Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ: ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ζητείται αποκατάσταση της νομιμότητας

Την αποκατάσταση της νομιμότητας που παραβιάστηκε βάναυσα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ζήτησαν από τον Αρειο Πάγο οι συνήγοροι υπεράσπισης που αγόρευσαν κατά τη χθεσινή τρίτη ημέρα της συζήτησης των αιτήσεων αναιρέσεων οκτώ καταδικασθέντων για συμμετοχή στη 17Ν.

Την πλούσια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επικαλέστηκε ο δικηγόρος του Β. Τζωρτζάτου, Ιππ. Μυλωνάς για να θεμελιώσει την ακυρότητα της διαδικασίας ενώπιον του Εφετείου.

Σύμφωνα με αυτήν αποτελεί παράνομο αποδεικτικό μέσο όχι μόνον η ομολογία κατηγορουμένου που αποσπάστηκε με βασανιστήρια ή με άσκηση πίεσης αλλά και η ομολογία (ανεξαρτήτως αν ανακλήθηκε ή όχι αργότερα) που δόθηκε χωρίς παρουσία δικηγόρου στην αστυνομία, κάτι που έγινε στην περίπτωση του Τζωρτζάτου, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου έχει δεχτεί επίσης ότι δεν υπάρχει δίκαιη δίκη όταν ο κατηγορούμενος δεν έχει ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία με τον δικηγόρο του, όπως δεν είχε ο Τζωρτζάτος όταν κλήθηκε να απολογηθεί στην ανακρίτρια με δύο δικηγόρους με τους οποίους, όμως, είχε έρθει σε επαφή μόλις για λίγα λεπτά και πάντα με την παρουσία ένοπλων κουκουλοφόρων. «Η αστυνομία», είπε ο συνήγορος, «έκανε ό,τι ήθελε με τις ευλογίες της Δικαιοσύνης. Η Ευρώπη όμως θέτει αυστηρούς κανόνες υπέρ του κατηγορουμένου».

Καυτηρίασε και το γεγονός ότι μετά την προφυλάκισή του, ο Τζωρτζάτος συνέχισε να κρατείται, παρανόμως, στην Ασφάλεια και όχι στη φυλακή, επικαλούμενος σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Οι βασανιστές του τον εκβίαζαν: Πρόσεξε μην πεις τίποτε στην ανακρίτρια γιατί σε μας θα ξαναγυρίσεις».

Ανέφερε ότι οι καταγγελίες περί βασανισμού ουδέποτε εξετάστηκαν από τη Δικαιοσύνη, ενώ υποστήριξε ότι αυθαίρετα το δικαστήριο καταδίκασε τον Τζωρτζάτο για την υπόθεση Μομφεράτου-Ρουσέτη, βασιζόμενο σε κατάθεση, με πολλές αμφιβολίες, συγκατηγορουμένου του, χωρίς κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο. «Εδώ το Δίκαιο αυτοκτόνησε».

Κατέληξε λέγοντας ότι είναι φυσικό ο Κουφοντίνας να θέλει να τον πλήξει (αναφέρθηκε σε επίθεση οπαδών του καταδικασθέντος στο γραφείο του) γιατί η εμμονή του στον νόμο και την ΕΣΔΑ ενοχλεί. «Δεν θέλω να έχει μία ακόμη νίκη η 17Ν που έπαιρνε το όπλο και περιφρονούσε το Δίκαιο. Τελικά το Εφετείο έκανε ό,τι και η 17Ν. Είναι όμως δυνατό και η Δικαιοσύνη να περιφρονεί το Δίκαιο; Θα λυπηθώ αν ακολουθήσετε την πεπατημένη του Εφετείου. Δεν θα ήθελα να έχει δίκιο ο Αλ. Γιωτόπουλος».

Η δικηγόρος του Ηρ. Κωστάρη, Τασία Χριστοδουλοπούλου, υποστήριξε ότι είναι άκυρες οι προανακριτικές καταθέσεις στην Ασφάλεια, αφού καταπατήθηκαν όλα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων (δεν είχαν δικηγόρο, δεν γνώριζαν γιατί κατηγορούνται) αλλά και οι καταθέσεις στην ανακρίτρια.

