αδέρφια», μας λέει ο 19χρονος Χρήστος Δωρόπουλος, βαθμοφόρος με την αποστολή από τη Γαλλία.

* Το φετινό Τζάμπορι διοργανώνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού, κάτι που δίνει στη διοργάνωση ιδιαίτερη σημασία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Αποτελείωσαν την Κάρυστο
Στάχτη το φοινικόδασος
5.327 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου
Κάηκαν η «Αργώ» και το «Αλικάκι»
Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα
Καθηλώθηκαν αεροπλάνα
Μπλακ άουτ αέρος-εδάφους
Ιός του Δυτικού Νείλου
Το ΔΝΤ «έθρεψε» το κουνούπι
Παρατηρητήριο Απασχόλησης Μαγνησίας
Θέλουν εργαζόμενους με πτυχίο και ευρύτερες γνώσεις
4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορι
Με αγάπη για τη φύση
Άλλες ειδήσεις
Είπε «ναι» το ΣτΕ στην επέκταση του λιμανιού
Μετρό Θεσσαλονίκης: ο Ανθιμος ζητά «ζεστό» το χρήμα
5,4 R στη Ζάκυνθο - «Είναι καλό» λένε οι σεισμολόγοι
Ετρεψε σε φυγή ένοπλους ληστές
ΕΔΕ για απόδραση 8 κρατουμένων
Στο νοσοκομείο ο Ιρανός απεργός πείνας