Έντυπη Έκδοση

ΠΟΜΙΔΑ

Κάντε 6 αλλαγές αν θέλετε να εισπράξετε από ημιυπαίθριους

Εξι «αναγκαίες και υπερεπείγουσες» αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και γενικότερα για την αλλαγή χρήσης χώρων ζητεί η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ώστε να προσέλθουν μαζικά οι πολίτες και να μην καταλήξει η προσπάθεια σε δημοσιονομικό βατερλό.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι παρά τη ρύθμιση των διαδικαστικών λεπτομερειών για τις δηλώσεις αλλαγής χρήσης χώρων και την προσέλευση πολλών κατασκευαστών κτιρίων, οι ιδιοκτήτες δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για συμμετοχή λόγω των πολλών προβλημάτων της ρύθμισης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η ρύθμιση, η οποία έγινε προ ΔΝΤ, είναι ασύμφορη και ανεφάρμοστη για τη μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερομένων, με εξαίρεση το χαμηλό κόστος του προστίμου των μικρών ημιυπαίθριων.

Για να υπάρξει μεγάλη προσέλευση των ιδιοκτητών, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τις κάτωθι αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση.

1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου, όπως η προηγούμενη.

2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων.

3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα «αντικειμενικών αξιών».

4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμο ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο.

5. Να υπάρξει δυνατότητα μείωσης της ανά ιδιοκτησία αμοιβής μηχανικού που αναλαμβάνει πολλές δηλώσεις στο ίδιο κτίριο, ώστε να διευκολύνει τους διαχειριστές πολυκατοικιών να τις αναθέτουν μαζικά σε ένα μηχανικό με όρους επωφελέστερους για όλους.

6. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικροπαραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα τον φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Επικαιροποιημένο μνημόνιο
Ψιλά γράμματα-χοντρά... δράματα
Σπριντ εσόδων, αλλιώς κόβονται επενδύσεις
Μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ απομακρύνει κακές ιδέες για ΦΠΑ
ΟΣΕ: στον Προκρούστη και συλλογικές συμβάσεις-κανονισμός εργασίας
Τράπεζες
Χάνουν καταθέσεις και δάνεια
Αλλες 8 μικρές τράπεζες βάρεσαν κανόνι
Γαλλία
Προέχει το έλλειμμα, ας περιμένει η ανάπτυξη
Τακτοποίηση ημιυπαίθριων
Κάντε 6 αλλαγές αν θέλετε να εισπράξετε από ημιυπαίθριους