Έντυπη Έκδοση

Τα 3 πρώτα νομοσχέδια

Με τρία νομοσχέδια, η κατάθεση των οποίων θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, αρχίζει το νομοθετικό της έργο η κυβέρνηση. Το πρώτο των πρώτων, όπως αποφασίστηκε χθες στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι το νομοσχέδιο για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης ύψους 500-1.300 ευρώ σε δύο δόσεις, με την πρώτη να δίνεται μέχρι το τέλος του 2009.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με καταλυτικό τρόπο στις αλλαγές», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με καταλυτικό τρόπο στις αλλαγές», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου Το μόνο που απομένει είναι η κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, που αναμένεται να είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ενώ θα τεθεί και εισοδηματικό κριτήριο.

Θα ακολουθήσουν σύμφωνα με πληροφορίες τα νομοσχέδια για:

- Την κατάργηση του ιδιώνυμου αδικήματος, που προβλέπει ο σχετικός νόμος για την ποινικοποίηση της κουκούλας. Την εισήγηση έκανε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Χάρις Καστανίδης και αργότερα επιβεβαίωσε δημοσίως την κυβερνητική απόφαση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

- Την προστασία των δανειοληπτών και των μικρομεσαίων, παρά τις διαφωνίες που εκφράζονται από τις τράπεζες.

Αιχμή για stage

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει «με καταλυτικό τρόπο στις αλλαγές που επιδιώκει χωρίς να δεσμεύεται από λογικές και επιλογές του παρελθόντος». Αυτή η αποστροφή του εκτιμάται ότι έχει ως θέμα αναφοράς κυρίως τα stage, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα καταργήσει, παρά το γεγονός ότι είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί που απασχολούνται. Το θέμα ωστόσο δεν συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο αλλά θα συζητηθεί σήμερα σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Ραγκούση και Α. Λοβέρδο, σε μια προσπάθεια να δοθεί οριστική λύση και να γεφυρωθούν οι ενδοκυβερνητικές διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο θέμα. (Ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα).

Ο πρωθυπουργός έκρινε ως θετικό τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου των πρώτων ημερών, ωστόσο ζήτησε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στην ανακοίνωση των πρωτοβουλιών κατά υπουργείο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κι αυτό για να μην συμπίπτουν, όπως ειπώθηκε, πολλές εξαγγελίες μαζί μέσα σε μια μέρα και δεν αφομοιώνονται από τους πολίτες. Μίλησε ακόμα για αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης γιατί το έργο είναι κοινό.

Ο περισσότερος χρόνος της συζήτησης αναλώθηκε στην ενημέρωση κάθε υπουργού για τις νομοθετικές προτεραιότητες κάθε υπουργείου ούτως ώστε να γίνει και ο σχετικός προγραμματισμός μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο χώρο της Υγείας π.χ. η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έθεσε ως προτεραιότητα τη λίστα φαρμάκων και τις προμήθειες στα νοσοκομεία. Στο χώρο της Εθνικής Αμυνας προέχει η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της συνέντευξης στην πρόσληψη οπλιτών.

Και θέμα... ΚΚΕ

Αξιοσημείωτο είναι ότι τρεις υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες οι Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης και Αννα Διαμαντοπούλου, έθεσαν θέμα... ΚΚΕ. Είπαν ότι το κόμμα αυτό έχει ήδη αρχίσει μια συντονισμένη πολεμική εναντίον της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, και εκτίμησαν ότι αυτή την πολεμική θα την εντείνει. Θυμίζουμε ότι και ο Γ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις είχε καρφώσει το ΚΚΕ λέγοντας ότι αμέσως εξήγγειλε τόσες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης, όσες δεν είχε κάνει πέντε χρόνια εναντίον της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ακόμη, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων και των περιφερειών, όπως, επίσης θα δημοσιευτούν και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αρμοδιότητες των νέων υπουργείων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προγράμματα Stage
Ριζικές αλλαγές για συμβασιούχους-stage
Κρίσιμη διυπουργική σήμερα με Πάγκαλο
Συνδυασμένα πυρά από Παυλόπουλο, Ντόρα, Σαμαρά
Ν. Κακλαμάνης: Κίνδυνος να κλείσουν υπηρεσίες δήμων
ΚΚΕ: Εμπαίζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση
ΣΥΝ: Ειδική μοριοδότηση και ασφαλιστική κάλυψη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Μπατζελή: Ανυπόστατες προσλήψεις
ΠΑΣΟΚ
Τα 3 πρώτα νομοσχέδια
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Μπεγλίτης ενημέρωσε Σαπίρο για Αφγανιστάν
Νέα Δημοκρατία
Προτάσεις αρχών από τον Αρη
Τρεις λίστες «ενότητας» παρουσίασαν οι δελφίνοι
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πρώτα το όνομα»
Κυπριακό
Προσεγγίζουν Χριστόφιας - Ταλάτ και για τις περιουσίες
Άλλες ειδήσεις
Εκλέγει γραμματέα το ΠΑΣΟΚ