Έντυπη Έκδοση

ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Τα πρόστιμα γονάτισαν τους μικροπωλητές

Ξεσήκωσαν το κέντρο της Αθήνας οι μικροπωλητές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην εξοντωτική, όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική του δήμου απέναντί τους, χθες το πρωί στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.

Θεατρική παράσταση θύμισε κάποιες στιγμές η διαμαρτυρία των μικροπωλητών που με βαμμένα πρόσωπα μοίραζαν δωρεάν κουλούρια Θεατρική παράσταση θύμισε κάποιες στιγμές η διαμαρτυρία των μικροπωλητών που με βαμμένα πρόσωπα μοίραζαν δωρεάν κουλούρια Η συγκέντρωση θύμιζε κάποιες στιγμές θεατρική παράσταση καθώς μέλη του συνδικάτου μικροπωλητών είχαν βάψει τα πρόσωπά τους σαν γελωτοποιοί, τα κουλούρια μοιράζονταν αφειδώς και δωρεάν στους περαστικούς και οι καραμούζες φρόντιζαν να κάνουν -από πολύ... μακριά- γνωστό το γεγονός της συγκέντρωσης.

«Μας αφανίζουν»

Κουλουρτζήδες, πωλητές ξηρών καρπών, ιδιοκτήτες καντινών και λοιποί μικροπωλητές της Αθήνας καταγγέλλουν πως τα πρόστιμα που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 60 και τα 70 χιλιάδες ευρώ, τους οδηγούν σταδιακά σε αφανισμό. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για καρτέλ και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο με την ανοχή (στην καλύτερη περίπτωση, όπως τονίζουν) του δήμου. Ως κλασικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεργαζομένων Μικροπωλητών Αθήνας (με 3.500 μέλη - 12.500 μέλη πανελλαδικά) Σταμάτης Μέλλος παρουσιάζει το τιμολόγιο των κουλουριών που πωλούνται σήμερα στους πάγκους της Αθήνας: 60 λεπτά το τεμάχιο, όταν το καρβέλι στοιχίζει 1 ευρώ, γεγονός για το οποίο, υποστηρίζει, ευθύνονται μεγάλοι φούρνοι της πρωτεύουσας.

Οσο για τις προϋποθέσεις απόκτησης αδειών αλλά και για την αντιμετώπιση των μικροπωλητών από τον δήμο ο κ. Μέλλος τονίζει πως «μέχρι πρόσφατα οι άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου δεν ήταν δυνατό να μεταβιβαστούν, να νοικιαστούν και πολύ περισσότερο να πωληθούν. Σήμερα, η απόκτηση αδείας προϋποθέτει την καταβολή, συνολικά, 60-70 έως και 120 χιλιάδες ευρώ στον Δήμο, κάτι που έχει μετατρέψει την υποβολή αίτησης σε δημοπράτηση, όπου ο ισχυρότερος (βλ. επιχειρηματίες) επικρατεί» υποστηρίζει, χαρακτηρίζοντας το νέο αυτό ιδιότυπο καθεστώς ως «παράνομο και άδικο, αφού ο Δήμος Αθήνας ουσιαστικά παρακάμπτει το υπουργείο Ανάπτυξης (ν.3377) στηριζόμενος σε παλαιό νόμο του 1980».

Στο τραπεζάκι που έχουν στήσει μπροστά από μια καντίνα, οι μικροπωλητές καταθέτουν τα πειστήρια των καταγγελιών τους: εξοντωτικά πρόστιμα για παρατυπίες που συνηθίζονται στο πλανόδιο μικροεμπόριο, ερωτήσεις στη Βουλή, επιστολές στον δήμαρχο. «Από την εποχή της Μπακογιάννη ξεκίνησε το κυνηγητό εναντίον μας, αλλά η σημερινή κατάσταση δεν έχει προηγούμενο» τονίζει ο Σ. Μέλλος.

Τι ζητούν

Οι μικροπωλητές που επιφυλάσσονται για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ζητούν άμεσα να ρυθμιστεί το καθεστώς των αδειών, να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματός τους και να πάψει η επιλεκτική -σε βάρος τους- αστυνόμευση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Δήμος Αθηναίων
Δ. Αθηναίων: Καλά τα οικονομικά-χρωστά για απαλλοτριώσεις από το 1937
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Λύση-πακέτο για τις αυθαιρεσίες στις πόλεις
Διαφοροποίηση από Ρέππα για τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική
Ερχονται ευρωπρόστιμα- φωτιά για χωματερές
Από βδομάδα για σαραβαλάκια - πράσινα τέλη
Δευτέρα οι προτάσεις για τα καμένα
Περιβάλλον
Αλλαγή καταναλωτικού προτύπου η σωτηρία για υδάτινους πόρους
Δήμος Αθηναίων
Δ. Αθηναίων: Καλά τα οικονομικά-χρωστά για απαλλοτριώσεις από το 1937
Τα πρόστιμα γονάτισαν τους μικροπωλητές
Υπουργείο Υγείας
Ρύθμιση χρεών, λίστα φαρμάκων
Ερευνα
Κομπιουτεράδες από... κούνια
Υγεία
Παχύσαρκοι το 42% των Ελλήνων
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
«Συγγνώμη για το κολαστήριο»
Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
«Διπλά παράνομες οι επαναπροωθήσεις μεταναστών»
Πρόσφυγες
15 Ιρανοί σε απεργία πείνας
Υπουργείο Παιδείας
Απόσυρση της «γαλάζιας» απόφασης για τα νηπιαγωγεία
Συλλαλητήρια φοιτητών
Κατάργηση των κολεγίων ζήτησαν οι φοιτητές
Εισβολή αστυνομικών στο καφέ "Φλοράλ"
Αποπομπή Τσιατούρα - συγγνώμη του υπουργού
«Αυθαιρεσία με πολιτικές προεκτάσεις»
Πώς έγινε η εισβολή των πάνοπλων αστυνομικών στο καφε-βιβλιοπωλείο
Συλληφθέντες Νίκαιας
Ελεύθεροι οι 3 αντιρατσιστές
Εξάρχεια
«Οχι ανοιχτή φυλακή τα Εξάρχεια»
Αρχισαν πορείες για την «αστυνομοκρατία»
17 Νοέμβρη
Ζητείται αποκατάσταση της νομιμότητας
Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης
«Ελεύθερα τα διαμάντια του Κονγκό, όχι τα παιδιά του»