Έντυπη Έκδοση

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ», ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Λύση-πακέτο για τις αυθαιρεσίες στις πόλεις

Νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους μέσα σε ένα εξάμηνο και μάλιστα στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης, προανήγγειλε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), επισημοποιώντας παράλληλα το πάγωμα των «τακτοποιήσεων» Σουφλιά.

«Θα εξετάσουμε συνολικά τις αυθαιρεσίες σε οικοδομές εντός των πόλεων», διαβεβαίωσε η κ. Μπιρμπίλη και ανακοίνωσε αντιμετώπιση των προβλημάτων από μηδενική βάση, σε συνδυασμό με το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, τη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων και ενδεχομένως την τροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά της. Η επεξεργασία των προτάσεων θα γίνει από μικτή ομάδα εργασίας έπειτα από εξέταση των προτάσεων όλων των φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, πολεοδόμων, κατασκευαστών κ.λπ.

«Δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε μια ρύθμιση η οποία έχει μόνο εισπρακτικό και όχι πολεδομικό χαρακτήρα, δεν διέπεται από πολεοδομική λογική και δεν ωφελεί ουσιαστικά το περιβάλλον», τόνισε η υπουργός και ανακοίνωσε πως το πάγωμα ξεκίνησε ουσιαστικά με τις χθεσινές εξαγγελίες, αλλά θα υπάρξει και εγκύκλιος προς τις πολεοδομίες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν εικόνα για τους ιδιοκτήτες που έκαναν ήδη χρήση των μέτρων. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα έσοδα ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού:

* Σταματά η υποβολή νέων δηλώσεων «τακτοποίησης».

* Κατοχυρώνονται όσοι έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έχουν αρχίσει να πληρώνουν τα οφειλόμενα. Θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί.

* Δεν θα επανέλθει το καθεστώς πληρωμής προστίμου ανέγερσης και διατήρησης για όσους είχαν εντοπίσει οι πολεοδομίες πριν από τις ρυθμίσεις Σουφλιά, έχουν ενταχθεί σε καθεστώς «τακτοποίησης» και έχουν ήδη αρχίσει να πληρώνουν τα νέα οφειλόμενα ποσά.

* Παγώνουν οι διαδικασίες, χωρίς να υπάρχουν κυρώσεις με την έννοια του «αυτοκαρφώματος» στις πολεοδομίες, για όσους έχουν υποβάλει φακέλους στις πολεοδομίες αλλά δεν τις έχουν ολοκληρώσει. Τα παράβολα των 250 ή 350 ευρώ δεν επιστρέφονται.

«Προσήλθαν καλόπιστα και θα αντιμετωπιστούν καλόπιστα, χωρίς να αδικηθούν», διαβεβαίωσε η κ. Μπιρμπίλη και δήλωσε ευθέως ότι «οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να πάνε στις πολεοδομίες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι νέες διατάξεις θα είναι ευνοϊκότερες.

Χρησιμοποίησε μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τις ρυθμίσεις Σουφλιά, υπογραμμίζοντας ότι είναι έωλες και δημιουργούσαν πολλά νομικά ερωτήματα. Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν κινδυνεύουν όσοι δεν φρόντισαν να ενταχθούν στα μέτρα, διερωτήθηκε: «Θα ήταν νόμιμοι; Θα είναι τακτοποιημένοι ώς τη νέα ρύθμιση».

Το «πάγωμα» των άρθρων 40 και 41 του νόμου 3775/2009 έχει επίδραση στις νέες οικοδομικές άδειες και αντιμετωπίζει προβλήματα που είχαν ανακύψει στις πολεοδομίες, κυρίως με τα υπόγεια γκαράζ. Συγκεκριμένα:

* Επανέρχεται η διάταξη που προβλέπει ότι στις εντός σχεδίου οικοδομές το ύψος του υπογείου από το έδαφος είναι 1,50 και όχι 0,80 μέτρα, που δημιουργούσε προβλήματα στην κατασκευή ράμπας πρόσβασης στα προβλεπόμενα γκαράζ.

* Παραμένει η επιφάνεια των ημιυπαίθριων στο 20% επί των νόμιμων τετραγωνικών της οικοδομής και οι διαστάσεις τους είναι 2,50 μέτρα, σε βάθος και πλάτος. Με τις ρυθμίσεις η επιφάνεια είχε μειωθεί στο 15% και η μία διάσταση στο 1,80 μέτρο.

Η υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι με τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα και μίλησε στην ουσία για νέα γενιά αυθαιρέτων με βάση τις «τακτοποιήσεις» Σουφλιά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Περιβάλλοντος
Διαφοροποίηση από Ρέππα για τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική
Ερχονται ευρωπρόστιμα- φωτιά για χωματερές
Από βδομάδα για σαραβαλάκια - πράσινα τέλη
Δευτέρα οι προτάσεις για τα καμένα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Λύση-πακέτο για τις αυθαιρεσίες στις πόλεις
Διαφοροποίηση από Ρέππα για τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική
Ερχονται ευρωπρόστιμα- φωτιά για χωματερές
Από βδομάδα για σαραβαλάκια - πράσινα τέλη
Δευτέρα οι προτάσεις για τα καμένα
Περιβάλλον
Αλλαγή καταναλωτικού προτύπου η σωτηρία για υδάτινους πόρους
Δήμος Αθηναίων
Δ. Αθηναίων: Καλά τα οικονομικά-χρωστά για απαλλοτριώσεις από το 1937
Τα πρόστιμα γονάτισαν τους μικροπωλητές
Υπουργείο Υγείας
Ρύθμιση χρεών, λίστα φαρμάκων
Ερευνα
Κομπιουτεράδες από... κούνια
Υγεία
Παχύσαρκοι το 42% των Ελλήνων
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
«Συγγνώμη για το κολαστήριο»
Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
«Διπλά παράνομες οι επαναπροωθήσεις μεταναστών»
Πρόσφυγες
15 Ιρανοί σε απεργία πείνας
Υπουργείο Παιδείας
Απόσυρση της «γαλάζιας» απόφασης για τα νηπιαγωγεία
Συλλαλητήρια φοιτητών
Κατάργηση των κολεγίων ζήτησαν οι φοιτητές
Εισβολή αστυνομικών στο καφέ "Φλοράλ"
Αποπομπή Τσιατούρα - συγγνώμη του υπουργού
«Αυθαιρεσία με πολιτικές προεκτάσεις»
Πώς έγινε η εισβολή των πάνοπλων αστυνομικών στο καφε-βιβλιοπωλείο
Συλληφθέντες Νίκαιας
Ελεύθεροι οι 3 αντιρατσιστές
Εξάρχεια
«Οχι ανοιχτή φυλακή τα Εξάρχεια»
Αρχισαν πορείες για την «αστυνομοκρατία»
17 Νοέμβρη
Ζητείται αποκατάσταση της νομιμότητας
Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης
«Ελεύθερα τα διαμάντια του Κονγκό, όχι τα παιδιά του»