Έντυπη Έκδοση

Μια νέα ιστορία του Βυζαντίου

Από τις γνωστές για την επιλογή βιβλίων (τόσο ιστορικού ενδιαφέροντος όσο και νεοελληνικών μεταφράσεων σημαντικών έργων της αρχαιοελληνικής, της μετακλασικής και της λατινικής γραμματείας), που επιδιώκουν την ικανοποίηση των απαιτήσεων του σύγχρονου αναγνώστη, αλλά και την άρτια και καλαίσθητη τυπογραφική εμφάνισή τους, εκδόσεις Θύραθεν της Θεσσαλονίκης κυκλοφορεί το βιβλίο του W. Treadgold Βυζάντιο. Επίτομη ιστορία, σε μετάφραση του Γ. Λεβενιώτη, με την επιμέλεια του Γ. Αβραμίδη.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Η σταρ και η επαναστάτρια
   Η κινηματογραφική βιομηχανία των παλιών χολιγουντιανών προτύπων απεικόνισε για καιρό τη μετριότητα μιας μαζικής κουλτούρας, θύματα της οποίας υπήρξαν πολλοί «σταρ» που στην πορεία αναλώθηκαν από το ίδιο το σύστημα και την αδηφαγία της φήμης. Ωστόσο μερικοί από εκείνους τους ηθοποιούς επέλεξαν να διαφοροποιηθούν από το σύστημα (ή να το χρησιμοποιήσουν σοφά) για να κινηθούν προς μια εσωτερική αυτονομία και να ζήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο με πάθος και έμπνευση, υπερασπίζοντας τις αληθινές αξίες της τέχνης. (Πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό ο Μάρλον Μπράντο και ο Τζον Κασσαβέτης.)
  • Ορέστεια: Το αρχέτυπο ενός ενοχικού πολιτισμού και το μοντέλο του δυτικού ανθρώπου
   Το εξαιρετικό βιβλίο της Ζακλίν ντε Ρομιγύ «Η αφήγηση της Ορέστειας του Αισχύλου» διαβάσαμε αυτές τις ημέρες. Το βιβλίο της Ρομιγύ αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό στον πολυδαίδαλο λόγο του Αισχύλου και στο κείμενο της Ορέστειας, το οποίο δίχως καμία καθοδήγηση είναι ίσως αδύνατον να προσεγγιστεί.
  • Η ζωή, μια οριζόντια πτώση- η ύπαρξη, θέμα επίδοσης
   Ενας ληστής κάθεται παγιδευμένος σ' ένα βουνό. Το σκοτεινό δάσος όπου βρίσκεται είναι γι' αυτόν ένα νησί. Τη νύχτα κάνει κρύο κι έχει αστροφεγγιά. Οι γύρω δρόμοι σιγά σιγά γεμίζουν με μεταγωγικά και οχήματα των σωμάτων ασφαλείας. Είναι ένα είδος πολέμου. Κάτω απ' το φεγγάρι διαγράφεται αργά μια περιοχή με γκρίζες ασημιές και φωτεινές μαύρες αποχρώσεις. Ο ληστής χαμογελά παρακολουθώντας από το σκοτάδι τους διώκτες του. Ενας ληστής παλεύει πάντα στο πλευρό του φεγγαριού. Κάθεται στη γη και χαμογελά. Κι αυτό πόλεμος είναι. Τώρα είναι πάλι η δική τους σειρά.
  • Η νοσταλγία των ψευδαισθήσεων
   Η άφιξη ενός ξένου, ενός γλυκομίλητου φυγόστρατου από την Αμερική της δεκαετίας του '60, σε μια φάρμα στα βουνά της Βρετανικής Κολομβίας, που βρίσκεται στον Καναδά, μόλις τρία χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα με τις ΗΠΑ, θα διασαλεύσει για πάντα την αρμονία στην οικογένεια της δεκαπεντάχρονης Νάταλι και του πανέμορφου μεγαλύτερου αδελφού της, του Μπόιερ, που τον ζηλεύουν όλοι στο Ατγουντ, στη γειτονική τους πόλη.
