Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΣΚΤ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ

Οταν το υπουργείο Παιδείας δεν ακούει

Με βήμα γοργό, παρά το λιοπύρι, μετά το μάθημα στο σχολείο όπου διδάσκει γραφιστική στα παιδιά, κατευθύνθηκε στο λεωφορείο με προορισμό το Μαρούσι, στην Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Ουρανία Αναστασιάδη με τους φοιτητές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Η Ουρανία Αναστασιάδη με τους φοιτητές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Στον μπλε φάκελο που κρατούσε στο χέρι είχε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν: βιογραφικό, φωτογραφίες, εργασίες διπλωματικές, σχέδια και θέματα για απολυτήριες εξετάσεις. Εξω από το υπουργείο Παιδείας συναντήθηκε με τους συμφοιτητές της, τον Σπύρο, το Νίκο, τον Φίλιππο, την Τατιάνα, τον Παναγιώτη, τη Σοφία, τον Γιάννη, τον Μανόλη. Πήρε την πρωτοβουλία να ανεβεί μόνη της στο γραφείο της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου. Φανερά στοχοπροσηλωμένη στην αποστολή της η Ειρήνη Πέππα, με όλες τις αποδείξεις για να πείσει τους επιτελείς της Παιδείας μας πως η Ουρανία, η δασκάλα και φίλη τους, έπρεπε να μείνει και φέτος στην ΑΣΚΤ στην Πειραιώς.

«Συναντήσαμε αρκετή αυστηρότητα στην είσοδο», μας λέει η Ειρήνη, απόφοιτος της Σχολής. «Δεν μας άφηναν να μπούμε όλοι μαζί χωρίς ραντεβού και ήταν αδύνατον να πούμε ψέματα μια και στην είσοδο έχουν ένα βιβλίο με γραμμένα όλα τα ραντεβού της ημέρας, καθώς και παίρνουν τηλέφωνο το πρόσωπο που θέλεις να συναντήσεις για να επιβεβαιώσουν το ραντεβού! Τελικά, ύστερα από αρκετές διαπραγματεύσεις άφησαν να περάσει ένα μόνο πρόσωπο. Ανέβηκα εγώ, και με συνοδεία σεκιουριτάδων φαντάσου. Ο κ. Κουλαϊδής είχε σύσκεψη και ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί του. Μίλησα όμως με τη γραμματέα του, την κ. Γιαννόγκονα. Της εξήγησα τι συμβαίνει, κράτησε το τηλέφωνο της Ουρανίας Αναστασιάδου καθώς και το δικό μου».

Η Ειρήνη, όπως και τα άλλα παιδιά, μιλά με ανυπόκριτη αγάπη για την Ουρανία τους. Για την αποσπασμένη καθηγήτριά τους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (έχει οργανική θέση στο 4ο Γυμνάσιο Αθήνας στον Σταθμό Λαρίσης) που εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει στην Καλών Τεχνών στην Πειραιώς εικαστικά και παράλληλα λειτουργεί ως διερμηνέας κωφών στη νοηματική. «Υστερα από αρκετή ώρα τελικά με έφερε σε επαφή με μια συνεργάτιδα του κ. Κουλαϊδή, τη κ. Αντωνίνη», συνεχίζει η Ειρήνη. «Εκείνη με ρώτησε τι διαφορά έχει να πάει ένας απλός διερμηνέας αντί για την Ουρανία. Της ανέλυσα τι σημασία έχει ο διερμηνέας αυτός να κατέχει κιόλας καλά το αντικείμενο σπουδών μας. Της έφερα ως παράδειγμα τη λέξη "εξπρεσιονισμός" περί νοηματικού αλφαβητίσματος (τι χάσιμο χρόνου) και της έδειξα το νόημα του "αισθάνομαι" που είναι πολύ κοντά με αυτή την ορολογία που ένας απλός διερμηνέας δεν ξέρει όχι μόνο να το νοηματίσει αλλά ούτε και να το εξηγήσει σε εμάς».

