Έντυπη Έκδοση

Κρίσιμη διυπουργική σήμερα με Πάγκαλο

Σήμερα, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πάγκαλο και ενώ διατηρούνται οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τις συμβάσεις stage στο Δημόσιο. Και με νέο στοιχείο την εμπλοκή της Δικαιοσύνης, που διερευνά τις προεκλογικές συμβάσεις.

Η σημερινή διυπουργική ίσως επιλύσει και τη διαφορά μεταξύ Α. Λοβέρδου και Γ. Ραγκούση για το θέμα των απασχολούμενων με συμβάσεις stage Η σημερινή διυπουργική ίσως επιλύσει και τη διαφορά μεταξύ Α. Λοβέρδου και Γ. Ραγκούση για το θέμα των απασχολούμενων με συμβάσεις stage Το θέμα δεν συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ελλείψει χρόνου και έτσι οι ενδοκυβερνητικές τριβές μετατίθενται κατά μία ημέρα. Τον συμβιβασμό μεταξύ του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου και του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που φαίνεται να διαθέτει την ενεργό υποστήριξη του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Με σαφή πάντως την κυβερνητική θέση για οριστική εκκαθάριση του θέματος.

Στην πρώτη κυβερνητική κρίση ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε υπέρμαχος της διαφορετικής μεταχείρισης όσων απασχολούνται με stage στο Δημόσιο για περισσότερους από 24 μήνες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να προκρίνει την προσέγγιση του ΑΣΕΠ και της ΓΣΕΕ για κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και προσλήψεις με ίσες ευκαιρίες και αξιοκρατία. Ο κ. Λοβέρδος επιμένει ότι έχει «συνολική λύση για το ζήτημα», την οποία και θα παρουσιάσει σήμερα στη διυπουργική.

Στον ΟΑΕΔ

Πάντως οι 12.000 προεκλογικές συμβάσεις stage του ΟΑΕΔ δεν θα υλοποιηθούν αφού το πρόγραμμα ακυρώνεται ως παράνομο. Σχετική απόφαση θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού την προσεχή Τρίτη με την παρουσία τού κ. Λοβέρδου και ακολούθως θα εκδοθεί υπουργική απόφαση. Επίσης, θα ανακληθεί η προκαταβολική (από το καλοκαίρι) απόφαση του ΟΑΕΔ για ανανέωση προγράμματος stage στους δήμους και το οποίο λήγει στις 10/11/2009. Τα υπόλοιπα προγράμματα θα αφεθούν να λήξουν χωρίς καμία ανανέωση.

Στη σημερινή σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να θέσει ιδιαιτέρως το θέμα των 4.000 εργαζομένων με stage στα ασφαλιστικά ταμεία, αφενός γιατί σε αυτούς τους εργαζόμενους στηρίζεται η έκδοση των συντάξεων, και αφετέρου γιατί οι εν λόγω απασχολούμενοι βρίσκονται στις ίδιες θέσεις για περίπου 4 έτη με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων.

Στο μεταξύ εισαγγελέας «μπαίνει» στον ΟΑΕΔ για τα προεκλογικά stage. Μάλιστα ως μάρτυρας εκλήθη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ενώ με τα συγκεκριμένα προγράμματα ασχολήθηκε χθες η διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

Στη ΓΣΕΕ

Η ΔΑΚΕ αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση (και της ΠΑΣΚΕ) το 2006 για προγράμματα stage κάνοντας λόγο για «πράξη πολιτικής ανανδρίας» της κυβέρνησης (σήμερα).

Η ΠΑΣΚΕ επικαλέστηκε την κοινή δήλωση των εκπροσώπων της στον ΟΑΕΔ, στις 19/5 στην οποία αναφερόταν: «Η κυβέρνηση συνεχίζει απροκάλυπτα, χωρίς προσδιορισμό των αναγκών και χωρίς καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων, την πολιτική ομηρία χιλιάδων μέσω stage». «Μέχρι να αλλάξει αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να μην ψηφίζουμε κανένα νέο πρόγραμμα stage και καμία ανανέωση των παλαιών προγραμμάτων».

Να εξασφαλιστεί σε όλους τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή εργασία ζητά το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας πως πρέπει να καταργηθούν όλες οι μορφές ευέλικτης εργασίας (π.χ. stage, ενοικίαση). «Την κατάργηση των stage στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την άμεση προκήρυξη διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των κενών θέσεων με την πρόνοια της πριμοδότησης ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης σε ανάλογα προγράμματα stage», ζητά η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Απασχόληση και ανεργία
Σχετικά θέματα: Προγράμματα Stage
Ριζικές αλλαγές για συμβασιούχους-stage
Συνδυασμένα πυρά από Παυλόπουλο, Ντόρα, Σαμαρά
Ν. Κακλαμάνης: Κίνδυνος να κλείσουν υπηρεσίες δήμων
ΚΚΕ: Εμπαίζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση
ΣΥΝ: Ειδική μοριοδότηση και ασφαλιστική κάλυψη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προγράμματα Stage
Ριζικές αλλαγές για συμβασιούχους-stage
Κρίσιμη διυπουργική σήμερα με Πάγκαλο
Συνδυασμένα πυρά από Παυλόπουλο, Ντόρα, Σαμαρά
Ν. Κακλαμάνης: Κίνδυνος να κλείσουν υπηρεσίες δήμων
ΚΚΕ: Εμπαίζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση
ΣΥΝ: Ειδική μοριοδότηση και ασφαλιστική κάλυψη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Μπατζελή: Ανυπόστατες προσλήψεις
ΠΑΣΟΚ
Τα 3 πρώτα νομοσχέδια
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Μπεγλίτης ενημέρωσε Σαπίρο για Αφγανιστάν
Νέα Δημοκρατία
Προτάσεις αρχών από τον Αρη
Τρεις λίστες «ενότητας» παρουσίασαν οι δελφίνοι
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πρώτα το όνομα»
Κυπριακό
Προσεγγίζουν Χριστόφιας - Ταλάτ και για τις περιουσίες
Άλλες ειδήσεις
Εκλέγει γραμματέα το ΠΑΣΟΚ