  • Ιστορία, αίμα και ήρωες πάνε μαζί
   Το αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα υπήρξε ένα από τα πλέον δυναμικά της Ευρώπης. Η ένοπλη αντίσταση στο βουνό από τα ανταρτικά σώματα, από τη μια, και η μη ένοπλη μορφή της, η αντίσταση στις πόλεις, από την άλλη, συγκροτούν το δίπτυχο στο οποίο κινήθηκε η Αντίσταση. Παράλληλα, αναπτυσσόταν η πλευρά της ιδεολογικής, της πνευματικής αντίστασης, που υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το κατοχικό καθεστώς είχε ιδιαίτερα επενδύσει στην ιδεολογική προπαγάνδα.
  • Ορυκτή βιογραφία
   Στα 62 κεφάλαια του μυθιστορήματος του Τζον ΜακΓκρέγκορ αντικρίζουμε τις προθήκες ενός φανταστικού μουσείου, στο οποίο φυλάσσεται η ζωή του Ντέηβιντ, κεντρικού προσώπου στις σελίδες. Το φυλλομέτρημά τους δημιουργεί την εντύπωση της περιδιάβασης ανάμεσα σε βιωματικά αποτυπώματα μεθοδικά αρχειοθετημένα, που αγωνιούν να φανερώσουν τους πολλαπλούς τρόπους συναρμογής τους, να γίνουν, με άλλα λόγια, αφήγηση.
  • Η άχαρη πορεία προς την ενηλικίωση
   Ο «Κλέφτης του στρατοπέδου», η βραβευμένη με τη διάκριση Pen/Faulkner νουβέλα του γνωστού μας από το αυτοβιογραφικό του αφήγημα «Το παλιό σχολείο» (εκδ. Πόλις) Τομπάιας Γουλφ, εξακτινώνεται γύρω από ένα ουσιαστικά ασήμαντο περιστατικό: έναν «τσαμπουκά» - στο ανδρικό ιδιόλεκτο.
  • Μια έντιμη φιλοσοφική βιογραφία
   Ο Μισέλ Φουκώ (1926-1984) δεν είναι μόνον ένας στοχαστής μεγάλου βεληνεκούς, από εκείνους που σφράγισαν το πνεύμα των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα· είναι επίσης μια ιδιόμορφη και συναρπαστική προσωπικότητα, που προσφέρεται εξόχως για μυθιστορηματικές βιογραφικές εξιστορήσεις.
  • Το αύριο, μια άλλη χώρα
   Ενας γυναικείος μονόλογος για την ανάγκη της τεκνοποίησης Ο Γκράχαμ Σουίφτ, συγγραφέας με ευρύτατο θεματικό πεδίο, παραμένει πιστός στο πρώτο αφηγηματικό πρόσωπο: στο βιβλίο του «Τελευταίες εντολές», για το οποίο κέρδισε το Booker Prize, διαπλέκονται οι φωνές τεσσάρων αντρών που πάνε να σκορπίσουν τις στάχτες ενός νεκρού με τον οποίο ήταν πολύ στενά δεμένοι, ενώ στο «Στο φως της μέρας» ακούμε τη φωνή ενός ντετέκτιβ που ερωτεύεται την πελάτισσα του.
  • Τα πάντα είναι ένα μυστικό
   Ενα βιβλίο φτιαγμένο από λεπτομέρειες. Το μικρότερο έχει τη μεγαλύτερη, τη μόνη, σημασία. Ενα μικρότερο που δεν αποσκοπεί σε εξουθενωτική, στεγνή περιγραφή, ούτε σε χτίσιμο εορταστικού ντεκόρ. Που απλά σβήνει την απόσταση. Είσαι πάνω στην πράξη. Η κίνηση δεν έχει προοπτική. Αυτοτελείς σχεδιασμοί, κοφτές προτάσεις, καρέ καρέ. Είναι η ουσία μικρή, κομμάτι κομμάτι δένει ιστορία.