Τόνισε ότι αναιτιολόγητα και χωρίς κανένα στοιχείο (δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα ούτε γενετικό υλικό στς γιάφκες) κρίθηκε ένοχος ο Κωστάρης για συμμετοχή στη 17Ν και μετά το 1996, προσθέτοντας ότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητας αφού εσφαλμένα το Εφετείο θεώρησε αναξιόπιστο το άλλοθι που εμφάνισε για την υπόθεση Μπακογιάννη. «Τόσες πολλές παρανομίες και ακυρότητες δεν έχουν ξαναγίνει».

Σκληρή κριτική για τη στάση των εφετών άσκησε και ο δικηγόρος του Χριστόδουλου Ξηρού, Φρ. Ραγκούσης. «Ολα μα όλα τα αιτήματα απορρίπτοντο, σαν να ήταν έτοιμες οι αποφάσεις. Ολα ήταν δεδομένα. Πουθενά φως», ανέφερε, διερωτώμενος «εάν αυτή η δίκη έχει τύχη στον νομικό μας κόσμο». Χαρακτήρισε εκτροπή το γεγονός ότι με μόνη τη μαρτυρία συγκατηγορούμενου υπήρξαν καταδίκες και υποστήριξε ότι υπάρχει ακυρότητα όταν ο Χρ. Ξηρός, ο οποίος δικαζόταν ερήμην, σύρθηκε στο δικαστήριο για να απαντήσει σε ερωτήσεις συγκατηγορουμένων του.

Ο κύκλος των αγορεύσεων των συνηγόρων έκλεισε, χθες, με τις τοποθετήσεις του Β. Κουνέλη για τον Π. Τσελέντη, του Ν. Πρωτέδικτου για τον Κ. Τέλιο και της Γερασιμούλας Σιμονετάτου για τους Σάββα και Βασίλη Ξηρό.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, την απόρριψη των αιτήσεων αναίρεσης ζήτησαν οι δικηγόροι Γ. Τριανταφύλλου και Ε. Μοίρας, που εκπροσωπούν την οικογένεια Αξαρλιάν και τον αξιωματικό της Αστυνομίας Ν. Γκόγκο αντίστοιχα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Λύση-πακέτο για τις αυθαιρεσίες στις πόλεις
Διαφοροποίηση από Ρέππα για τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική
Ερχονται ευρωπρόστιμα- φωτιά για χωματερές
Από βδομάδα για σαραβαλάκια - πράσινα τέλη
Δευτέρα οι προτάσεις για τα καμένα
Περιβάλλον
Αλλαγή καταναλωτικού προτύπου η σωτηρία για υδάτινους πόρους
Δήμος Αθηναίων
Δ. Αθηναίων: Καλά τα οικονομικά-χρωστά για απαλλοτριώσεις από το 1937
Τα πρόστιμα γονάτισαν τους μικροπωλητές
Υπουργείο Υγείας
Ρύθμιση χρεών, λίστα φαρμάκων
Ερευνα
Κομπιουτεράδες από... κούνια
Υγεία
Παχύσαρκοι το 42% των Ελλήνων
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
«Συγγνώμη για το κολαστήριο»
Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
«Διπλά παράνομες οι επαναπροωθήσεις μεταναστών»
Πρόσφυγες
15 Ιρανοί σε απεργία πείνας
Υπουργείο Παιδείας
Απόσυρση της «γαλάζιας» απόφασης για τα νηπιαγωγεία
Συλλαλητήρια φοιτητών
Κατάργηση των κολεγίων ζήτησαν οι φοιτητές
Εισβολή αστυνομικών στο καφέ "Φλοράλ"
Αποπομπή Τσιατούρα - συγγνώμη του υπουργού
«Αυθαιρεσία με πολιτικές προεκτάσεις»
Πώς έγινε η εισβολή των πάνοπλων αστυνομικών στο καφε-βιβλιοπωλείο
Συλληφθέντες Νίκαιας
Ελεύθεροι οι 3 αντιρατσιστές
Εξάρχεια
«Οχι ανοιχτή φυλακή τα Εξάρχεια»
Αρχισαν πορείες για την «αστυνομοκρατία»
17 Νοέμβρη
Ζητείται αποκατάσταση της νομιμότητας
Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης
«Ελεύθερα τα διαμάντια του Κονγκό, όχι τα παιδιά του»