Για τους φοιτητές με προβλήματα ακοής η Ουρανία δεν είναι απλώς η δασκάλα, η φίλη και η μεταφράστρια, είναι ουσιαστικά «η φωνή τους». Κόρη κωφών γονέων η Ουρανία Αναστασιάδου σπούδασε ζωγραφική δίπλα στον Νίκο Κεσσανλή, πραγματοποίησε με υποτροφία του ΙΚΥ μεταπτυχιακές σπουδές στο Gallaudet University των ΗΠΑ στη Διδακτική Κωφών και απέκτησε προδιδακτορικό τίτλο σπουδών Master of Arts. Είναι ενεργή εικαστικός και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και αμερικανική νοηματική γλώσσα (ASL).

Από τις σελίδες της «Ε» έχουμε τρεις φορές γράψει για το έργο της Ουρανίας, στις 10/08/2010 στις 06/03/2010 και στις 19/09/2008. Ο πρύτανης της ΑΣΚΤ, Γιώργος Χαρβαλιάς, έχει δηλώσει: «Επειδή στην κατηγορία των ειδικών διατάξεων μεγάλο ποσοστό συμμετοχής έχουν άτομα που πάσχουν από κώφωση (κωφαλαλία), η Σχολή έχει ζητήσει και μεριμνήσει για την απόσπαση της εκπαιδευτικού από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ουρανίας Αναστασιάδου, η οποία εκτός από τις ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική για τη διδασκαλία κωφών έχει και πτυχίο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, με αποτέλεσμα να είναι, ίσως, το μοναδικό κατάλληλο άτομο για να διερμηνεύσει νοηματικά εικαστικούς όρους, όπως "ορίζοντας", "φόρμα" κ.λπ.». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Παιδείας
Εκδρομείς μεγάλων αποσπάσεων
Αδειασαν 2.500 δωμάτια σε 17 εστίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπόθεση Siemens
Νοσοκομεία: μονοπώλιο Siemens
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Δυναμίτης στη μεταρρύθμιση
Αλλαγές εν κρυπτώ στον "τρομονόμο"
Μάρτυρες με κουκούλα!
Ανθρώπινα δικαιώματα
«Καταργήστε τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εντεκα ανήλικοι σε δίκη με τον «αντιτρομοκρατικό»!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αόριστες διαψεύσεις, υπαρκτές προτάσεις για τα 4 στρέμματα
Πεζοδρομήσεις, πράσινο στα χαρτιά
Υπουργείο Υγείας
Κόβει 66 εκατ. ευρώ από τις εφημερίες
ΣΔΟΕ
Ανακάλυψαν στο Μενίδι εργοστάσιο της Marlboro !
ΕΛ.ΑΣ.
Και οι αστυνομικοί δεν αντέχουν τα κρατητήρια
Υπουργείο Παιδείας
Οταν το υπουργείο Παιδείας δεν ακούει
Εκδρομείς μεγάλων αποσπάσεων
Αδειασαν 2.500 δωμάτια σε 17 εστίες
Μεταφορές
Με 83 «ναι»
Κυβέρνηση: Ετοιμοι για χρήση φορτηγών Ι.Χ.
Μέσα ψήφιζαν το νόμο, έξω το δρόμο
Συνήγορος του Πολίτη
Ικανοποίηση Συνηγόρου για τις καμπάνες στη ΔΕΗ
Νίκαια
Ξέχασαν τους σεισμόπληκτους, τους έκοψαν και το ρεύμα!
Άνεργοι
Επιδοτούμενα δάνεια για ανέργους
ΟΑΕΔ: 570.000 οι εγγεγραμμένοι
Άλλες ειδήσεις
Λουκέτο σε μονάδα υλικών
Στοπ στις προμήθειες
Μπλοκάρουν χειρουργεία
Μέσω Θέμιδος πάλι στη δουλειά οι τρεις γυμναστές
Στοπ στις εκπτώσεις «Ελευθερουδάκη»
ΑΠΘ: Το όπλο πάνω στο... κεφάλι
Ξανά πρυτανικές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
1.000 στο κέντρο της Αθήνας
Δίνεις εισιτήριο, παίρνεις ποδήλατο
Δωρεάν ζαρζαβατικά κόντρα στις ταμειακές