  • Αρχαία παραμύθια για θεραπείες ανθρώπων μόνο
   Σαν παραμύθι. Σαν ένα συναρπαστικό αρχαίο παραμύθι κυλά αυτό το καλό έργο της Ιταλίδας Αννας Ρούσσο. Οπου σε μια στενή λωρίδας γης, στην έρημο, ζούσαν 45 μητέρες και 60 παιδιά. Το κομμάτι γης στο οποίο είχαν οδηγηθεί ονομαζόταν «Το σημείο». Στο Σημείο μεταφέρθηκαν επειδή ο πόλεμος τούς στέρησε τα άλλα μέλη των οικογενειών τους κι επειδή έπρεπε να εγκατασταθούν κάπου όπου θα υπήρχε η ειρήνη. Και τη βαθιά, κρυφή έρημο ποιος θα σκεφτόταν να την καταλάβει;
  • Ανασηκώνοντας το πέπλο της δυτικής μεταφυσικής
   Αναθρεμμένος με την αρχαία ελληνική και την κλασική γερμανική φιλοσοφία, ο Χανς - Γκέοργκ Γκάνταμερ (1900 - 2002) ασκεί στα εφτά δοκίμια της «Απαρχής της γνώσης» την τέχνη που ξέρει να ασκεί καλύτερα: την τέχνη της ερμηνευτικής, που ξεκινάει από το σύμπλεγμα θεολογίας και φιλοσοφίας του Βίλχεμ Ντίλταϊ και τον ιστορισμό του Φρίντριχ Σλαϊερμάχερ, για να καταλήξει στη θεμελιώδη οντολογία του Μάρτιν Χάιντεγκερ.
 • Συνέντευξη: Μάγδα Κοτζιά

  • Μάγδα Κοτζιά Είμαι το παιδί του μαγαζιού
   Η κυρία Κοτζιά είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Ενας συνδυασμός χάριτος και μποέμ ανατροπής, ανάμεσα σε σύννεφα καπνού και παλιά αγαπημένα πράγματα. Σε μετράει ταχύτατα με τα μάτια, η ευγένειά της έχει την ταλαντευόμενη σφοδρότητα ενός ανθρώπου έτοιμου να σου παραδοθεί. Είναι αριστοκρατική και αθυρόστομη, ευαίσθητη και γωνιώδης, καλομαθημένη και ανυπόμονη, εστέτ και παιδική.
 • Συνέντευξη

  • Μια άγνωστη συνομιλία Ο Μάνος Χατζιδάκις στο νησί της Αφροδίτης
   Συναντήθηκαν στην Κύπρο το 1984 -εκεί είχε πάει ο Μάνος Χατζιδάκις για μια συναυλία-, συνομίλησαν στην Αθήνα λίγο αργότερα. Πριν από 25 χρόνια αυτά. Σήμερα, 23 Οκτωβρίου, επέτειος γενεθλίων του Μάνου Χατζιδάκι, η Βιβλιοθήκη - Καταφύγιο θηραμάτων την ξεδιπλώνει στους αναγνώστες της. Ο Μάνος Χατζιδάκις λέει στον συνομιλητή του για τον έρωτα: «Στη δουλειά μου είναι αυτονόητος. Στη ζωή μου, σημαντικός. Από την ώρα που είμαι ένας ερωτικός άνθρωπος, μοιραία υπάρχει και στη δουλειά μου, αλλά πιστεύω ότι κάθε καλή τέχνη περιέχει το ερωτικό στοιχείο έντονα».
  • «Πανοπτικόν», ένα περιοδικό από τη Θεσσαλονίκη
   Εκδότης, ο Κώστας Δεσποινιάδης Το «Πανοπτικόν» ήταν ένα κτήριο -και πολύ περισσότερο μια «φιλοσοφία»- εγκλεισμού και επιτήρησης, που είχε ως εμπνευστή της τον ωφελιμιστή φιλόσοφο Τζέρεμι Μπένθαμ. Ηταν ένα δακτυλιοειδές οικοδόμημα, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν ένας επιτηρητής που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εποπτεύει τους εγκλείστους που βρίσκονταν στα γύρω κελιά, δίχως αυτοί να τον βλέπουν.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • ΜΑΓΕΙΑ μια καλή συνταγή για επιτυχίες στο τραγούδι
   Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα θα θυμούνται το πόσο συχνά απασχολούσε την καθημερινή ζωή, με διάφορες προφάσεις, η μαγεία, μέσω της οποίας αρκετοί κάτοικοι του κόσμου μας προσπαθούσαν να πετύχουν διάφορες επιδιώξεις τους ή, από την άλλη πλευρά, προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα... αδικαιολόγητα για τα επιτεύγματα άλλων που τα θεωρούσαν εξωπραγματικά.
