Έντυπη Έκδοση

ΓΑΛΛΙΑ: ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΕ 2% ΑΝΤΙ 2,5% ΤΟ 2011

Προέχει το έλλειμμα, ας περιμένει η ανάπτυξη

Κατεβάζει τον πήχη της οικονομικής ανάπτυξης για το 2011 η γαλλική κυβέρνηση, θέτοντας βασικό της στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης Σαρκοζί, η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα προσεγγίσει την επόμενη χρονιά το 2% έναντι 2,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

100 δισ. ευρώ θέλει ο Σαρκοζί για να μειώσει το έλλειμμα ώς το 2013. Στη φωτογραφία ο Γάλλος πρόεδρος σε πρόσφατη επίσκεψή του σε βιομηχανία 100 δισ. ευρώ θέλει ο Σαρκοζί για να μειώσει το έλλειμμα ώς το 2013. Στη φωτογραφία ο Γάλλος πρόεδρος σε πρόσφατη επίσκεψή του σε βιομηχανία Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε έκτακτες συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2011 με το οικονομικό του επιτελείο την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μόλις ημέρες μετά την προειδοποίηση της Moody's προς Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις και κινδυνεύουν να χάσουν την υψηλή αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει το δημόσιο χρέος τους.

Μετά από αυτές, ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη πρωτεραιότητα της χώρας είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος -από το 8% του ΑΕΠ στο 6% το 2011 και στο 3% το 2013- ανεξαρτήτως του επιπέδου που θα κυμανθεί η οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι η μείωση του ελλείμματος δεν θα επιτυχθεί με αύξηση του φόρου εισοδήματος, του φόρου των επιχειρήσεων ή του ΦΠΑ, αλλά με μείωση των δημόσιων δαπανών. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Σαρκοζί θα χρειαστεί περίπου 100 δισ. ευρώ προκειμένου να φέρει το έλλειμμα στα επιθυμητά για την ευρωζώνη επίπεδα.

Η γαλλική οικονομία πέτυχε υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης (0,6%) στο β' τρίμηνο. Ωστόσο αρκετοί οικονομολόγοι περιμένουν επιβράδυνση στους επόμενους μήνες και πιθανότατα χαμηλότερη ανάπτυξη από το 1,4% που προβλέπει η κυβέρνηση, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης τελειώνουν.

Η γαλλική υποβάθμιση έρχεται λίγο μετά τη γερμανική... αναβάθμιση. Η Γερμανία εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,2%) από την ενοποίησή της στο β' τρίμηνο του 2010 χάρη στις ακμάζουσες εξαγωγές της και η Bundesbank αναθεώρησε προς τα πάνω την περασμένη Πέμπτη τις εκτιμήσεις της. Η γερμανική κεντρική τράπεζα προβλέπει πλέον ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι φέτος κοντά στο 3% έναντι 1,9% που προέβλεπε νωρίτερα.

Τα μεγέθη αυτά αποτυπώνουν τις δραματικές αποκλίσεις που εμφανίζουν μεταξύ τους σήμερα οι οικονομίες της ευρωζώνης. Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας, η Γερμανία που ανακάμπτει ταχύτατα. Από την άλλη, οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης που αγωνίζονται να κρατηθούν όρθιες, βυθισμένες στα προγράμματα λιτότητας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Επικαιροποιημένο μνημόνιο
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Σπριντ εσόδων, αλλιώς κόβονται επενδύσεις
Μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ απομακρύνει κακές ιδέες για ΦΠΑ
ΟΣΕ: στον Προκρούστη και συλλογικές συμβάσεις-κανονισμός εργασίας
Τράπεζες
Χάνουν καταθέσεις και δάνεια
Αλλες 8 μικρές τράπεζες βάρεσαν κανόνι
Γαλλία
Προέχει το έλλειμμα, ας περιμένει η ανάπτυξη
Τακτοποίηση ημιυπαίθριων
Κάντε 6 αλλαγές αν θέλετε να εισπράξετε από ημιυπαίθριους