Έντυπη Έκδοση

ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ριζικές αλλαγές για συμβασιούχους-stage

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο με τη σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου, των stage, αλλά και της μοριοδότησης των συμβασιούχων, με ενεργή και σαφή πλέον την πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά των θέσεων στις δημόσιες υπηρεσίες μόνον μέσω ΑΣΕΠ, με προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων.

Η μεταβατική περίοδος προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι το επόμενο 14μηνο, καθώς:

- Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 λήγει η περίοδος της μοριοδότησης για τους συμβασιούχους στις δημόσιες υπηρεσίες.

- Δεν θα υπογραφούν από εδώ και μετά νέες συμβάσεις έργου, σε μια προσπάθεια αυτές να μειωθούν και να εξαλειφθούν εντελώς ως μορφή εργασίας για τις δημόσιες υπηρεσίες.

- Δεν θα ανανεωθούν τα stage που λήγουν στο Δημόσιο, ορισμένα από αυτά σε λίγες ημέρες (τέλος Οκτωβρίου).

- Θα καταργηθεί άμεσα με νομοθετική διάταξη η προφορική συνέντευξη στις προσλήψεις για το Δημόσιο.

Μόνο 8 μήνες

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το πλήθος των συμβάσεων έργου (που ορισμένοι ανεβάζουν στις 50.000) θα εξεταστούν, θα κατηγοριοποιηθούν και θα ανανεωθούν, εφόσον συντρέχουν ανάγκες στην υπηρεσία, με άλλη μορφή εργασίας (π.χ συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Εντονος προβληματισμός υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης -καθώς το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή- για τα επόμενα βήματα, ώστε αφενός να μη διαταραχθεί η λειτουργία υπηρεσιών του Δημόσιου (ορισμένες δουλεύουν κυρίως με συμβασιούχους) και αφετέρου να μη βρεθούν στο δρόμο υπάλληλοι που εργάζονται αρκετά χρόνια υπό την ομηρία των συμβάσεων έργου, χωρίς οι ίδιοι να το έχουν επιλέξει, καλύπτοντας μάλιστα πάγιες και διαρκείς ανάγκες για χρονικό διάστημα άνω των 24 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια που θα ισχύσουν στην αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων θα είναι τα χρόνια της προϋπηρεσίας των συμβασιούχων. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια που θα ισχύσουν και για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού (συμβάσεις 8 μηνών) που θα πραγματοποιούνται στο μέλλον με την ευθύνη και την αξιολόγηση από την πλευρά του ΑΣΕΠ.

Η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση αμέσως μετά τη συνεργασία του με τα μέλη του ΑΣΕΠ είναι ότι θα εξεταστούν με αίσθημα δικαίου όλα τα θέματα που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. «Σκοπός μας είναι, είπε ο κ. Ραγκούσης, να νοιαστούμε για όλα τα παιδιά και για τα παιδιά που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα στερούνται της μοριοδότησης και αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, δεν είναι αξιοκρατικό...».

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, καθηγητής Γ. Βέης, υπογράμμισε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τον κ. Ραγκούση και εξέφρασε την ελπίδα μέσα από συνεργασία να υλοποιηθεί ένα σύστημα που θα κρατάει την ισονομία, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια.

«Ηλεκτρονικό ΑΣΕΠ»

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδυθεί ένα «ηλεκτρονικό ΑΣΕΠ», με απλοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τις προσλήψεις, μηχανοργάνωση, πληροφορική και ενίσχυση του εξειδικευμένου προσωπικού. Ο κ. Βέης δήλωσε ότι προωθούνται μηχανισμοί και διαδικασίες ηλεκτρονικών αιτήσεων ώστε να ελαττωθεί ο χρόνος που χρειάζεται το ΑΣΕΠ για να οργανώσει και να ολοκληρώσει προσλήψεις...

Ακόμα, με ενιαία και ανοικτή διαδικασία που θα πραγματοποιήσει το ΑΣΕΠ θα επιλεγούν επίσης οι γενικοί διευθυντές του Δημοσίου, με ταυτόχρονη κατάργηση του ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου που είχε ώς τώρα την ευθύνη της επιλογής. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Απασχόληση και ανεργία
ΑΣΕΠ
Σχετικά θέματα: Προγράμματα Stage
Κρίσιμη διυπουργική σήμερα με Πάγκαλο
Συνδυασμένα πυρά από Παυλόπουλο, Ντόρα, Σαμαρά
Ν. Κακλαμάνης: Κίνδυνος να κλείσουν υπηρεσίες δήμων
ΚΚΕ: Εμπαίζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση
ΣΥΝ: Ειδική μοριοδότηση και ασφαλιστική κάλυψη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προγράμματα Stage
Ριζικές αλλαγές για συμβασιούχους-stage
Κρίσιμη διυπουργική σήμερα με Πάγκαλο
Συνδυασμένα πυρά από Παυλόπουλο, Ντόρα, Σαμαρά
Ν. Κακλαμάνης: Κίνδυνος να κλείσουν υπηρεσίες δήμων
ΚΚΕ: Εμπαίζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση
ΣΥΝ: Ειδική μοριοδότηση και ασφαλιστική κάλυψη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Μπατζελή: Ανυπόστατες προσλήψεις
ΠΑΣΟΚ
Τα 3 πρώτα νομοσχέδια
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Μπεγλίτης ενημέρωσε Σαπίρο για Αφγανιστάν
Νέα Δημοκρατία
Προτάσεις αρχών από τον Αρη
Τρεις λίστες «ενότητας» παρουσίασαν οι δελφίνοι
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πρώτα το όνομα»
Κυπριακό
Προσεγγίζουν Χριστόφιας - Ταλάτ και για τις περιουσίες
Άλλες ειδήσεις
Εκλέγει γραμματέα το ΠΑΣΟΚ