Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΕ... ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤ. ΕΛΛΗΝΙΑΔΗ!

Αποπομπή Τσιατούρα - συγγνώμη του υπουργού

Από τη νέα εβδομάδα αναμένεται ο ορισμός του νέου αρχηγού της Αστυνομίας και οι έκτακτες κρίσεις, ενδεχομένως και σε άλλα σώματα ασφαλείας, μετά την παραίτηση που ζήτησε και πήρε από τον Βασ. Τσιατούρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός της νέας κυβέρνησης βρέθηκε σε πολιτικά δυσχερή θέση όταν αναγκάστηκε μεσάνυχτα να τρέχει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για να ζητήσει συγγνώμη από πολίτες που προσήχθησαν ύστερα από εισβολή αστυνομικών σε βιβλιο-καφέ, όπου γινόταν παρουσίαση βιβλίου.

Η κάθοδος όμως των αστυνομικών στα Εξάρχεια και η περίεργη εισβολή στον συγκεκριμένο χώρο έγινε ως παρεκτροπή στο δόγμα που ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εισήγαγε περί εκνομίας και κατάργησης του αστυνομικού άβατου στα Εξάρχεια. Μάλιστα νωρίτερα ομάδα νεαρών για τους οποίους ο υπουργός έχει εισαγάγει τους όρους «βάνδαλοι, χούλιγκαν», επιτέθηκαν με πέτρες σε πεζή περίπολο αστυνομικών.

Αυτό ήταν το έναυσμα ώστε διάφοροι θερμοκέφαλοι αξιωματικοί που έχουν πάρει «πράσινο φως» από τον ίδιο και έχουν αναλάβει να διακπεραιώσουν την πολιτική Χρυσοχοΐδη για έντονη αστυνόμευση στα Εξάρχεια να προβούν στις συνήθεις αψυχολόγητες ενέργειες.

Δηλαδή να εισβάλουν αδικαιολόγητα σε χώρο παρουσίασης βιβλίου, να προκαλέσουν αντιδράσεις και προσαγωγές, που όμως οι κύκλοι του υπουργού χαρακτήρισαν «επιχειρησιακά σωστές», αλλά «πολιτικά λανθασμένες».

Επειδή λοιπόν έπρεπε να υπάρξει «πολιτική απάντηση», ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όπως είπε, ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασ. Τσιατούρα να παραιτηθεί, κάτι που έκανε προθύμως. Παρ' ότι όπως λέει οι παυθείς αρχηγός ειδοποιήθηκε από τον υφυπουργό Σπ. Βούγια ότι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής είχαν προσαχθεί ο συγγραφέας Δημ. Παπαχρήστος (γνωστός ως εκφωνητής του Πολυτεχνείου) και ο δημοσιογράφος Στ. Ελληνιάδης.

Ο αντιστράτηγος είχε κλείσει τον κύκλο του στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φθειρόμενος συνεχώς μετά την μη παραίτησή του πέρυσι ύστερα από την δολοφονία του Αλέξ. Γρηγορόπουλου.

Λίγο πριν από την απόφαση για παύση του αρχηγού, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους δημοσιογράφους για να επαναλάβει το περίγραμμα του μανιφέστου περί ευνομίας που θέλησε πολύ απότομα να υλοποιήσει πριν διαμορφώσει το πλαίσιο ηγεσίας που επιθυμεί. Ετσι ήρθαν τα αναμενόμενα παρατράγουδα που τον ανάγκασαν σε μερική αναδίπλωση χθες με λεκτικές ακροβασίες.

Είπε, λοιπόν, ότι η νέα κυβέρνηση έχει «λάβει ισχυρή εντολή για να επαναφέρει τη χώρα στη νομιμότητα χωρίς καμία έκπτωση τόσο στην καταστολή της παραβατικότητας όσο και στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

«Βάζουμε τέλος στα γκέτο και τα άβατα, εδώ και δέκα μέρες η Αστυνομία είναι πάλι παρούσα στα Εξάρχεια και στο κέντρο», είπε από τη μια.

Και από την άλλη τόνισε ότι «δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενο κέντρο και δεν πιστεύουμε ότι η καταστολή είναι λύση».

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι όταν «οι αστυνομικοί απωθούν βιαιοπραγούντες διαδηλωστές, ασκούν, νόμιμα καθήκοντα».

Ακόμα ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ιδεολογήματα που καλύπτουν την ανομία, χωρίς όμως να προσδιορίσει την προέλευση των ιδεολογημάτων παρ' ότι προκλήθηκε.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι ευφημισμός το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ εξήγγειλε την ίδρυση ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών για αστυνομικές αυθαιρεσίες και την εκπόνηση σύγχρονου αυστηρού και αποτελεσματικού δικαίου στην Αστυνομία.

* Ο αντιστράτηγος Ελευθ. Οικονόμου, επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας και εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. στην προηγούμενη θητεία Χρυσοχοΐδη, προαλείφεται για νέος αρχηγός. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Εισβολή αστυνομικών στο καφέ "Φλοράλ"
«Αυθαιρεσία με πολιτικές προεκτάσεις»
Πώς έγινε η εισβολή των πάνοπλων αστυνομικών στο καφε-βιβλιοπωλείο
Για το ίδιο θέμα
«Συγγνώμη για το κολαστήριο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Λύση-πακέτο για τις αυθαιρεσίες στις πόλεις
Διαφοροποίηση από Ρέππα για τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική
Ερχονται ευρωπρόστιμα- φωτιά για χωματερές
Από βδομάδα για σαραβαλάκια - πράσινα τέλη
Δευτέρα οι προτάσεις για τα καμένα
Περιβάλλον
Αλλαγή καταναλωτικού προτύπου η σωτηρία για υδάτινους πόρους
Δήμος Αθηναίων
Δ. Αθηναίων: Καλά τα οικονομικά-χρωστά για απαλλοτριώσεις από το 1937
Τα πρόστιμα γονάτισαν τους μικροπωλητές
Υπουργείο Υγείας
Ρύθμιση χρεών, λίστα φαρμάκων
Ερευνα
Κομπιουτεράδες από... κούνια
Υγεία
Παχύσαρκοι το 42% των Ελλήνων
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
«Συγγνώμη για το κολαστήριο»
Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
«Διπλά παράνομες οι επαναπροωθήσεις μεταναστών»
Πρόσφυγες
15 Ιρανοί σε απεργία πείνας
Υπουργείο Παιδείας
Απόσυρση της «γαλάζιας» απόφασης για τα νηπιαγωγεία
Συλλαλητήρια φοιτητών
Κατάργηση των κολεγίων ζήτησαν οι φοιτητές
Εισβολή αστυνομικών στο καφέ "Φλοράλ"
Αποπομπή Τσιατούρα - συγγνώμη του υπουργού
«Αυθαιρεσία με πολιτικές προεκτάσεις»
Πώς έγινε η εισβολή των πάνοπλων αστυνομικών στο καφε-βιβλιοπωλείο
Συλληφθέντες Νίκαιας
Ελεύθεροι οι 3 αντιρατσιστές
Εξάρχεια
«Οχι ανοιχτή φυλακή τα Εξάρχεια»
Αρχισαν πορείες για την «αστυνομοκρατία»
17 Νοέμβρη
Ζητείται αποκατάσταση της νομιμότητας
Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης
«Ελεύθερα τα διαμάντια του Κονγκό, όχι τα παιδιά του»