Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΟΥΤΙΝ «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ-ΤΖΕΪΧΑΝ

Με μπεσαλή Τούρκο και φίλο Ιταλό

Με μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ φίλων και εταίρων, όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο φιλοξένησε στην Αγία Πετρούπολη, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μιλούσε από την Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισφράγισε τις ραγδαίες αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, εγκωμιάζοντας τόσο τις ανερχόμενες ρωσοϊταλικές μπίζνες όσο και την «μπέσα» της τουρκικής ηγεσίας.

Μπερλουσκόνι, Ερντογάν, Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εγκωμίασε τις ανερχόμενες ρωσοϊταλικές μπίζνες, αλλά και την «μπέσα» της τουρκικής ηγεσίας (φωτ. Ass. Presς) Μπερλουσκόνι, Ερντογάν, Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εγκωμίασε τις ανερχόμενες ρωσοϊταλικές μπίζνες, αλλά και την «μπέσα» της τουρκικής ηγεσίας (φωτ. Ass. Presς) Χτυπώντας το καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση, προπαντός προς την πλευρά της Βουλγαρίας και δευτερευόντως της Ελλάδας, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι «μας είναι εύκολο να εργαζόμαστε με τους Τούρκους φίλους μας, με την τουρκική ηγεσία, διότι όλες οι αμοιβαίες συμφωνίες εκτελούνται και από τις δύο πλευρές εγκαίρως» και αναφέρθηκε στο σχέδιο κατασκευής ενός ακόμη αγωγού φυσικού αερίου, τον λεγόμενο «Blue Stream-2», ο οποίος θα καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν στην ανατολική Μεσόγειο.

Το «μεγάλο σχέδιο»

Προηγουμένως ο κ. Πούτιν υπογράμμισε τη σημασία του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τζεϊχάν, που αποτελεί «μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και θα βελτιώσει την κατάσταση στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές». Εως πρόσφατα η ρωσική κυβέρνηση είχε αυτό τον αγωγό εκτός σχεδιασμών της, αλλάζοντας ρότα έπειτα από μεσολάβηση Μπερλουσκόνι, καθώς η ιταλική ΕΝΙ έχει την ευθύνη της κατασκευής του. Η ρωσική συμμετοχή συνδυάζεται και με τη συγκατάθεση του προέδρου του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, να παραχωρηθούν στον αγωγό πολύτιμοι για την πληρότητά του όγκοι καζαχικού πετρελαίου.

«Υπόδειγμα συνεργασίας»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ρωσίας, Ιταλίας και Τουρκίας «υποδειγματική» και «παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο» και δέχτηκε την πρόταση Πούτιν να επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία. Δήλωσε μάλιστα ικανοποιημένος που η χώρα του τήρησε την υπόσχεσή της και παραχώρησε εγκαίρως τις άδειες γεωλογικών ερευνών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, απ' όπου θα διέρχεται ο αγωγός South Stream, παρακάμπτοντας όχι μόνο το έδαφος της Ουκρανίας, αλλά ακόμη και τις ακτές της.

Και... μπερλουσκονικά πάρτι

«Πρόκληση που πρέπει να αποδεχθούμε», και σίγουρα αποδέχθηκε ο Β. Πούτιν, χαρακτήρισε ο Σ. Μπερλουσκόνι την επιδίωξη να κατασκευαστεί ο αγωγός South Stream νωρίτερα από τον αντίστοιχο βόρειο αγωγό North Stream. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για δήθεν μπερλουσκονικά πάρτι με Ρωσίδες χορεύτριες στην Αγία Πετρούπολη, ρωσική διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι «φαίνεται πως πολλοί στη Δύση έχουν σφόδρα ενοχληθεί από τις διαδοχικές επιτυχίες της ενεργειακής πολιτικής του Κρεμλίνου» και υπενθύμισε ότι επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις από πλευράς Βουλγαρίας και Ελλάδας για την υλοποίηση των αγωγών που εκκρεμούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Ιταλία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Εκθεση του Κογκρέσου
«Απροστάτευτος» ο Ομπάμα
Πυρηνικά
Ιράν και Ισραήλ διαψεύδουν (!) συνάντησή τους στο Κάιρο για τα πυρηνικά όπλα
Γκουαντάναμο
Προσφυγή μουσικών για «το τζουκμπόξ βασανισμού» στο Γκουαντάναμο
Σύνοδος υπ. Αμυνας
ΝΑΤΟ το σλοβακικό «καρφί»
ΗΠΑ
Ο Ομπάμα θέλει να εξέλθει αλώβητος από έναν πόλεμο που δεν είναι καν «δικός του»
Πετρελαιαγωγός Σαμψούντας-Τζεϊχάν
Με μπεσαλή Τούρκο και φίλο Ιταλό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οπου φτωχός ...χωρίς εμβόλιο
Γαλλία
«Εγκατέλειψε» ο Ζαν Σαρκοζί
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο στη Δύση