Έντυπη Έκδοση

Ιράν και Ισραήλ διαψεύδουν (!) συνάντησή τους στο Κάιρο για τα πυρηνικά όπλα

Πολιτική αμηχανία δημιούργησε σε Τελ Αβίβ και Τεχεράνη η αποκάλυψη ότι Ισραηλινοί και Ιρανοί αξιωματούχοι ασχολούμενοι με τα προγράμματα ατομικής ενέργειας των χωρών τους συναντήθηκαν και συνομίλησαν μεταξύ τους στο Κάιρο στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη που είχε οργανώσει η Διεθνής Επιτροπή για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών και τον Αφοπλισμό (ICNND), με κύριο θέμα μια Μέση Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά όπλα.

Και στις δύο χώρες, που άβυσσος έχθρας χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους, έσπευσαν να διαψεύσουν κάθε εκδοχή ιδιαίτερης συνάντησης των αξιωματούχων τους (που δεν παύει να αποτελεί την πρώτη επίσημη διμερή ανταλλαγή απόψεων από την ιρανική επανάσταση του 1979), επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τα μαντάτα που είδαν το φως χάρη σε διαδοχικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «The Age» της Αυστραλίας και «Haaretz» του Ισραήλ. Η εκπρόσωπος της ισραηλινής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιάελ Ντορόν, επιβεβαίωσε μεν ότι η Μεϊράβ Ζαφάρι-Οντιτζ, διευθύντρια ελέγχου πολιτικής και εξοπλισμών της επιτροπής, συμμετείχε στο πάνελ των συνέδρων της διάσκεψης της ICNND στο Κάιρο όπου ήταν παρών και ο Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, ο Ιρανός εκπρόσωπος στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ισχυρίστηκε όμως πως δεν «υπήρξε διάλογος ή συνδιαλλαγή» μεταξύ των δύο αξιωματούχων.

Η «Haaretz» έγραψε πως σε μία από τις τρεις συζητήσεις που οι δύο αξιωματούχοι συνυπήρχαν, ο κ. Σολτανίε ρώτησε απευθείας την κ. Ζαφάρι-Οντιτζ: «Εχετε ή όχι πυρηνικά όπλα;». Εκείνη απλώς χαμογέλασε: Το Ισραήλ, σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, διαθέτει οπλοστάσιο περίπου 200 πυρηνικών κεφαλών. Ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το διαψεύδει και ούτε (αντίθετα με το Ιράν) έχει υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ).

Διέψευσε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Σιρζαντιάν, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμο και παντελώς ψευδές» το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας. «Είναι -είπε- προπαγανδιστική ενέργεια με στόχο να πλήξει την επιτυχία της ιρανικής διπλωματίας κατά τις συνεδριάσεις στη Γενεύη και τη Βιέννη», με τις χώρες της Ομάδας των Εξι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το θέμα προκύπτει, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία που έδωσε προχθές η ΙΑΕΑ σε Ιράν, Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ για να απαντήσουν σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας για τη μεταφορά στη Ρωσία μεγάλου μέρους των αποθεμάτων ιρανικού ουρανίου εμπλουτισμένου στο 5%. Η Ρωσία αναλαμβάνει τον εμπλουτισμό του κατά 20% και η Γαλλία τη μετατροπή του σε καύσιμο για αντιδραστήρα ιατρικών ραδιοϊσοτόπων της Τεχεράνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Εκθεση του Κογκρέσου
«Απροστάτευτος» ο Ομπάμα
Πυρηνικά
Ιράν και Ισραήλ διαψεύδουν (!) συνάντησή τους στο Κάιρο για τα πυρηνικά όπλα
Γκουαντάναμο
Προσφυγή μουσικών για «το τζουκμπόξ βασανισμού» στο Γκουαντάναμο
Σύνοδος υπ. Αμυνας
ΝΑΤΟ το σλοβακικό «καρφί»
ΗΠΑ
Ο Ομπάμα θέλει να εξέλθει αλώβητος από έναν πόλεμο που δεν είναι καν «δικός του»
Πετρελαιαγωγός Σαμψούντας-Τζεϊχάν
Με μπεσαλή Τούρκο και φίλο Ιταλό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οπου φτωχός ...χωρίς εμβόλιο
Γαλλία
«Εγκατέλειψε» ο Ζαν Σαρκοζί
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο στη Δύση