Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΛΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

«Ρόμπαϊ, τι δουλειά κάνεις;»

Να αναλογισθεί ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του, σ' ένα Συμβούλιο της Ε.Ε., που έχει να επιδείξει μηδενικό έργο, εννέα μήνες μετά τη ενεργοποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάλεσαν, χθες, οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, όταν ο τελευταίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ενώπιον της Ολομέλειας, για να εκθέσει και να υποστηρίξει το έργο του.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μια φωνή στην Ευρώπη για ζητήματα που την απασχολούν και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη συζήτηση του Συμβουλίου, για το θέμα των διώξεων των Ρομά όπου, όπως τόνισε, παρουσιάστηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να καταφέρονται εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών.

Δεν μπορούμε, συμπλήρωσε, να αντιμετωπίζουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, στο εσωτερικό της Ε.Ε.

«Αφωνος» ο πρόεδρος

Δεχόμενος τις επικρίσεις πλειάδας ευρωβουλευτών, ο Βαν Ρόμπαϊ δεν μπόρεσε να απαντήσει στο γιατί λείπουν από τον απολογισμό του έργου του Συμβουλίου της Ε.Ε. αναφορές δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης, στη σημερινή Ευρώπη των 24 εκατομμυρίων ανέργων.

Οπως δεν μπόρεσε να απαντήσει και στο «κατηγορώ» του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Ζόζεφ Ντολ, ότι η Ευρώπη είναι απούσα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Παλαιστίνη.

Ανασκαλεύοντας τα επιτεύγματά του, κατά το 9μηνο της θητείας του στο Συμβούλιο, ο Βαν Ρόμπαϊ επικαλέσθηκε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, για τη δημιουργία υπηρεσίας εξωτερικής δράσης της Ε.Ε., για την επιβολή πανευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής εποπτείας, για την οικονομική βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα και για τη χορήγηση αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κοιμήσου και παρήγγειλα στον Μάλαμα τραγούδι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Ρόμπαϊ, τι δουλειά κάνεις;»
Κοιμήσου και παρήγγειλα στον Μάλαμα τραγούδι
Τιτανικός
Ναυάγησε από λάθος στροφή στο πηδάλιο
ΗΠΑ
Η φυγή των επιτελών
Ο Γούντγουορντ ανάβει φωτιές με τους «Πολέμους του Ομπάμα»
Με θανατηφόρα ένεση εκτελείται σήμερα η Τερέζα Λιούις
Γαλλία
Νεκρώνει σήμερα η Γαλλία
Βρετανία
Εμπλοκή Μίλιμπαντ σε βασανιστήρια
Κίνα - Ιαπωνία
Πεκίνο καλεί και απειλεί Τόκιο
Νίγηρας
Αλλες τρεις απαγωγές Γάλλων στη Νιγηρία
Γερμανία
Γερμανία: κυβέρνηση Οικολόγων Πράσινων!
Ισραήλ
«Κεραυνός» ΟΗΕ στο Ισραήλ για την επίθεση στο «Mavi Marmara»
Άλλες ειδήσεις
Η οργή «κατέβηκε στους δρόμους» της Ρουμανίας και της Πολωνίας
Ιράν: η παρέλαση βάφτηκε στο αίμα