Έντυπη Έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ 27 ΔΙΣ., ΑΠΟ ΤΑ 281 ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΑ 254 ΦΕΤΟΣ * 10% ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ»

Χάνουν καταθέσεις και δάνεια

Το «μαρτύριο της σταγόνας» υφίστανται, από τις αρχές του έτους τουλάχιστον, οι τράπεζες διαπιστώνοντας ότι οι καταθέσεις «φυλλορροούν» μήνα με τον μήνα, ενώ τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια σωρεύονται απειλητικά. Στο μέτωπο των καταθέσεων, η «αιμορραγία» συνεχίζεται με αμετάπτωτο ρυθμό καθώς κάθε μήνα το απόθεμά τους μειώνεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος Ιουνίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις διέθεταν καταθέσεις μόνο 254 δισ. ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους το κεφάλαιό τους άγγιζε τα 273 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των δανειοληπτών που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος του, αυξάνεται αλματωδώς, με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν πλέον τα 24 δισ. ευρώ τα δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου Οι συνθήκες αυτές προκαλούν «ασφυξία» στις τράπεζες καθώς «στραγγίζουν» τη ρευστότητά τους. Ταυτοχρόνως διαβρώνουν τα αποτελέσματά τους ροκανίζοντας τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, τα οποία πρόκειται να ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας. Παράλληλα όμως αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση για να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό η «αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος» με εξαγορές και συγχωνεύσεις που προωθούν κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και τρόικα. Μέχρι όμως να υλοποιηθούν όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα προσφέρει για μία ακόμη φορά σανίδα σωτηρίας, επεκτείνοντας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2011, τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει για την ενίσχυση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

3 δισ. ― μηνιαίως

Στο μέτωπο των καταθέσεων φαίνεται ότι συνεχίζεται η φυγή προς το εξωτερικό ή η απόσυρσή τους για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών επιχειρήσεων (καταβολή ΦΠΑ) και νοικοκυριών. Ετσι παρ' όλο που από πολλές πλευρές μεταδίδεται ότι το κύμα φυγής έχει ανακοπεί, τον Ιούνιο τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ βγήκαν από τους λογαριασμούς καταθέσεων. Εντός του πρώτου εξαμήνου, λοιπόν, οι καταθέσεις έχουν υποστεί μία μείωση της τάξεως των 18 δισ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε μήνα από τα γκισέ των τραπεζών «έφευγαν» περίπου 3 δισ. ευρώ. Ομως οι απώλειες για τις τράπεζες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είχαν φτάσει τα 281,5 δισ. ευρώ. Οπερ συνεπάγεται ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν μειωθεί κατά 26 με 27 δισ. ευρώ.

Τους εντοπίζει το ΣΔΟΕ

Ενα μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά διέρρευσε σε λογαριασμούς του εξωτερικού, όπως στην Ελβετία ή σε άλλους «ασφαλείς παραδείσους», τους οποίους αρχίζει τώρα να εντοπίζει ο ΣΔΟΕ. Ομως δεν είναι και λίγοι οι καταθέτες εκείνοι που μετέφεραν τις καταθέσεις τους σε τραπεζικές θυρίδες, τρομοκρατημένοι από τα σενάρια εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και επαναφοράς της δραχμής.

* Απειλητικοί είναι όμως και οι άνεμοι που πνέουν, όχι μόνο στις καταθέσεις, αλλά και στις χορηγήσεις. Η εντεινόμενη ύφεση στην οικονομία σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση που έχει υποστεί το εισόδημα πολλών νοικοκυριών (κυριότερα εκείνων που το αντρόγυνο εργάζεται στον δημόσιο τομέα), αυξάνει ανησυχητικά τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους τους στις τράπεζες. Στις περιπτώσεις εκείνες που η καθυστέρηση ξεπεράσει τους 3 μήνες, τότε το δάνειο «χτυπάει κόκκινο». Τον Μάρτιο τα δάνεια αυτά έφταναν τα 20 δισ. ευρώ (8,2% του συνόλου των δανείων), όμως η κατάσταση επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους τα δάνεια που θα έχουν περιέλθει σε καθυστέρηση θα έχουν φτάσει τα 24 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 10% του συνολικού υπολοίπου των χορηγήσεων.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2008, τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια έφταναν μόλις στο 5% των χορηγήσεων. Ο διπλασιασμός τους στο διάστημα αυτό προσδιορίζει και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι ελληνικές τράπεζες.

Πιέζουν για ΑΤΕ και Τ.Τ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία, διαβλέπει κινδύνους οι οποίοι συνδέονται με την επάρκεια ρευστότητας και την οικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ ασκείται πίεση προκειμένου η κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο (Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Είναι πιθανόν εντός της εβδομάδας να ανακοινωθούν, με κάποια καθυστέρηση, οι σύμβουλοι που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό. Οι σύμβουλοι θα πρέπει να αποτιμήσουν κατ' αρχάς την αξία των τραπεζών προκειμένου εν συνεχεία να αξιολογηθεί η πρόταση εξαγοράς που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχ. Σάλλας.

Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Στο μεταξύ «ρυθμιστικό ρόλο» θα συνεχίσει να παίζει η ΕΚΤ. Ο φερόμενος ως αντικαταστάτης του Τρισέ, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Αξελ Βέμπερ, άφησε να φανεί σε συνέντευξη του στο Bloomberg ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Αλλες 8 μικρές τράπεζες βάρεσαν κανόνι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Επικαιροποιημένο μνημόνιο
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Σπριντ εσόδων, αλλιώς κόβονται επενδύσεις
Μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ απομακρύνει κακές ιδέες για ΦΠΑ
ΟΣΕ: στον Προκρούστη και συλλογικές συμβάσεις-κανονισμός εργασίας
Τράπεζες
Χάνουν καταθέσεις και δάνεια
Αλλες 8 μικρές τράπεζες βάρεσαν κανόνι
Γαλλία
Προέχει το έλλειμμα, ας περιμένει η ανάπτυξη
Τακτοποίηση ημιυπαίθριων
Κάντε 6 αλλαγές αν θέλετε να εισπράξετε από ημιυπαίθριους