Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΠΕΙΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Απροστάτευτος» ο Ομπάμα

Σήμα κινδύνου για την ικανότητα της Secret Service (υπηρεσία προστασίας υψηλών προσώπων στις ΗΠΑ) να εκπληρώσει τα καθήκοντά της εκπέμπει μια εσωτερική έκθεση του Κογκρέσου, εξαιτίας του «πρωτοφανούς» αριθμού απειλών κατά του προέδρου Ομπάμα, της αύξησης των ρατσιστικών ομάδων και της δράσης αντικυβερνητικών ομάδων στο Ιντερνετ.

Η Secret Service (η υπηρεσία προστασίας υψηλών προσώπων), για να δει το «εύρος» των απειλών, διερεύνησε δημοσκόπηση στο Facebook, με το ερώτημα «αν πρέπει να δολοφονηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα» (φωτ. ΑΠΕ) Η Secret Service (η υπηρεσία προστασίας υψηλών προσώπων), για να δει το «εύρος» των απειλών, διερεύνησε δημοσκόπηση στο Facebook, με το ερώτημα «αν πρέπει να δολοφονηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα» (φωτ. ΑΠΕ) Η έκθεση διέρρευσε χθες στην εφημερίδα «Boston Globe», με το περιεχόμενό της να προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις ασφαλείας έχει αυξηθεί κατακόρυφα» εξαιτίας εξωτερικών και εσωτερικών κινδύνων και να αμφισβητεί τις δυνατότητες της υπηρεσίας να προστατέψει αποτελεσματικά σε 24ωρη βάση τον Αμερικανό πρόεδρο και άλλους 32 ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι η Secret Service πρέπει να περιοριστεί στην ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα (αύξηση κατά 400% των απειλών για δολοφονία του, σε σχέση με τον Τζορτζ Μπους) και να εγκαταλείψει το κυνήγι του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χώρα, που έχει κακώς επωμιστεί αντί του υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος ρατσιστών

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Southern Poverty Law Center, έχει παρατηρηθεί από το 2000 μια αύξηση κατά 35% των ρατσιστικών ομάδων (από 602 σε 926) στις ΗΠΑ και ως αιτία αναφέρεται η παρουσία του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο. Επίσης, στην αύξηση των απειλών συμβάλλει και η εύκολη πρόσβαση και η χρήση των νέων τεχνολογιών.

Πρόσφατη έκθεση του κέντρου Simon Wiesenthal υποστηρίζει ότι η χρήση των Facebook, Twitter, MySpace και YouTube διευρύνει την εμβέλεια των εξτρεμιστικών ομάδων ώστε να μεταδίδουν την προπαγάνδα τους και τα μηνύματα μίσους σε περισσότερους από 200 εκατ. χρήστες, που συνδιαλέγονται on line ημερησίως και ανώνυμα. Πρόσφατα η Secret Service αναγκάστηκε να διερευνήσει μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο Facebook για λογαριασμό ραδιοφωνικού παραγωγού στη Φλόριντα, με το ερώτημα «αν πρέπει να δολοφονηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα».

Η Secret Service

Η φύλαξη του Αμερικανού προέδρου, του αντιπροέδρου, σημαντικών αξιωματούχων και των οικογενειών τους κοστίζει στο αμερικανικό κράτος 1,4 δισ. δολάρια, ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% τα επόμενα χρόνια. Η Secret Service, με 6.700 πράκτορες σήμερα στο δυναμικό της, ιδρύθηκε το 1865 για να προστατεύσει τη χώρα από την παραχάραξη του δολαρίου. Αργότερα ασχολήθηκε με την έρευνα γύρω από τη ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν και με μυστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η προστασία υψηλών προσώπων έγινε μια από τις κύριες ασχολίες της μετά τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ το 1901. Το Κογκρέσο το 1917 νομοθέτησε ως ομοσπονδιακό αδίκημα την απειλή εναντίον του Αμερικανού προέδρου και ανέθεσε στη συγκεκριμένη υπηρεσία να τις διερευνά εξονυχιστικά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Εκθεση του Κογκρέσου
«Απροστάτευτος» ο Ομπάμα
Πυρηνικά
Ιράν και Ισραήλ διαψεύδουν (!) συνάντησή τους στο Κάιρο για τα πυρηνικά όπλα
Γκουαντάναμο
Προσφυγή μουσικών για «το τζουκμπόξ βασανισμού» στο Γκουαντάναμο
Σύνοδος υπ. Αμυνας
ΝΑΤΟ το σλοβακικό «καρφί»
ΗΠΑ
Ο Ομπάμα θέλει να εξέλθει αλώβητος από έναν πόλεμο που δεν είναι καν «δικός του»
Πετρελαιαγωγός Σαμψούντας-Τζεϊχάν
Με μπεσαλή Τούρκο και φίλο Ιταλό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οπου φτωχός ...χωρίς εμβόλιο
Γαλλία
«Εγκατέλειψε» ο Ζαν Σαρκοζί
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο στη Δύση