Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

ΝΑΤΟ το σλοβακικό «καρφί»

Μύδρους εναντίον της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την οποία φιλοξενεί η χώρα του, κίνηση εξαιρετικά ασυνήθιστη για τέτοιες συναντήσεις, ενώ δήλωσε κατηγορηματικώς ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας που εξετάζει για την Ευρώπη η αμερικανική κυβέρνηση.

«Η χώρα μου αντιτάχθηκε στην αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ, γιατί η χρήση της στρατιωτικής βίας είχε ως μοναδικό κίνητρο το πετρέλαιο...» είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, ξαφνιάζοντας τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν (φωτ. Ass. Press) «Η χώρα μου αντιτάχθηκε στην αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ, γιατί η χρήση της στρατιωτικής βίας είχε ως μοναδικό κίνητρο το πετρέλαιο...» είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, ξαφνιάζοντας τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν (φωτ. Ass. Press) Ο Ρόμπερτ Φίκο ξάφνιασε τους πάντες στην κοινή του συνέντευξη με τον γ.γ. της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όταν δήλωσε ότι αντιταχθήκαμε στην αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ γιατί η χρήση της στρατιωτικής βίας είχε ως μοναδικό κίνητρο το πετρέλαιο. Αντιθέτως με ό,τι έγινε στο Ιράκ, εξήγησε, στο Αφγανιστάν ο πόλεμος έχει την έγκριση του ΟΗΕ. Γι' αυτό, είπε, η χώρα του θα αυξήσει τον αριθμό των ανδρών της στην Κανταχάρ, όπου έχει στείλει μονάδα Μηχανικού. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα στείλει μάχιμες δυνάμεις.

Αντιπυραυλικό «όχι»

Είπε επίσης ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί να αναπτυχθούν στο έδαφός της στοιχεία της νέας αντιπυραυλικής ασπίδας που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ομπάμα για να αντικαταστήσει τα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, χαιρέτισε την απόφαση Ομπάμα να αλλάξει τα σχέδια του Μπους. Οι δηλώσεις του Φίκο ανατρέπουν μια παλιά παράδοση που θέλει η εικόνα των συνόδων του ΝΑΤΟ προς τα έξω να είναι ομόνοιας και φιλίας μεταξύ των συμμάχων και να αναλαμβάνουν οι διπλωμάτες να λύνουν τις όποιες διαφωνίες, και μάλιστα χωρίς αυτές να διαρρέουν.

Οι εξηγήσεις Γκέιτς

Σήμερα, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αναμένεται να εξηγήσει στους συναδέλφους του στην Μπρατισλάβα για την αλλαγή των αμερικανικών σχεδίων, αλλά και να εκθέσει την προσωπική του γνώμη για το τι πρέπει να γίνει στο Αφγανιστάν, όπου ανώτατος ΝΑΤΟϊκός διοικητής ζητεί ενίσχυση των μάχιμων δυνάμεων. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα πει τη γνώμη του στον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος και θα πάρει την τελική απόφαση. Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η αποστολή στο Αφγανιστάν είναι η πιο περίπλοκη που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ και η Συμμαχία πρέπει να μείνει δεσμευμένη εκεί, για να αποτρέψει το να γίνει η χώρα πάλι βάση εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα.

Ο Ράσμουσεν πιέζει για εντατικότερη εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας από τους συμμάχους και για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, η Μόσχα όμως είναι πολύ επιφυλακτική, λόγω της παλιάς της αποτυχίας. Κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ΝΑΤΟ έχει και οικονομικό πρόβλημα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οπότε επηρεάζονται και η διοικητική του δομή και ο σχεδιασμός επιχειρήσεων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Σλοβακία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Εκθεση του Κογκρέσου
«Απροστάτευτος» ο Ομπάμα
Πυρηνικά
Ιράν και Ισραήλ διαψεύδουν (!) συνάντησή τους στο Κάιρο για τα πυρηνικά όπλα
Γκουαντάναμο
Προσφυγή μουσικών για «το τζουκμπόξ βασανισμού» στο Γκουαντάναμο
Σύνοδος υπ. Αμυνας
ΝΑΤΟ το σλοβακικό «καρφί»
ΗΠΑ
Ο Ομπάμα θέλει να εξέλθει αλώβητος από έναν πόλεμο που δεν είναι καν «δικός του»
Πετρελαιαγωγός Σαμψούντας-Τζεϊχάν
Με μπεσαλή Τούρκο και φίλο Ιταλό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οπου φτωχός ...χωρίς εμβόλιο
Γαλλία
«Εγκατέλειψε» ο Ζαν Σαρκοζί
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο στη Δύση