Έντυπη Έκδοση

Εξηγήσεις βουλευτών για το real estate: «Η Βουλή»

Ακίνητα, αμέτρητα στρέμματα από αγροτεμάχια, ομόλογα και μετοχές να φάν' κι οι κότες και καταθέσεις που ζαλίζουν.

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν το περιεχόμενο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών μας, που δόθηκαν πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα.

Κι ενώ η δυσαρέσκεια καλά κρατεί, οι πολιτικοί που είδαν το όνομά τους να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα εξαιτίας της μεγάλης περιουσίας τους, σπεύδουν να δώσουν εξηγήσεις.

Μουσουρούλης: Ηταν μόνο 12

«Δεν είναι τα ακίνητά μου 42, αλλά οι γραμμές στη δήλωση (για την ακρίβεια, 47), όπου το ίδιο ακίνητο εμφανίζεται πολλές φορές, ανάλογα με το ποσοστό κυριότητας που έχω εγώ, η σύζυγος και τα τρία παιδιά μου», αναφέρει ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Κωστής Μουσουρούλης για τα ακίνητα που εμφανίζονται στο «πόθεν έσχες» του. «Το σύνολο των ακινήτων περιουσιακών μου στοιχείων είναι 12 και προέρχεται από γονικές παροχές, πλην ενός διαμερίσματος 72 τ.μ. που ανήκει στη σύζυγό μου από κληρονομιά και μιας οικίας 115 τ.μ. που αποκτήσαμε στη Χίο με δάνειο».

Δαμιανάκης: Είναι διπλοεγγραφές

Σε δισέλιδη ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Χανίων ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης παραθέτει λίστα των περιουσιακών του στοιχείων, ζητώντας παράλληλα να γίνει η διαδικασία του «πόθεν έσχες» ουσιαστικότερη. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Φέρομαι ως ο πρωταθλητής του "πόθεν έσχες", καθώς εμφανίζονται στην κατοχή μου 72 ακίνητα. Φοβάμαι, όμως, ότι κανένας δεν μπήκε στον κόπο να προσέξει το ότι υπάρχουν αρκετές διπλοεγγραφές για το ίδιο ακίνητο... Κάποια περιουσιακά μου στοιχεία αποκτήθηκαν κατά την εικοσαετία 1978-1998, ενώ η πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα για βουλευτής ήταν το 2000, έχοντας επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία».

Γεννηματά: Μόνο ένα σπίτι

Στον ίδιο τόνο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, εξηγεί σχετικά με τα ακίνητα που κατέχει: «Σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες επιβάλλεται απόλυτη διαφάνεια. Πιστεύοντας ότι στο "πόθεν έσχες" η ουσία είναι το "πόθεν", θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν απέκτησα ξαφνικά δεκάδες ακίνητα. Παραμένω ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στο οποίο κατοικώ και κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Τα υπόλοιπα, κυρίως αγροτεμάχια, περιήλθαν στην κατοχή του συζύγου μου από κληρονομιά».

Νταλάρα: Από το επάγγελμά μου...

«Στο "πόθεν έσχες" μου αναφέρονται περιουσιακά μου στοιχεία που αποκτήθηκαν από τη δραστηριότητά μου ως ελεύθερη επαγγελματίας», αναφέρει η υφ. Εργασίας Αννα Νταλάρα, η οποία τονίζει ωστόσο πως είναι υπέρ «ενός ισχυρού και απολύτως διαυγούς πόθεν έσχες». «Η δήλωσή μου και οι χρήσεις που αναφέρονται δεν αφορούν βουλευτική αποζημίωση αλλά αποκτηθείσα περιουσία από το επάγγελμά μου. Θέλω να τονίσω βέβαια πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται καταγραφή και διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων όλων των δημόσιων λειτουργών και αυτό αφορά και τις δηλώσεις "πόθεν έσχες". Σε έναν ιδιώτη που δηλώνει και πληρώνει φόρους δεν μπορεί να του καταλογιστεί κάτι-αρκεί να υπάρχει διαύγεια σ' ό,τι κάνει. Το έχω πει και το ξαναλέω: στην πολιτική δεν ανεβαίνεις, κατεβαίνεις, και αυτό πρέπει να μας γίνει συνείδηση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό
Προσγειώθηκαν πετροδολάρια
Επενδύσεις από το Harrold's μέχρι το Nasdaq
Τα σχέδια, ο διεθνής διαγωνισμός και το πάρκο
Υπουργείο Θαλλάσιων Υποθέσεων
Περιμένουν αρμοδιότητες στο ανελκυσθέν Ναυτιλίας
ΠΑΣΟΚ
Αποστάσεις, αλλά και κάλυψη σε Πάγκαλο
"Πόθεν έσχες"
Εξηγήσεις βουλευτών για το real estate: «Η Βουλή»
Υπόθεση Siemens
Ν.Δ.: Στο ΠΑΣΟΚ το μπαλάκι για κλήση Σημίτη
Υπόθεση Βατοπεδίου
«Λακωνική» η επιστολή που ετοιμάζει ο Καραμανλής
Δομημένα ομόλογα
Προειδοποιήσαμε αλλά κώφευαν για τα δομημένα
Δημοτικές εκλογές
ΣΥΝ: μουρμούρες και για την Πορτάλιου
Μειονοτικός συνδυασμός σε Κομοτηνή
Νέα Δημοκρατία
Κράτα την έδρα δώσε πίσω τα λεφτά
ΚΚΕ
ΚΚΕ: «Στημένος καβγάς» ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Ανησυχεί με Γιώργο και ΗΠΑ
Σκοπιανό
Φορτώνει στον Παπανδρέου την «αποτυχία» ο Γκρούεφσκι
Μνημόνιο
Ο Ρεν τα ρίχνει στην κυβέρνηση και αυτή στην τρόικα
Άλλες ειδήσεις
Ο Ελληνας που έσωσε τον Μαντέλα
Η ΠΟΕΣΥ για τον ΔΟΛ και τους εργαζομένους