  • RANDY NEWMAN Η επιτυχία του είναι οικογενειακή παράδοση
   Ο Randy Newman ανήκει σε μια ομάδα μουσικών που παρά τη μεγάλη διεθνή επιτυχία τους, δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί στην πατρίδα μας, χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει την αξία τους. Οι έλληνες μουσικόφιλοι τον ξέρουν κυρίως χάρη στις διασκευές τραγουδιών του, όπως το You Can Leave Your Hat On, που ακούστηκε από τον Joe Cocker στην ταινία 9 1/2 βδομάδες, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Κιμ Μπάσιντζερ και Μίκι Ρουρκ.
 • Άλλες ειδήσεις

  • ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ από την Κω Για τον Βασίλη Αρναούτογλου Ο αφανισμός ενός συγγραφέα
   Θέλω να μιλήσω για τον Βασίλη Αρναούτογλου και το αποσιωπημένο έργο του. Ο Αρναούτογλου έχει γράψει βιβλία αιρετικά, με την έννοια της ρήξης των ηθικών κανόνων. Δεν χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά, με τη φλόγα που είχε στα χέρια του και πέρασε στα γραπτά του, φωτίζει αμυδρά τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
  • Παραμένω εφτά χρονώ
   Ο τίτλος του πρόσφατου, δέκατου στη σειρά, πεζογραφικού βιβλίου του Ανδρέα Μήτσου είναι αναμφίβολα ευρηματικός, ωστόσο, ελάχιστα απηχεί το περιεχόμενο του βιβλίου. Εμμέσως υπονοεί ερωτικούς δεσμούς, με σαφώς κυρίαρχες τις γυναίκες, αφού μόνον όσοι βρίσκονται σε προνομιακή θέση μπορούν να ελεημονούν.
  • Τηλεφώνημα από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ
   (Η τριπλή κηδεία του Ε.Α. Πόε) Βρίσκομαι ακόμη μία φορά, για επαγγελματικούς λόγους, στη Βόρεια Αμερική. Οχι πολύ μακριά από τη Βαλτιμόρη, όπου αυτές τις μέρες προβλέπεται να γίνει μια διπλή κηδεία του Εντγκαρ Αλαν Πόε, προκειμένου να τιμηθεί δεόντως η διακοσιοστή επέτειος από τη γέννησή του. Κι αυτό, γιατί αναμένονται πλήθη θαυμαστών του έργου του, από διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, και όχι μόνον, που δεν θα τους χωρέσει βεβαίως όλους μαζί η κύρια αίθουσα τελετών του Ουέστμινστερ.
  • Η λογοτεχνία ταξιδεύει στα Βαλκάνια
   Το Βρετανικό Συμβούλιο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός Literature Across Frontiers και το θεσσαλονικιώτικο λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο οργανώνουν δύο ξεχωριστές βραδιές στις 27 και 28 Οκτωβρίου.
  • Εφήμερο ή κλασικό το ελληνικό αστυνομικό είδος;
   Πολλοί αναρωτιούνται ποιοι είναι οι λόγοι που τα τελευταία χρόνια το αστυνομικό είδος παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση στη χώρα μας.
  • Αρτό σε λένε Αντονέν
   Μέγας αιρετικός, όντας μέσα στη δίνη ενός εκ των πλέον αιρετικών και ανατρεπτικών κινημάτων, του Σουρεαλισμού, ο Αντονέν Αρτό (1896-1948) διέγραψε μία απίστευτα εμπνευσμένη, ξεπερνώντας τα συνήθη λογοτεχνικά όρια, πορεία.