Έντυπη Έκδοση

Προσεγγίζουν Χριστόφιας - Ταλάτ και για τις περιουσίες

Κοντά στο σπάσιμο του αδιεξόδου μιας από τις σοβαρότερες πτυχές του Κυπριακού, του περιουσιακού, βρίσκονται ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε χθες παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του γεν. γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος επέστρεψε και θα παραμείνει στην Κύπρο για μερικές εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τις περιουσίες, οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι αναγνωρίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας που ίσχυε πριν από το 1974, καθώς και στο ότι η αποκατάσταση θα είναι ένα μίγμα επιστροφής, ανταλλαγής και αποζημίωσης. Η διαφωνία τους έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης και η τουρκική ο σημερινός χρήστης.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως συμφώνησε με τον Ταλάτ «ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους επί θεμάτων αρχής, όπως τις θεωρεί η κάθε πλευρά, αλλά εξουσιοδοτήσαμε τις ομάδες, τους συνεργάτες μας, να επεξεργαστούν κάποια κριτήρια για το θέμα που μας απασχολεί».

Ο Ταλάτ δήλωσε πως με την υιοθέτηση κριτηρίων, δηλαδή πότε επιστρέφεται, πότε ανταλλάσσεται και πότε αποζημιώνεται μια περιουσία, «το αδιέξοδο επί του περιουσιακού έχει κατά κάποιον τρόπο υπερπηδηθεί» και σημείωσε ότι «η σύμφωνος γνώμη της ελληνοκυπριακής πλευράς σε αυτό φανερώνει την καλή της θέληση».

Στην επόμενη συνάντηση οι Χριστόφιας και Ταλάτ θα συνεχίσουν τη συζήτηση στο θέμα των αρμοδιοτήτων της ομόσπονδης κυβέρνησης και των εξωτερικών σχέσεων. Ακολούθως θα συζητήσουν ξανά το περιουσιακό στη βάση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών των συμβούλων τους.

Αυτά τα δύο κεφάλαια (εκτελεστική εξουσία και περιουσίες) θεωρούνταν ευθύς εξαρχής τα δυσκολότερα, γι' αυτό και αποφασίστηκε να συζητηθούν πρώτα. Αν υπάρξει προσέγγιση στα δύο αυτά ζητήματα, τότε εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί θετικά όλο το φάσμα των συνομιλιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προγράμματα Stage
Ριζικές αλλαγές για συμβασιούχους-stage
Κρίσιμη διυπουργική σήμερα με Πάγκαλο
Συνδυασμένα πυρά από Παυλόπουλο, Ντόρα, Σαμαρά
Ν. Κακλαμάνης: Κίνδυνος να κλείσουν υπηρεσίες δήμων
ΚΚΕ: Εμπαίζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση
ΣΥΝ: Ειδική μοριοδότηση και ασφαλιστική κάλυψη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Μπατζελή: Ανυπόστατες προσλήψεις
ΠΑΣΟΚ
Τα 3 πρώτα νομοσχέδια
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Μπεγλίτης ενημέρωσε Σαπίρο για Αφγανιστάν
Νέα Δημοκρατία
Προτάσεις αρχών από τον Αρη
Τρεις λίστες «ενότητας» παρουσίασαν οι δελφίνοι
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πρώτα το όνομα»
Κυπριακό
Προσεγγίζουν Χριστόφιας - Ταλάτ και για τις περιουσίες
Άλλες ειδήσεις
Εκλέγει γραμματέα το ΠΑΣΟΚ